testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

6. Sınıf Türkçe Paragrafta Anlam – 4

6. Sınıf Türkçe paragrafta anlam konusuna göre hazırlanan bu online testimizde yeni müfredata uygun 4. test soruları ve cevapları bulunmaktadır.

Sıralı Test Çöz
Soru 1
Millet olarak bizim; başı dik, huzur içinde ve hür yaşamamızda en büyük dayanağımız Mehmetçik’ tir. Ona bu anlamlı sözcükle seslenirken uzun cümlelere ihtiyacımız yok. Yeryüzünde başka hangi millet, barışta vatanını ve milletini bekleyen; savaşta bu mukaddes varlıklar uğruna canını seve seve veren oğullarına böyle hitap etmiş veya edebilir ?

Paragrafta, Mehmetçik’ le ilgili olarak yazarın hangi duygusundan söz edilemez ?

Soru 2
Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir ?
Soru 3
" Bir kubbenin içini renk renk, desen desen işleyen nakkaşlar gibi, hayata bir buket güzellik katmak için çırpınırlar...O çiçek bahçelerinde yetişen çiçekler gururludur. Kendilerini yetiştirene güvenirler. "

Yukarıda sözü edilen kişi aşağıdakilerden hangisi olamaz ?

Soru 4
" Geleneksel kültürümüzün aileden başlayıp dalga dalga toplumu bütün incelikleriyle etkisi altında tuttuğu yılların Ramazanları, yaşlıları hep bir sevda ile bağladı kendisine. "

Bu parçadaki " dalga dalga " ikilemesi, parçaya hangi anlamı vermek için kullanılmıştır ?

Soru 5
Ben bunun sebebini medyaya ve teknolojinin imkânlarına, ilgi alanlarının genişlemesine ve elektronikteki akıl almaz gelişmeye bağlıyorum. Daha da önemlisi, sohbetin tadının tam olarak alınmamış olmasına bağlıyorum. Ve bu nesle acıyorum. Bu, felaketzede bir nesil olup sohbet yerine anarşik tartışmalarla gençliğini heder etmiştir.

Yukarıdaki parça aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş bir cevap olabilir ?

Soru 6
Sakıp Sabancı' nın kızı Dilek Sabancı 37 yıl önce fiziksel engelli olarak doğdu. Hayatın gerçeklerinden hiç kaçmadı. Hep mücadele etti. Bu durumu şöyle açıklıyordu: " Hayatta zorluklarla savaşmayı seven birisiyim. Bu benim karakterim. Engelliyim diye " ah, vah çekip " kendimi bırakamam. Böyle yapıp köşeye çekilen engellilere sesleniyorum...

Parça aşağıdaki cümlelerin hangisiyle devam ettirilebilir ?

Soru 7
" Kapı tokmağına doğru uzanan eli, havada kalakaldı, yüzü biraz kızardı, çizgileri dikleşti, dudakları titredi, açıldı, pörsüdü, mosmor kesildi, bayılacak gibiydi. "

Paragrafta hangi anlatım tekniği kullanılmıştır ?

Soru 8
" Sanatçı elde ettiği bulguları öz ve anlaşılır bir dille ve sevecenlik içinde yaşadığı toplumun insanlarına sunabildiği ölçüde kişilik kazanır. "

Yukarıdaki parçada sanatçını hangi özelliği üzerinde durulmuştur ?

Soru 9
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde '' Büyük Adam Küçük Aşk '' filmiyle beş ödül birden alan Handan İpekçi; çok kitap okuyor, çok gözlem yapıyor ve farklılıkların hayata anlam kattığına inanıyor.

Bu parçada " Handan İpekçi " ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir ?

Soru 10
  1. Çiçekler güneş doğmadan önce toplanır.
  2. Yataklar kaldırılır.
  3. Ardından kabak çiçeği toplamaya gidilir.
  4. Yoksa hemen akşam sefaları gibi kaparlar ağızlarını.
  5. Sabahları erkenden kalkılır.
  6. Topluca kahvaltı edilir.
Yukarıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturulursa sıralama nasıl olur ?
Soru 11
Leonordo da Vinci, ortalama insanın " görmeden baktığını, duymadan dinlediğini, hissetmeden dokunduğunu, tat almadan yediğini, fiziki bilince erişmeden hareket ettiğini, koku bilincine ulaşmadan nefes aldığını ve düşünmeden konuştuğunu " söyler.

Aşağıdakilerden hangisi, bu sözle verilmek istenen öğütlerden biri olamaz ?

Soru 12
Size ne mutlu çocuklar ! Güzel kitaplarınız var; Hocalarınız da iyi, Öğretiyorlar her şeyi: Tahta, masa, hep mükemmel; Hiçbirisi yoktu evvel. Hasırlarda sürünürdük, Evlere hep cahil döndük.

Yukarıdaki şiirin konusu nedir ?

Soru 13
Mevlana der ki:
Gel gel kim olursan ol gel !
Kâfir de olsan, ateşe de tapsan, putperest de olsan gel !
Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir.
Yüz defa tövbeni bozmuş olsan da yine gel.

Mevlana' nın vurgulamak istediği aşağıdaki insani davranışlarımızdan hangisidir ?

Soru 14
" Bugün birbirimize yabancıyız.. Ne çıkar ? Geçmiş günlerimiz var geleceklerden güzel, Geçmiş anlarımız var bütün bir ömre bedel. "

Şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 15
Sıkı durun ! Çocukları gezdirme vakıfları, çocuklara her hafta meyve yediren vakıflar sadece bizde vardı. Hizmetçinin kırdığı eşyayı tazmin eden, dağdaki aç kurtları doyuran vakıflar da bizim güzelliklerimiz. Dünyada bir eşi yok, var diyenler yalandadır. Çiçeği dillendiren seviye de bizdendir. Penceredeki sarı çiçekli saksı, " Bu evde hasta var " demekti. Kırmızı karanfiller, o hanede gelinlik çağda kızlar olduğuna işaretti. O sokaktan usulca, küfürsüz, gürültüsüz geçilirdi. Gözünüz medeniyet görsün ! Türk medeniyeti!

Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir ?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler