03 Temmuz 2022 TMGD Soruları Testi TMGD Soruları kategorisinde Soru Sayısı 48 Soru için toplam süre 72 Dakika
Dökme olarak taşınmak istenen aşağıdaki maddelerden hangisi yeterli havalandırmaya sahip araçlar ve konteynerlerde taşınmalıdır?
Aşağıdaki ambalajları içeren maddelerin hangisi sadece kapalı araçlarda veya kapalı konteynerlerde taşınabilir?
UN 2000 maddesiyle ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. Selüloitten imal edilmiş net kütlesi 3 gr olan toplam 3.000 kg masa tenisi topunun, kapasitesi 450 gr olan ambalajlar içerisinde taşınmasında istihdam edilen kişilerin ADR kapsamında eğitim zorunluluğu bulunmaktadır. II. Bu madde, ince metal ambalajlarda taşındığında, bir ambalajın net kütlesi 50 kg’ı geçemez. III. Bu maddenin 800 kg’ı, kapalı araç içerisinde tam yük olarak uygun yöntemlerle sabitlenmek suretiyle ambalajlanmadan paletler üzerinde taşınabilir. IV. Bu madde, net kütlesi 800 kg, hacmi 2,5 m3 olan büyük ambalajlarda taşınabilir. V. 5 kg’lık iç ambalajlarda bulunan bu madde, 3 l’lik iç ambalajlarda bulunan UN 2014 maddesi ile tehlikeli tepkimeye girmemek koşulu ile birlikte ambalajlanabilir.
Tozların ve dumanların solunması yoluyla 4 saatlik temasa ilişkin LC50 değeri 0,06 mg/l olan zehirli bir madde ile 3 dakikalık temas sonucu 45 dakikalık gözlem periyodunda ciltte geri dönüşü olmayan hasar bırakan aşındırıcı bir madde karıştırılıyor. Elde edilen inorganik katı maddeye ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Tehlike ikaz levhası takılması ile ilgili aşağıdaki hükümlerden hangisi doğrudur? I. UN 2931 maddesini içermiş boş ve temizlenmemiş ambalajlardan 1.000 kg’ının bir araç ile taşınmasında, aracın her iki yanı ve arkasına Sınıf 6.1’e ait tehlike ikaz levhaları takılmalıdır. II. UN 1826 PG II maddesini taşımış, boş, temizlenmemiş ve gazdan arındırılmamış birtank konteynerin taşınmasında, tank- konteynerin her iki yanına ve her bir ucuna Sınıf 8’e ait tehlike ikaz levhası takılması yeterlidir. III. UN 0364 ile UN 0332 maddeleri aynı araçta yetkili makam tarafından onay alarak birbirinden ayrı bölmelerde taşındığında, söz konusu aracın her iki yanına ve arka tarafına Alt Grup 1.1 tehlike ikaz levhası takılmalıdır. IV. UN 1794 maddesi dökme olarak taşındığında, araca tehlike ikaz levhası takılmasına gerek yoktur. V. UN 3336 PG III maddesi ambalajlı olarak araçla taşındığında, araca tehlike ikaz levhası takılmasına gerek yoktur.
Basınçlı kaplar ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. KARBON DİOKSİT maddesinin taşınması için kullanılan basınçlı kaplara, basınç tahliye cihazı takılmasına gerek yoktur. II. UN 3468 maddesinin taşınmasında, su kapasitesi 140 l ve oluşan azami basıncı 20 MPa olan basınçlı kap kullanılabilir. III. UN 2988 maddesinin taşınmasında kullanılan basınçlı kaplar, her on yılda bir teste tabi tutulacaktır. IV. BROM TRİFLORÜR maddesinin taşınacağı basınçlı kabın cidar kalınlığı 5 mm olabilir. V. SÜLFÜRİL FLORÜR maddesinin taşınacağı alüminyum alaşımlı basınçlı kabın periyodik testleri 15 yılda bir yapılır.
