testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası



Üniversite Taban Puanları 2023

Üniversite Taban Puanları 2023 güncel listesini tablodan inceleyebilirsiniz. Üniversite Taban Puanları 2023 puanına göre yapacağınız tercihler için üniversitenin tüm taban puanları, sıralamaları, kontenjanları ve yerleşenleri bulabilirsiniz.

Taban puanları yapılan tüm sınavların sonucu olarak en düşük puan anlamına gelir. Sınav sonrası öğrencilerin istediği bölüme yerleşmeleri açısından değerlendirilmektedir. Sınava giren öğrencilerin istediği bölüm veya okul tercihlerinde en düşük puan ile yerleşen öğrenci o bölümün veya okulun taban puanını belirlemiş olur. Taban puanının belirlenmesi sayesinde okul ve bölümlerin başarı sıraları da değişmektedir. Bir önceki sene içinde okula veya istenilen üniversite bölümlerinden birine giren öğrenciler aynı zamanda bölümün ve okulların başarı sıralamasını da belirlemektedir. Okulların ve bölümlerin taban puanları her zaman bir önceki senenin taban puanını göstermekte ve kılavuzda belirtilmektedir. Ayrıca taban puanı öğrencilerin tercihine göre belirlenen bir durumdur.

4 Yıllık Bölüm Taban Puanları 2023

2 Yıllık Bölüm Taban Puanları 2023

Üniversite Taban Puanları 2023

Lise Taban Puanları 2023

 

2 Yıllık Bölüm Taban Puanları 2022
4 Yıllık Bölüm Taban Puanları 2022
Üniversite Taban Puanları 2022
Lise Taban Puanları
Mühendislik Bölümleri Taban Puanları ve Sıralamaları
Sağlık Bölümleri Taban Puanları ve Sıralama
Eşit Ağırlık Bölümleri ve Eşit Ağırlık (TM) Meslekleri
Sözel Bölümler ve Sözel (TS) Meslekler
Sayısal Bölümler ve Sayısal (MF) Meslekleri
Dil Bölümleri ve Meslekleri
DGS Taban Puanları

Taban puanları kapsamında güncel liste oluşturarak 2022 yılının üniversite sınavı tercihleriyle ilgili bilgi alabilmeniz mümkün olacaktır. Aşağıda belirtilen taban puanları ve sıralama verileri ile detaylı bilgileri görebilirsiniz. Bu sayede tabloda belirtilen 2 yıllık TYT puan çeşitlerini, üniversitelerin devlet ya da vakıf üniversitesi olup olmadığını da öğrenebileceksiniz. Ayrıca araştırdığınız bölümlerle ilgili genel kontenjan ve yerleşen durumlarını da kontrol edebilirsiniz.

Taban Puanları ve Sıralama

Taban puanları ve sıralama kapsamında okulların, üniversite bölümlerinin puan bilgileri öne çıkmaktadır. Öğrenciler sınav öncesi tercihlerini belirleme açısından 1 yıl öncesinde belirlenmiş olan taban puanlarından bilgi edinerek tercih yapar. Geçmiş yıl içinde öğrencilerin istediği okul veya bölümlere en düşük puan ile yerleşen öğrencilerin belirlediği durumun genel amacı puanınıza göre 2 milyon içinde öğrenciyi sıralamaya koyabilmektir. Öğrencilerin bu konuya yönelik akıllarına takılan soru şudur. Dikkate alınması gereken şey taban puanı mı yoksa sıralama mı şeklinde belirtilmektedir. Genel yerleştirme kapsamında dikkate alınacak durum başarı sıralamasıdır. Yani okula bir önceki yıl en düşük puanla girmiş öğrencinin puanı okul başarısını belirlemektedir. Fakat ek yerleştirme durumunda taban puanı önemlidir. Bununla birlikte ek yerleştirmelerde puanın dikkate alınmasının sebebi ise kılavuz verilerinde yer alıyor olmasıdır. Ayrıca aday sonuç belgelerinin belirtilen seneye ait olmasıyla ilgilidir.

Taban puanları ve sıralama konusunda bilgi sahibi olmayan öğrenciler tercih edilmeyen bölümlere yönelik bilgi paylaşımı da araştırmaktadır. Fakat bazı bölümler hiçbir öğrenci tarafından tercih edilmediğinden taban puanı belirlenememektedir. Bu yüzden boş bırakılmaktadır. Ayrıca bazı bölümlerle ilgili taban puanı ve sıralama bilgisi belirtilmesine rağmen yine de bölüm kontenjan sayısından daha az adayın yerleştiği bilinmektedir. Yani baraj ve sıralama puanını geçmiş her adayın az tercih edilen bölümü seçmesi halinde yerleşebileceği bilinmektedir. Bu nedenle tercih etmek istenilen bölüme yerleşmiş olan ve bölüm kontenjan bilgileri dikkate alınması gereklidir.

Başarı Sıralaması

Her yıl yapılmakta olan sınavların sonucuna göre ilgili üniversite bölümüne en son giren adayın belirlediği puan türü başarı sıralaması şeklinde bilinir. İstenilen bölüm veya okula giren aday öğrencinin puanı aynı zamanda başarı sıralamasını belirlemektedir. Yapılan sınavlar öncesinde hazırlanan sınav takviminde kılavuz şeklinde belirtilen bir durumdur. ÖSYM sınav takvimine göre yıl içinde yapılacak sınav sonrası sonuçların açıklanması beraberinde sınava giren adayların tercih yapması mümkün olacak. Fakat öncesinde tercih kılavuzu kapsamında üniversitelere yönelik taban puanı ve kontenjan durumu açıklanacaktır. Bu sayede öğrencilerin daha doğru tercih yapması mümkün hale gelecek.

Başarı Sırası Hesaplama Nedir?

Başarı sırası hesaplama nedir sorgulaması beraberinde sınava giren adayların tercih yapmak istediği bölüme yönelik hazırlanması mümkündür. bu hesaplama online şekilde kullanılabilir olduğundan hedeflenen puana erişmek için hangi dersten kaç doğru yapmanız gerektiğini de gösterir. Ayrıca kaç yanlış yapma hakkınızın olduğunu da gösterir. Bu sayede daha iyi hazırlık yapılması mümkün olur. Bunun beraberinde yıl içinde birçok sınav takvimi bulunduğundan her sınavda soru sayısı farklıdır. Bu yüzden başarı sıralama hesaplayacak kişilerin sınava yönelik linke tıklayarak hesaplama yapması gerekmektedir.

Sınava girecek adayların merak ettiği YKS başarı sıralama hesaplamasında ise dikkate alınacak durum şöyle belirtilir. Başlangıç puanının üzerine her doğru yaptığınız netin getirmiş olduğu puanı ekleyerek hesaplama yapılması gerekir. Bu sayede sınava girecek veya girme öncesi ham puan hesaplanmış olur. İlaveten okul not ortalaması da 0,6 ile çarpılarak ham puanınıza eklenmelidir. Böylece yerleştirme puanının hesaplanması mümkün olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.