testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası



Okul Öncesi Gelişim Gözlem Formu Örneği

Okul öncesi dönem bildiğiniz üzere ana sınıfı, kreş zamanı şeklinde adlandırılan dönemdir. Bu dönem içinde bebeklerin ve çocukların gelişimleri düzenlenir. Okul öncesi gelişim gözlem formu örneği beraberinde gerekli testler yapılmaktadır. Bu testlerle birlikte hem çocuğun ailesine bilgi hem de okul içi becerilerin saptanması kesinleşir. Çocuğun yaşadığı sorunlar veya kazandığı beceriler dikkate alınır. Ayrıca yıl bazında doldurulan formlar olduğu gibi aylık formlar da vardır. Beraberinde çocukların hangi ayda nasıl beceri ve yetenekler kazandığını da gösteren form olarak bilinmektedir.  Kreş öğretmenleri bu formları doldurarak çocuğun ailesine de bilgi vermektedir. Bu sayede ileriye dönük daha donanımlı başlangıç yapılmış olur. 

Gelişim Raporu Alanları 

Çağımızın eğitim döngüsünde çocukların daha iyi bir eğitim hayatı sürdürebilmesi açısından kreş dönemindeki faaliyetler gözlemlenmektedir. Bu sayede gelişim raporu alanları konusunda da değerlendirme yapılması mümkün olur. Çocukların becerilerini, yeteneklerini belirlerken ileriye dönük eğitim hayatı da belirlenebilmektedir. Gelişim raporu alanları ise şu şekilde bilinmektedir. 

  • Sosyo duygusal alanı 
  • Bilişsel alanı 
  • Öz bakım alanı 
  • Görüş ve öneri alanı 
  • Psikomotor alanı 
  • Dil gelişim alanı 

Yukarıda belirtilen alanlar sayesinde çocukların ve bebeklerin gelişim göstermesi gereken aylarda takip altına alınmaktadır. Her açıdan gerekli görülen ve geçmiş yıllardaki eğitim düzenine göre ilerleme kaydeden bu düzen ileride daha deneyimli ve donanımlı öğrenciler yetiştirilmesini de sağlamaktadır. 

Gelişim Raporuna Neler Yazılır?

Ebeveynler çocukları olduğu zaman daha dikkatli bir şekilde inceleme yaparlar. Özellikle ileriye dönük eğitim hayatı için okul öncesi döneminde daha dikkatli olmaları gerektiğini anlarlar. Gelişim raporuna neler yazılırsorgulamasına yönelik üst başlıkta belirtilen maddelerin tek tek ele alındığını ve incelendiğini söylemek mümkündür. Özellikle beceri konusunda ince motor ve kaba motor hareketleri dikkate alınırken, göz teması kurması, sorumluluk sahibi olması, yaşadığını anlatabilmesi gibi pek çok davranış şekli dikkate alınmaktadır. Hatta çocukların şevkini ateşlemek açısından okul öncesi döneminde kreşler karne günü de düzenlemektedir. Normal şartlarda pek bir şey ifade etmiyor gibi görünse de çocukların neler yapıp neler yapamadığını gösteren tablo şeklinde algılanır. 

Okul Öncesi Gelişim Gözlem Formu Örneği
Okul Öncesi Gelişim Gözlem Formu Örneği

Anaokulu Gözlem Raporu 

Anaokulu gözlem raporu beraberinde öğretmenler öğrencilerin düzenli takibini daha kolay yapabilmektedir. Genel bakımdan öğrencilerin hangi aylarda nasıl gelişim göstermesi gerektiğini de bildikleri için bu raporlara kaydettikleri bilinir. Örneğin; çocukların sık yaşadığı durumlardan biri isteksizlik ve hırçın davranış sergilemeleridir. Bu durumun hangi sebepten kaynaklandığını bulmak, çocuğunuzda herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığını anlamak veya beceri ve yeteneklerini ölçmekte bu raporlar sayesinde mümkün olabilmektedir. 

Öğretmenlerin 2022 - 2023 yılında dosyasında olması gereken evrakları ve yazılı soruları, zümre toplantı tutanakları, yıllık planları bu bölümden bulabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.