• 15 kg UN 1005 maddesi 1 kg iç ve brüt kütlesi 15 kg olan dış ambalajlarda, • 150 kg UN 3472 maddesi 5 l iç ve brüt kütlesi 30 kg olan dış ambalajlarda, • 200 kg UN 3348 PG II maddesi 1 l iç ve brüt kütlesi 20 kg olan dış ambalajlarda, aynı araç ile taşınmak istenmektedir. Bu taşıma ile ilgili aşağıda yer alan bilgilerden hangileri doğrudur? I. Bu taşımayı gerçekleştiren sürücünün SRC 5 Temel eğitimi sertifikasına sahip olması gerekir. II. Aracın ADR Uygunluk Belgesinin olmasına gerek yoktur. III. Bu taşımada kullanılacak araç üzerinde yazılı talimat bulundurulması zorunludur. IV. Araçta 2 kg kuru toz içeren A, B, C sınıfındaki yangınlar için taşınabilir bir yangın söndürme cihazı bulundurulması yeterlidir. V. Bu taşımaya ilişkin ADR 1.8.5 kapsamında meydana gelecek olayların bildirilmesi zorunludur.
Birbirleriyle tehlikeli tepkimeye girmemek koşuluyla 5 l’lik iç ambalajlarda bulunan UN 1302 maddesi aşağıdakilerden hangileri ile birlikte ambalajlanabilir?
I. 3 l’lik iç ambalajlarda bulunan UN 1250 maddesiyle
II. 6 kg’lık iç ambalajlarda bulunan UN 1451 maddesiyle
III. 3 l’lik iç ambalajlarda bulunan UN 1605 maddesiyle
IV. % 5 oranında serbest asit içeren 5 kg’lık iç ambalajlarda bulunan kurşun sülfatla
V. 5 l’lik iç ambalajlarda bulunan UN 1305 maddesiyle
Aşağıdaki hangi taşımaya tehlikeli madde güvenlik danışmanı müsaade eder?
Paketleme talimatı ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. Katı UN 3373 maddesinin taşındığı ana kaplar toz geçirmez olacaktır.
II. Aksi belirtilmedikçe UN 2809 maddesinin taşındığı basınçlı kabın asgari test basıncı 0,6 MPa olmalıdır.
III. UN 0160 maddesinin taşınmasında 1B2 kodlu dış ambalaj kullanıldığında iç ambalaj kullanılmayabilir.
IV. UN 1347 maddesi, ambalaj başına 15 kg’dan fazla taşınmamalıdır.
V. UN 2956 maddesinin taşınmasında 1G kodlu dış ambalaj kullanıldığında, bu ambalajın azami net kütlesi 25 kg olmalıdır.
Aşağıdaki maddelerin hangilerinin taşınmasında 1A1 kodlu ambalaj kullanılabilir? I. BENZEN SÜLFONİL HİDRAZİD II. TETRAMİN PALADYUM (II) NİTRAT III. 4-NİTROSOFENOL IV. DİPROPİONİL PEROKSİT V. DİSÜKSİNİK ASİT PEROKSİT(Konsantrasyon % 80)
UN 1935 maddesinin taşınmasına ilişkin aşağıdakilerden hangileri doğrudur? I. 100 ml’lik iç, 25 kg’lık dış ambalaj içinde toplam 500 l taşınan bu madde, sadece PG II’ye atandığında taşıma evrakı olmadan taşınabilir. II. PG III’e atanan bu maddenin taşındığı büyük ambalajın kapasitesi 3 m3 ’ü geçemez. III. Bu madde atanabileceği tüm paketleme grupları için, T14 portatif tank talimatına uygun bir tank ile taşınabilir. IV. Bu maddeyi taşımış sabit tank, hayvan yemlerinin taşınmasında kullanılabilir. V. PG III’e atanan bu madde, 31HH2 kodlu ambalajlarla kapalı araçlarda taşınabilir.
Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. 10 kg UN 0275 maddesini taşıyan araç gözetim zorunluluklarına tabidir.
II. Dış yüzeyinde herhangi bir noktada radyasyon seviyesi 0,004 mSv/h olan UN 2912 maddesini içeren ambalajları taşıyan araçta, araç ekibinin dışında yolcu taşınamaz.
