8. Sınıf Türkçe Anlatım Biçimleri 2

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Islak kaldırımlarda yavaş yavaş yürüyorum. Ben, yürümeye devam ederken, bir kurşun, bir eşek arısı gibi vızıldayarak, kulağımın yanından geçti. Derken pat, pat, pat biri koşmaya başladı. Altı demir çivili kundura sesleri... Ya bir kaçak ya da hırsız olmalı.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanamamıştır?

Soru 2

Çağımızda her gün olumlu ya da olumsuz heyecan yaratan olaylar oluyor. Bu bakımdan gerçek sanatçılar çağın nabzını elinde tutan insanlardır. Bunlar çok fazla değildir aslında. Russe’ın da dediği gibi 18. yüzyıldaki 50 bilim ve sanat adamını öldürmüş olsaydık, dünyamız şimdi 200 yıl geride olacaktı.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

Soru 3

Kasaba lodosu, poyrazı pek az tutan bir limanda kurulmuştu. Bütün şehir, deniz kenarına yığılmış evleriyle dar sokaklardan ibaretti. Kasabanın bir ana yolu doğruca gelir, limana dayanırdı. Bütün dükkânlar, bakkallar, berberler bu ana yolun üzerindeydi. Limanın tam karşısında büyük bir meydan vardı.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

Soru 4

Karda benek benek kan izleri görülüyordu. Aygır acı, ağlamaklı bir kişneme bıraktı. Ön sağ ayağı ile hırsla eşindi. Sonra durgunlaştı, başı önüne düştü. Ağlıyordu. Diğer atlar şaşkınlıkları geçince pörsüyüverdiler. Hepsi birden saygı duruşuna geçmişti sanki.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

Soru 5

Erasmus der ki, “Hayvan, hayvan olarak doğar; ama insan insan olarak doğmaz. İnsan oluşur.” İnsan doğduğunda başkasının yardımına muhtaçtır. Ve 20 milyon yıllık birikimini yavrularına, kendisinden sonraki kuşaklara aktarır. Hiçbir hayvan geçmişteki birikimlerine dayanarak davranmaz; insan, yavrularına geçmişteki birikimlerini aktarabilen tek varlıktır.

Bu paragrafta aşağıdakilerin hangisinde verilen anlatım tekniklerinden yararlanılmıştır?

Soru 6

İsmail ve ben bir süre, yan yana köye doğru yürüdük. Sonra, ne yapacağını bilmeyen kimselere özgü bir iç sıkıntısı ile yolun ortasında durup kargaların uçuşunu seyrettik. Termosumu çıkardım, bir bardak çay doldurdum. Bir bardak da İsmail’e uzattım. Hiç konuşmadan çaylarımızı içtik.

Parçanın anlatımında hangi anlatım tekniği ağır basmaktadır?

Soru 7

Şehri akşamüstü sis basmıştı. Sis Haliç yoluyla gelmiş; önce mavnalar, köprüler, sonra kuleler, mağazalar kaybolmuştu. Liman düdük sesleri içindeydi. Vapurlar acı acı bağırmıştı. Sonra bir sessizlik... Işıklar yayılı yayılıverdiler.

Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

Soru 8

Masanın başında bekleşiyor çocuklar. Bol limonlu havuç salatası yapılmış. Masada sarmalar, börekler, kurabiyeler hatta peynir tatlısı bile var. Yemek tabaklarının yanındaki cam kavanozların içinde her türden turşuyu da görmek mümkün.

Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

Soru 9

Gerçeği ışıldakla kendi dışında arayan kişi değildir ozan... Gerçeği içinin radarındaki yansımalarda bulan, bulduklarını dil aracılığıyla okurlarıyla paylaşan kişidir.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

Soru 10

Sanat dergilerimizin durumu ümit verici değil, okurlara da yazık oluyor. Dergilerde okurun ufkunu açacak, heyecan uyandıracak yazılara rastlanmıyor. Bu iş ciddiyet ister, emek ister. Bilim dergilerinin durumu çok daha iyi, sanat dergilerine oranla daha olumlu çabalar, daha önemli girişimler olduğunu görüyorum.

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

Soru 11

“Bernard Shaw’a göre sanat modern çağların dinidir. Tiyatro binaları ise modern çağların katedralidir. Sanatlar içinde en önemlisi ve etkilisi ise tiyatro yazarlığıdır. Çünkü etkilenme olanağı en çok olan sanat dalı tiyatrodur. “

Paragrafta, aşağıdaki anlatım yollarından hangisi kullanılmıştır?

Soru 12

Cezayir’de oturduğum zamanlar, kışları hep sabrederdim. Çünkü bilirim ki bir gecede, şubat ayının bir tek soğuk ve temiz gecesinde, Consullar Vadisi’nin badem ağaçları bembeyaz çiçeklerle donanacaktır. Sonra da bütün yağmurlara ve deniz rüzgârlarına karşı koymaya çalışan o narin çiçeklere şaşardım...

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

Soru 13

Gelenler başları Laz başlıklı, arkaları Çerkez yamalı, ayakları çizmeli üç kişiydi. İki basamaklı bir toprak merdivenden indiler. Girdikleri oda, penceresi, nefesliği olmayan, çukur, basık, loş bir yerdi. Duvarda elekler, sepetler asılıydı; tavandan torbalar, soğan dizileri sarkıyordu…

Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 13
Ek Bilgiler