Divan Edebiyatının Genel Özellikleri Test

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Divan şiiri için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 2

Klasik Türk şiirinde daha çok islam kültürü ve medeniyetiyle ilgili ortak konular işlenmiştir. Aynı konular farklı dönemlerde farklı şairler tarafından tekrar tekrar ele alınmıştır.

Klasik Türk şiiriyle ilgili bu durum, aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?

Soru 3

Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatının yararlandığı kaynaklardan biri değildir?

Soru 4

--, divan edebiyatında bazı kavramları dolaylı anlatmak için kullanılan kalıplaşmış mecazlı sözlerdir.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdaki bilgilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 5

Türkler, İslamiyeti kabul ettikten sonra büyük şehir ve kasabalar kurarak yerleşik hayata geçmeye başladı. Buralarda islami ilimierin yanında, fen bilimlerinin de okutulduğu medreseler açıldı. Bunun sonucu canlanan ilim ve kültür hayatı, toplumda kültür seviyesi yüksek bir toplum kesimi meydana getirdi. Bu da daha çok bu kitleye hitap eden bir edebiyatın doğmasını sağladı.

Türklerde ilim ve kültürün gelişmesi sonucu ortaya çıkan bu edebiyat aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatı için söylenemez?

Soru 7

Bu hareketin temsilcileri arasında 16. yüzyıl şairlerinden Tatavlalı Mahremi ile Edirneli Nazmi vardır. Bu sanatçılar şiirlerinde divan şiirinin konuları ile aruz ölçüsünü kullanmışlardır. Bu yönüyle diğer divan şairleri ile aralarında benzerlik söz konusudur. Fakat bu onlar, Arap-Fars etkisindeki divan şiirine bir tepki göstermişler, dilde sadeleşme için uğraş vermişlerdir.

Bu parçada sözü edilen edebiyat hareketi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8

Bu şiir hareketinin amacı; biçimde yerlilik, dilde, söyleyişte yabancı sözcüklerden kaçınmak ve Türkçeye yönelmek olarak özetlenebilir. --- adı verilen bu akımın temsilcileri, on altıncı yüzyıl ozanlarından --- ile Edirneli Nazmi'dir. Bu akımın ilkelerine uygun olarak yazdığı Türkçe şiirleri, kırk beş bin beyti aşan divanına serpiştirilmiştir. Fuat Köprülü, Nazmi'nin bu şiirlerinden seçtiklerini divan biçiminde yeniden düzenleyerek yayımlamıştır.

Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 9

Divan edebiyatıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10

Divan edebiyatının "yüksek zümre edebiyatı" olarak adlandırılmasının asıl nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Divan edebiyatının yaygın nazım birimi ----. Beyit, Divan şiirinde başlı başına bir bütündür. Düşünceler bir beyit içinde tamamlanır. Anlam bütünlüğü beyitle sağlanır ve beyitler arasında ---- aranmaz. Şiirden bir ya da birkaç beyit çıkarıldığında şiirin anlamı bozulmaz.

Parçada boş bırakılan yerlere aşağıdaki bilgilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 12

---, önceleri "yazı ve insan topluluğu" anlamında kullanılmış olan Farsça bir sözcüktür. Ardından bu sözcük çeşitli şairlerin şiirlerinin bir araya toplandığı antoloji anlamında kullanılmıştır. Daha sonraları ise bu sözcük, bir şairin bütün şiirlerinin yer aldığı eserin adı olmuştur.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdaki bilgilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 13

--, Türklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra 11. yüzyılda Karahanlılar devrinde başlamıştır. Özellikle 13. yüzyıldan itibaren Anadolu'da Arap ve Fars (İran) edebiyatlarının etkisi altında kalan aydınların meydana getirdikleri edebiyat olarak da anılmaktadır.

Parçada boş bırakılan yere aşağıdaki bilgilerden hangisi getirilmelidir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 13
Ek Bilgiler