III. UN 2913 maddesini taşıyan araçta kıvılcım çıkarabilecek metal yüzeye sahip portatif aydınlatma aparatının kullanımı zorunludur.
IV. UN 1860 maddesinden tankta 3.000 l taşıyan araç gözetim zorunluluklarına tabi değildir.
V. UN 2997 PG I maddesinden 20 l taşıyan araç gözetim zorunluluklarına tabi değildir.
Aşağıdaki maddelerden hangileri sadece tüplü gaz tankerlerinde veya elemanları haznelerden oluşan MEGC'lerde taşınabilir?
I. UN 1070
II. UN 1067
III. UN 1081
IV. UN 1076
V. UN 1005
Portatif tankta taşımacılık ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
NİTROGLİSERİN ÇÖZELTİSİ ALKOLDE (% 1’den az nitrogliserin ile) maddesinin 350 kg’ı, 1 l’lik iç ambalaj ve brüt kütlesi 25 kg olan dış ambalajlarda taşınmak istenmektedir. Bu madde aşağıda verilen hangi madde/maddeler ile birlikte aynı araçta taşınabilir?
I. UN 0161
II. UN 0356
III. UN 0337
IV. UN 0447
V. UN 0499
Aşağıdaki taşımalardan hangileri ADR kurallarından tamamen muaftır?
I. % 50’den daha fazla magnezyum içermeyen UN 1869 maddesinin ambalajlı olarak taşınması II. UN 2668 maddesini içermiş, boş ve temizlenmemiş ambalajların herhangi bir zararı ortadan kaldıracak yeterli önlemlerin alınarak taşınması III. ÇİNKO REZİNAT maddesinin iç ambalaj başına 5 kg, dış ambalaj başına 30 kg olacak şekilde 5.000 kg taşınması IV. İç ambalaj başına azami net miktarı 20 ml, dış ambalaj başına azami miktarı 1.000 mlolan ambalajlar içerisinde UN 1591 maddesinden bir araç ile 100 adet dış ambalajın taşınması V. UN 1398 maddesinin kaplanmış halde taşınması
Sabit tankta 5.000 l UN 2447 maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu maddenin taşındığı tankın ağızlarının koruyucu kapakları kilitlenmelidir. II. Aracın gözetim altında tutulması gerekmektedir. III. Bu madde sadece AT tipi araçlarda taşınabilir. IV. Tankın kalan boşluğu koruyucu madde olarak azotla doldurulabilir. V. Bu madde; organik, zehirli, sıvı bir maddedir.
Aşağıdaki maddelerden hangileri paketleme grubu III’e atanır? I. Metal alaşımlarının tozları test edildiğinde, tepkime tüm numune boyunca 15 dakikada yayılıyorsa II. Başlangıç kaynama noktası 30 °C ve parlama noktası (kapalı kap) 22 °C olan sıvı, alevlenebilir madde III. Tozların ve dumanların solunum yoluyla 4 saatlik temasa ilişkin zehirliliği LC50 değeri 1 mg/l olan maddeler IV. Çelik veya alüminyum yüzeylerde, her iki malzemede yapılan testler sonucunda 55 °C’lik test sıcaklığında yılda 0,625 cm’yi geçen bir aşınma hızına sahip madde V. Kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler (piroforik)
21N/Z/02 19 NL/AB 012/0/1500 işaretine sahip IBC için aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur?
I. Katılar için, basınç altında doldurulmuş veya boşaltılmış, çelik veya alüminyum dışında metal bir IBC’dir. II. Bu IBC’nin muayene için kolaylıkla erişilebilecek bir yerine kalıcı şekilde iliştirilmiş aşınmaya dayanıklı bir plaka üzerinde test (gösterge) basıncı bilgisi yer almalıdır. III. Taşıma için ilk kullanımdan önce ve iki buçuk yılı aşmayacak aralıklarla sızdırmazlık testinden geçecektir. IV. İstifleme için tasarlanmamış bir IBC’dir. V. Paketleme grubu II ve III’e atanmış katı maddeler için kullanılabilir.
