Felsefe, önceden kazanılmış bilgiler üzerine bir bilgidir. Felsefede yeni birşeyler öğrenilmesinin yanında zaten hazır olan bilgiler evren, insan ve değer bütünlükleri içerisinde yeniden ele alınmaktadır.
Bu parçada felsefe bilgisinin hangi özelliği vurgulanmaktadır?
Felsefi düşünce, kendisine veri olarak ele aldığı her türlü malzemeyi akıl süzgecinden geçirir.
Bu cümlede felsefenin aşağıdaki özelliklerinden hangisi vurgulanmaktadır?
Bilim tek tek olgularla değil, aynı türden olguların ortak yönleriyle ilgilenir.
Bu cümlede bilimin aşağıdaki niteliklerinden hangisi söz konusu edilmektedir?
Bilim, tek tek olaylarla değil, olgu türleriyle uğraşır. Ortak nitelikleri olan bir olgu grubunu, örneğin hareket ya da düşme olayını inceler. Ulaştığı sonuçlar da bir tek hareket ya da düşme olayı için değil, tüm hareket ya da düşme olayları için geçerlidir.
Bu parçada bilimin aşağıdaki özelliklerinden hangisi söz konusu edilmektedir?
Bugün felsefe özellikle en genel anlamda insan sorunlarıyla, bu arada bilgi sorunlarıyla ilgileniyor. Onun kanatları altında yaşayan pek çok bilgi alanı bilim olup gidince o iyiden iyiye rahatladı.
Bu parçaya göre felsefeyi rahatlatan durum aşağıdakilerden hangisidir?
Sanat, güzeli arama, bulma veya yaratma anlamına gelen bir etkinliktir. Akıl ilkelerine bağlı kalınarak akıl yürütme yolu ile ulaşılan bir bilgi değildir. Temel olarak duyguların yaratıcı ifadesi veya dışa vurumudur Sanatçıya yol gösteren, sanatçının sezgisidir.
Bu parçadaki görüş aşağıdaki yargılardan hangisini desteklemektedir?
Bilgi duyulardan mı geliyor; duyu öncesi zihin yeteneklerinden mi? Bilgi nasıl oluşur? Ham malzemenin zihinde bilgi haline gelmesinde hangi etkenlerin rolü vardır? Bilginin elde edilmesinde "sezgi" nin rolü var mıdır; varsa bu rol ne derece önemlidir?
Bu sorular aşağıdakilerden hangisini belirlemeye yöneliktir?
"Dış evren, olduğu gibi değil, insanın onu algıladığı gibi bilinmektedir."
Kant bu sözünde, algılamanın hangi özelliğini vurgulamaktadır?
Sofistler, öğrencilerine genel - geçer doğru bilginin olmadığını söylemişlerdir. Doğruluğun ve değer yargılarının toplumlara, tek tek insanlara göre değiştiğini dile getirmişlerdir.
Bu parçaya göre aşağıdaki yargılardan hangisi sofistlerin görüşünü yansıtır?