LGS ve MEB sınavlarında çıkan 8. sınıf Türkçe fiilimsiler çıkmış sorular ve cevaplarını online çözmek için teste başlayın.
LGS-2020
(I) Yaz aylarında tamamen kuruyan Kara Muğla Deresi’nin yatağını takip ederek Saburhane Meydanı’na ilerliyorum. (II) Saburhane’nin sürprizli sokaklarına doğru yol alırken yüzleri ısıtan neşeli ilkbahargüneşinin ağaçlara can verdiğini hissetmek zor olmuyor. (III) Kim bilir üst üste kaç kat kireç atılmış bembeyaz boyalı evleri keşfetmek için sokak aralarına dalıyorum. (IV) Evlerin ahşap bölümleri, Saburhaneli kadınların titizliğiyle siline siline özgün ve büyülü bir sanat eserine dönüşmüş sanki.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde zarf-fiil yoktur?
LGS-2019
“Dedesinin elini öptü.” cümlesinde “öptü” sözcüğü çekimli fiildir ve cümlenin yüklemidir. “Dedesinin öpülesi ellerini hatırladı.” cümlesinde ise “öpülesi” sözcüğü fiil anlamını korumakla birlikte kendisinden sonra gelen ismi nitelediği için sıfat-fiildir.
Buna göre aşağıdakilerin hangisinde sıfat-fiil kullanılmıştır?
2019 Bursluluk Sınavı
Sonbahar geliyor (2)serçe
Yuvanı nerede yapacaksın? Ayva çiçek açmadan (2) önce meyvelerin içi geçecek Rüzgar başka çeşit esecek. (3) Yağmurda ıslanacaksın. (4) Bu cümledeki numaralandırılmış sözcüklerden hangisi fiilimsidir?
2018 Bursluluk Sınavı
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil kullanılmamıştır?
LGS-2018
(...) Eğitim Uzmanı Bilge Buhan Musa, geri dönüşüm üzerine çıkardığı (I) dört yeni hikâye kitabıyla çocuklara çevre bilinci kazandır- mayı hedefliyor. (...) verdiği yöntemlerle somutlaştırıp (II) çocukların bunu davranışa kolayca dönüştürebileceklerini belirtiyor. (...) gezegenimize karşı sorumluluklarını yerine getirmelerine (III) aracı oluyor. (...) eşyalardan geri dönüşüme gitmeden (IV) ne şekilde faydalanabileceğimiz dile getiriliyor.
Bu metindeki numaralanmış kelimelerden hangileri zarf-fiildir?
2016 Kasım TEOG
(I) Yatağımdan doğruldum ve çatlamış dudaklarımı dilimle ıslattım. (II) Masadan, içi yarısına kadar dolu bardağı alıp üç dört yudum su içtim. (III) Pencereden sızan gün ışığı içimi mutlulukla doldurdu. (IV) Dudaklarımdaki gülümseme tüm yüzüme yayıldı.
Bu metinde numaralanmış cümlelerin hangilerinde aynı tür fiilimsi kullanılmıştır?
2016 Aralık TEOG-MAZERET
Ne zaman gelsem (I) kapıların açık (II) Bereketi sofranda/Ruhu doyuran o bereketli iksir/Bütün dertlere derman (III) Bir fısıltı gibi/İçimize üflenen (IV) mana
Bu dizelerde numaralanmış kelimelerden hangisi fiilimsidir?
2015 Kasım TEOG
(I) Bambular daha çok tropikal bölgelerde yaşayan çiçekli bitkilerdir. (II) Bambuların bazı türleri çok hızlı büyür. (III) Öyle ki günde bir metre kadar uzayanları vardır. (IV) Bu bitkiler genellikle yıllarca büyüyüp geliştikten sonra çiçek açar.
Bu metinde numaralanmış cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?
“Sesin nerde kaldı, her günkü sesin Unutulmuş güzel şarkılar için”
Bu dizelerdeki fiilimsinin türce özdeşi aşağıdakilerin hangisinde vardır?
2015 Aralık TEOG-MAZERET
Serinlik etrafı kaplar kaplamaz parklar ve bahçeler çocuklarla doldu.
Aşağıdaki parantez içinde olan kelimelerden hangisi bu cümledeki fiilimsiyle aynı türdedir?
Elimi çok dallı bir ağaç gibi Tutarım (I) gökyüzüne Bir deve gürültüler içinde koşarken (II) Güneş doğmadan (III) evvelvarmak (IV) için Ufka...
Bu dizelerde numaralanmış kelimelerden hangisi fiilimsi değildir?
2014 Kasım TEOG
Kitapta, beş duyumuzla (I) tanıyıp hoşlandığımız şeylerden, verimli çalışmanın (II) doyulmaz sevincinden ve birbirimize duyduğumuz sevgiden (III) söz eden şiirler bulunuyor. (IV)
Bu cümlede numaralandırılmış kelimelerden hangisi fiilimsidir?
Bütün gece yağan karın kapadığı yollar nihayet açıldı.
Bu cümledeki altı çizili kelimeyle aynı türde olan fiilimsi, aşağıdakilerin hangisinde yer almaktadır?
2014 Aralık-Mazeret TEOG
Aşağıdakilerin hangisinde isim-fiil kullanılmamıştır?
2014 Aralık TEOG-MAZERET
Pencereleri geniş, doyasıya güneş alan (1) bir salondaydık. Güneşin tadını çıkarıyorduk (2) bu soğuk kış gününde. Günlüğümü (3) yazmaya burada başladım.
Bu metindeki altı çizili sözcüklerle ilgili aşağıdakilerin hangisinde verilenler doğrudur?
2013 Kasım TEOG
Zarf-fiil görevinde kullanılan bir sözcük cümleye zaman anlamı da kazandırabilir.
Bu kurala uygun bir kullanım aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır?
1. İleri görüşlü olmak önemli bir farktır. 2. Yaşlandıkça huyu değişti. 3. O, kendine yakışan kıyafeti bilir. 4. Topu tutup yukarı fırlattı.
Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde sıfat-fiil vardır?
Evreni gösterecek tek pencere kitaptır.
Bu cümlede sıfat-fiil, bir sıfat tamlaması oluşturmuştur. Aynı kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?
2013 Aralık-Mazeret TEOG
Denizdeki adalara harıl harıl yağan (1) gün aydınlığı, (2) insanların üzerineparlamakla (3)seviniyordu. Orada bir hülya, bir rüya vardı. İnsanın her zaman özlediği (4) bir hülya. Bu metindeki altı çizili sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf-fiil kullanılmıştır?