Aşağıdaki taşımaların hangilerinde araçta yazılı talimat bulundurulması zorunlu değildir? I. ARSENİK TRİKLORÜR maddesi ambalajlı olarak 20 kg taşındığında II. UN 2580 maddesinin 1 l’lik iç ambalajda, toplam brüt kütlesi 15 kg olan 20 adet dış ambalaj ile bir taşıma ünitesinde taşınmasında III. UN 1364 maddesi dökme olarak taşındığında IV. Herhangi bir zararı ortadan kaldıracak yeterli önlemlerin alınmadığı, UN 2426 içermiş, boş ve temizlenmemiş ambalajların taşınmasında V. İçerisinde UN 2685 maddesi bulunan ve her birinin ağırlığı 33 kg gelen 1H2 kodlu ambalajlardan 10 adedin bir taşıma ünitesinde taşınmasında
Fümige edilmiş yük taşıma ünitelerinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur?
I. Başka Sınıf 9 madde ve nesnelerini içermeyen fümige edilmiş yük taşıma ünitelerine Model No. 9'a uygun levhalar takılacaktır. II. Fümige edilmiş kargo taşıma ünitesinin tamamen havalandırılmış olması ve havalandırma tarihinin ikaz işaretinde belirtilmesi halinde, bu işlem taşıma belgesinde belirtilmelidir. III. Başka tehlikeli madde içermeyen fümige edilmiş yük taşıma ünitelerinde yazılı talimat bulundurulmalıdır. IV. Taşıma belgeleri içerisinde fümigant kalıntılarının uzaklaştırılmasına ilişkin talimatlar da yer almalıdır. V. Fümige edilmiş kargo taşıma ünitesi, fümigasyon sonrası mekanik havalandırma yoluyla tamamen havalandırıldıysa, havalandırma tarihi de fümigasyon ikaz işareti üzerine eklenecektir.
Aşağıdaki taşımaların hangileri için ADR şartlarına göre test edilmiş ambalaj kullanılması gerekmez? I. UN 0131 maddesi, 20 kilogramlık mukavva kutularda toplam 5.000 kilogram taşındığında. II. UN 1201 PG III maddesi, 10 litrelik iç ambalajlarda toplam 1.000 litre taşındığında. III. UN 1262 maddesi, 1 litrelik iç ambalajlar ile 25 kilogramlık kombine ambalajlar halinde toplam 5.000 kilogram taşındığında. IV. 4 litrelik iç ve 20 kilogramlık dış ambalajlarda 15.000 kilogram UN 1274 PG III maddesi taşındığında. V. UN 1272 maddesi, 50 mililitrelik iç ambalaj ile 1.000 mililitrelik dış ambalaj halinde toplam 500 kilogram taşındığında.
IBC’lerin üzerinde yer alan plakaların ek işaretlenmesi ile ilgili olarak aşağıda yer alan ifadelerden hangileri doğrudur? I. Ahşap IBC için, 20 °C'de litre cinsiden kapasitenin belirtilmesine gerek yoktur. II. 31A kodlu IBC için, gövde malzemesi ve mm cinsinden asgari kalınlığı yer almalıdır. III. 31HA2 kodlu IBC için, son muayene tarihi olmalıdır. IV. Sert plastik, kompozit ve ahşap IBC’ler için, gövde malzemesi ve mm cinsinden asgari kalınlığa gerek yoktur. V. 11G kodlu IBC için, kg cinsinden dara kütle yer almalıdır.
Tünel kısıtlamalarıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Taşıma ünitesi başına toplam net patlayıcı kütlesi 10.000 kg olan UN 0242 maddesini taşıyan araç, C kategorisindeki tünelden geçebilir. II. IBC’lerde UN 1402 PG I maddesinin taşındığı araç, D kategorisindeki tünelden geçebilir. III. Taşıma ünitesi başına toplam net patlayıcı kütlesi 750 kg olan UN 0245 maddesini taşıyan araç, B kategorisindeki tünelden geçebilir. IV. UN 1400 maddesini taşıyan tanker, D kategorisindeki tünelden geçebilir. V. UN 2814 BULAŞICI MADDE, İNSANLARI ETKİLEYEN maddesini taşıyan araç, E kategorisindeki tünelden geçebilir.
Konsantrasyonu % 90 olan SİKLOHEKZANON PEROKSİT maddesi için aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu madde içindeki su oranı % 7’dir. II. TİP D, katı maddedir. III. “Aşındırıcı” ikincil tehlike etiketi gereklidir. IV. Bu maddeyi içeren ambalajın kütlesi 60 kg olabilir. V. Bu maddeden 3.000 kg taşındığında araçlar gözetim altında olmalıdır.
Konsantrasyonu 60 % olan tert-BÜTİL MONOPEROKSİMALEAT maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? I. Bu madde 27 kg’lık 1B1 kodlu ambalaj ile taşınabilir. II. Bu maddeyi taşıyan ambalajlara “PATLAYICI” ikincil tehlike etiketi gereklidir. III. Bir aracın veya büyük konteynerin içinde 5.000 kg’dan fazla bu maddeden bulunuyorsa, yük her biri 5.000 kg'ı aşmayan ve aralarında en az 0,05 m hava boşluğu bulunan sıralara bölünecektir. IV. UN 3119 maddesi ile birlikte bir taşıma ünitesine yüklenemez. V. Bu maddenin ambalajlı olarak taşınacağı kapalı veya örtülü konteynerler 3 m3 ’ün üzerinde iç hacme sahip olmalıdır.
Fiber Takviyeli Plastik (FRP) tankları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Aşağıdaki şıklardan hangileri için güvenlik planı hazırlanması gereklidir? I. Ambalajlı olarak 15 kg UN 0500 maddesinin taşınmasında II. Tankta 10 kg UN 0331 taşınmasında III. Tek bir ambalaj başına taşıma güvenlik eşiği 400 TBq olan Cd-109 radyonüklidi IV. Ambalajlı olarak UN 3549 maddesinin taşınmasında V. Ambalajlı olarak 5.000 l UN 3505 maddesinin taşınmasında
ADR’ye göre aşağıdaki taşımalardan hangileri güvenlik danışmanı hizmeti almaktan muaftır? I. Ambalajlı olarak 250 kg UN 1495 maddesinin taşınmasında II. 750 g’lık iç ambalajlarda ve net 30 kg’lık dış ambalajlarda taşınan UN 1514 maddesinin taşınmasında III. UN 1544 PG II maddesinin 1 g’lık iç ambalaj ve 500 g’lık bir adet dış ambalajda taşınmasında IV. 2.2.7.1.2'deki "bulaşma" tanımında belirtilen limitleri aşmayan miktarda herhangi bir yüzeyinde radyoaktif madde bulunan fakat radyoaktif olmayan katı nesnelerin taşınmasında V. İnsanlarda veya hayvanlarda hastalığa neden olma ihtimali bulunmayan ve başka bir sınıfa dâhil edilmeleri için gerekli kriterlere uymayan maddelerin taşınmasında
Aşağıdaki şıklardan hangisi/hangileri yanlıştır? I. SCO-III sevkiyatı için çok taraflı onayın alınması gerekir. II. Bir ambalajın tasarımı Tip A tasarımına uygunsa, ambalajın dış yüzeyine üretici adı işaretlenmelidir. III. SCO-II taşımada Tip IP-2 ambalajı kullanılır. IV. Radyoaktif malzemeler tank içinde taşınmazlar. V. Bölünebilen malzeme taşımacılığında kullanılan ambalajda yer alması gereken 7E etiketinin üzerinde “Taşıma indeksi” bilgisi bulunur.
Aşağıdaki patlayıcıların EX/III aracıyla taşınması için en az kaç araç gerekmektedir?
- 30 kg UN 0473 maddesi,
- 18.000 kg UN 0454 maddesi,
- 12.000 kg UN 0462 maddesi,
- 4.000 kg UN 0461 maddesi,
- 1.000 kg boş, temizlenmemiş ambalaj.
