Klasisizmin, sanatçıyı kısıtlayan katı kurallarına savaş açan bu sanatçılar önce, onun akla ve sağduyuya verdiği önemi reddedip duygu ve hayale değer verdiler. "Deha akıldadır." diyen klasiklere, "Deha yürektedir." karşılığını verdiler. Sınırsız bir hayal gücüne kavuşan sanatçılar kendilerini daha özgür gördüler.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçada edebiyat anlayışı belirtilen sanatçılardan biri olamaz?
Corneille, La Bruyere ve Moliere'in ortak yönü aşağıdakilerden hangisidir?
-, doğa olaylarındaki "Aynı nedenler, aynı sonuçlar doğurur." ilkesinin -determinizm- edebiyata aktarılmasıdır. Bu anlayışa göre, toplumsal nedensellik bir yana bırakılarak salt yaşananlar, yapıtlarda nesnel olarak bütün çirkinlik ve iğrençliğiyle yansıtılmaya çalışılmıştır. -, "Toprak" adlı yapıtıyla bu akımın başarılı bir örneğini vermiştir. --
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıda verilenlerden hangisi getirilmelidir?
----, gerçekçilik ilkesini benimseyen bir şiir akımıdır. ---- akımının aşırı duygusallığına, öznelliğine, abartılı söyleyişlerine karşı çıkan şairler; içedönük şiir yerine dışadönük, dış dünyayı nesnel biçimde gözlemleyip anlatan şiirler ortaya koymuşlardır.
Aşağıdakilerin hangisinde sanatçı, karşısında verilen edebiyat akımının bir temsilcisi değildir?
İnsanların gerçek eğilimleri, istekleri, toplum yasalarının, geleneğin, ahlakın, dinin baskıları yüzünden, bilançaltında saklıdır. Rüyalar, sayıklamalar, sarhoşluk halleri, delilikler, aklın denetimi dışındaki hareketler olduğundan insanın gerçek kişiliğini ortaya koyar. Öyleyse gerçek insanı anlatmak durumunda olan sanatçı, insanın bu halleri üzerinde durmalıdır.
Bu parçada temel niteliği açıklanan edebiyat akımı aşağıdakilerden hangisidir?
Stendhal: "Roman dediğin, bir uzun yol üzerinde gezdirilen aynadır." demiştir.
Stendhal, bu sözüyle, aşağıdaki edebiyat akımlarından hangisinin temel niteliğini ortaya koymuştur?
Klasisizm ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
"Sanat, sanat içindir." ilkesini benimseyen bu şairler, şiirde güzelliğin peşine düştüler. Bu şairlere göre güzellik ancak güzel biçimlerle elde edilebilir. O yüzden biçim güzelliğine her şeyden çok önem verilmesi, şiirin ahlaksal, siyasal ve toplumsal sorunları anlatan bir araç olmaktan çıkarılıp bir amaç haline getirilmesi en önemli hedefleridir. Gautier, Banville, François Coppee bu akımın önemli temsilcilerindendir. Edebiyatımızda Cenap Şahabettin, Tevfik Fikret, Yahya Kemal bu akımdan etkilenmişlerdir.
Bu parçada sözü edilen edebiyat akımı aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerin hangisinde sembolizm akımına bağlı sanatçılar bir arada verilmiştir?
Romantizm ile ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
Aşağıdakilerin hangisinde Gustave Flaubert'le aynı edebiyat akımına bağlı sanatçılar bir arada verilmiştir?
Aşağıdaki edebiyat akımlarından hangisi sadece şiir alanında ortaya çıkmıştır?