50 ℃ ortalama dökme sıcaklığında bir IBC’nin doldurulması sırasında bırakılması gereken boşluk su kapasitesinin en az ne kadarı olmalıdır?
Aşağıda belirtilen maddeler EX/II tipi bir araçta taşınmak istenmektedir. • 5.000 kg UN 0355, • 600 kg UN 0482, • 500 kg UN 0467, • 450 kg UN 0466 taşımış boş ve temizlenmemiş ambalajlar. Bu taşıma için en az kaç adet EX/II tipi araç gerekir?
Birbirleriyle tehlikeli tepkimeye girmemek koşulu ile 3 l’lik plastik iç ambalajlara konulmuş UN 1672 maddesi aşağıdaki maddelerden hangileriyle aynı kombine ambalajda birlikte ambalajlanabilir? I. 2 l’lik plastik iç ambalajlara konulmuş UN 1203 ürünü ile birlikte II. 3 l’lik plastik iç ambalajlara konulmuş UN 1686 PG II ürünü ile birlikte III. 1 l’lik plastik iç ambalajlara konulmuş UN 1908 PG II ürünü ile birlikte IV. 5 l’lik plastik iç ambalajlara konulmuş UN 1686 PG III ürünü ile birlikte V. 5 l’lik plastik iç ambalajlara konulmuş UN 1686 PG II ürünü ile birlikte
Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Aşağıdaki maddelerin hangisi UN MEGC’lerde taşınabilir?
Aşağıdaki şıklardan hangileri yanlıştır? I. Yetkili makam tarafından aksi onaylanmadıkça veya taşınan maddenin yapısından dolayı daha kısa bir kullanım süresi belirtilmedikçe, plastik varillerin kullanım süresi üretim tarihinden itibaren 5 yıldır. II. Sıvı ve katı maddelerin taşınmasında kullanılan basınçlı kaplar, aksi belirtilmedikçe her 5 yılda bir periyodik muayene ve teste tabi tutulur. III. Bir metal IBC, hizmete alındığı tarihten itibaren, iki buçuk yıl ve 5 yılı aşmayan aralıklarla muayene ve teste tabi tutulur. IV. Bir UN sertifikalı MEGC, hizmete alındığı tarihten itibaren, 5 yılı aşmayan aralıklarla periyodik muayeneye tabi tutulur. V. Esnek dökme yük konteynerlerinin tehlikeli maddelerin taşınması için izin verilen kullanım süresi üretim tarihinden itibaren iki yıldır.
Aşağıdaki maddelerden hangilerinin ADR’ ye göre taşınması yasaktır? I. % 20’den fazla hidrosiyanik asit içeren UN 1613 maddesi. II. Kolayca peroksit oluşturan Sınıf 3 maddelerinin (heterosiklik, oksijenlenmiş maddeler veya eterlerle olduğu gibi) hidrojen peroksit olarak hesaplanan peroksit içeriği % 3 olması halinde. III. UN 1259 NİKEL KARBONİL ve 1994 DEMİR PENTAKARBONİL. IV. Sarı ve beyaz fosfor içeren fosforlu sülfitler. V. % 50’den fazla % 72’den az konsantrasyonlu PERKLORİK ASİT.
Aşağıdaki taşımacılık işlemlerine ilişkin verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Aşağıdaki şıklardan hangileri yanlıştır? I. Ambalaj içinde UN 1967 maddesinin taşındığı araçta, göz durulama sıvısı bulundurulması zorunludur. II. Ambalaj içinde UN 1975 maddesi taşınan bir araçta, kanalizasyon örtüsü bulundurulması zorunludur. III. Ambalajlı olarak UN 1163 maddesinden 15 kg ve UN 1170 PG II maddesinden 100 kg taşıyan araçta acil durum maskesi zorunludur. IV. UN 1238 maddesinin taşındığı tankerde araç ekibinin her bir üyesi için acil durum maskesi bulundurulması zorunludur. V. 500 l UN 1793 maddesini 10 l’lik iç ambalaj ve brüt kütlesi 30 kg’lık dış ambalajlarda taşıyan araçta toplama kabı bulundurulması zorunludur.
Bir şirketten satın alınan 8.000 l UN 1208 ve 5.000 l UN 2826 maddeleri aynı araçta taşınacak ve satın alınan bu iki üründen yeni bir ürün oluşturacaktır. Bu operasyon ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangileri yanlıştır? I. Bu taşıma için L4BN kodlu iki bölmeli bir tanka sahip olan ‘‘FL” koduna ve ADR Onay Belgesine sahip bir araç kullanılabilir. II. Bu taşımada, iki bölmeli tank kullanılması halinde, tankın her iki bölmesinin her iki yanına o bölmede taşınan maddenin kendisi ile ilgili tehlike ikaz levhaları ve aracın ön ve arkasına ise UN 2826 maddesine ait yazılı turuncu plaka takılmalıdır. III. Bu taşıma için düzenlenecek taşıma evrakında aşağıdaki ifadelerin yer alması zorunludur. • UN 1208 HEKZANLAR, 3, II, (D/E) • UN 2826 ETİL KLOROOTİYOFORMAT, 8 (3), II, (D/E) IV. Bu iki maddeden oluşturulacak yeni maddenin sınıfı 8 ve paketleme grubu II’dir. V. Bu yeni madde L4BH koduna sahip bir tank konteyner ile taşınabilir.
UN 0113 maddesinin taşınmasıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur? I. Bu maddenin konulacağı iç ambalajlar en fazla 50 g patlayıcı madde (kuru maddeye karşılık gelen miktar) içermelidir. II. Bu maddenin dış ambalajı en fazla 25 bölme içerecek şekilde ayrılabilir. III. EX/III tip onayı olan bir araç bu maddenin 22 kilogramını bir seferde taşıyabilir. IV. EX/II tip onayına sahip bir araç, bu maddenin 22 kilogramını dört seferde taşıyabilir. V. UN 0114 maddesi ile birlikte ambalajlanabilir.
Sınıf 1 taşıyan N ve O kategorisindeki araçlar için aşağıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur? I. EX/II ve EX/III araçlar, 105 sayılı BM Yönetmeliği uyarınca tip onayına sahip olmalıdır. II. Sıvı halde 4 bar’dan az bir basınç ile kontrolden geçirilmiş, 3 m³’ten fazla kapasiteye sahip ve 1 Temmuz 2003 tarihinden önce kayıt altına alınan EX/III tip onayına sahip bir tankerin, BM Yönetmeliği No. 111’in teknik zorunluluklarını karşılaması gerekmektedir. III. İlk tescil ya da hizmete alınma tarihine bakılmaksızın 3,5 ton üzerinde azami kütleye sahip EX/II araçlar ve römorklar kilitlenmeyen fren sistemine sahip olmalıdır. IV. EX/II aracına monte edilecek yanmalı ısıtıcının şalteri, sürücü kabininin dışına takılabilir. V. EX/II ve EX/III araçlarda, vidalı kapağa sahip ışık kaynakları kullanılmamalıdır.
UN 1428 maddesinin portatif tank ile taşımacılığına ilişkin aşağıdaki şıklardan hangileri doğrudur? 2. I. Bu maddeyi taşıyan tankın asgari cidar kalınlığı en az 5 mm kalınlığındaki referans çeliğinden veya kullanılacak eşdeğer metalden olmalıdır. II. T18 talimatına uygun bir tankta taşınabilir. III. Söz konusu tankın yetkili makam tarafından onaylanmış bir basınç giderme cihazına sahip olma zorunluluğu bulunmamaktadır. IV. Bu maddenin tüm sıcaklıklarda katı olarak taşınması durumunda 6.7.2.6.2 zorunluluklarına uyan alttan kapağa izin verilir. V. Buhar alanındaki hava, nitrojen veya başka yollarla bertaraf edilecektir.
Aşağıdaki maddelerden hangisinin taşınmasında taşıma ünitesi başına taşıma sınırı 20.000 kg olmalıdır?
Aşağıda belirtilen ürünlerin taşınmasında kullanılan tanklardan hangisi gıda maddeleri veya hayvan yemlerinin taşınmasında kullanılamaz?