“Ey Müslümanlar, şayet birinize haksız bir muamelede bulunmuşsam onu ödemeye hazırım. Kimin hakkı varsa işte şahsım işte malım gelsin alsın.”
(Hadis-i şerif)
Bu hadisle peygamber efendimiz aşağıdakilerden hangisine önem verdiğini göstermiştir?
“Ey iman edenler! Adaleti titizlikle ayakta tutan, kendiniz, ana babanız ve yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik eden kimseler olun. (Haklarında şahitlik ettikleriniz) zengin olsunlar fakir olsunlar, Allah onlara sizden daha yakındır. Hislerinize uyup adaletten sapmayın, (şahitliği) eğip büker (doğru şahitlik etmez) yahut şahitlik etmekten kaçınırsanız (biliniz ki) Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”(Nisa suresi, 135. ayet)
Bu ayetten göre aşağıdaki çıkarımların hangisi yapılamaz?
Bir toplum sevgiyle kaynaşır, adaletle ayakta durur. Haksızlık ve adaletsizlik toplumlarda huzursuzluğa yol açar.
Verilen bu bilgiyle aşağıdaki yargıların hangisi uyuşmaz?
Kureyş kabilesinden bir kadın hırsızlık yapar. Bir kısım ileri gelen Kureyşliler Hz. Muhammed'e bir aracı göndererek kadını affetmesini isterler. Bu işi Hz. Peygamberimizin çok sevdiği bir kişi olan Üsame'nin yapabileceğini düşünürler. Sonra durumu iletmek üzere Üsame'yi Peygamberimize gönderirler. Üsame gelip durumu anlatınca Peygamberimiz üzülür. Ayağa kalkarak şunları söyler: “Ey insanlar, sizden önceki insanlar aralarında varlıklı biri hırsızlık yaptığında ona dokunmazlar; zayıf biri hırsızlık yaptığında ise onun cezasını verirlerdi. Allah onları bu yüzden helak etti. Allah'a yemin ederim, değil o kadın, bu suçu işleyen Muhammed'in kızı Fatıma bile olsa onun da cezasını veririm.”
Peygamberimizin “Kızım Fatıma'da olsa yine cezalandırırım” demesi Peygamberimizin hangi özelliğini ön plana çıkarır?
Peygamber efendimiz peygamberlik hayatı öncesinde de haksızlıkların karşısında duruyor, haklının yanında yer alıyordu. Bundan dolayı Erdemliler Topluluğu (Hilfu'l-Fudul)'a katılmıştır. Bu yolla haksızlığa uğrayan, güçsüz ve kimsesiz insanların hakkını korumuştur.
Peygamber efendimizin Hilfwl-Fudul'a üye olması O'nun aşağıdaki özelliklerinden hangisine delil gösterilebilir?
* “Bir kimse ağaç diker de bunun meyvesinden insan, hayvan veya kuş yerse, yenen şey onun için bir sadaka yerine geçer.” (Hadis-i şerif)
* “Ağaca vurarak, kırıp dökerek değil, sallayarak yapraklarını dök.” (Hadis-i şerif)
Verilen bu hadis-i şeriflerden aşağıdaki sonuçların hangisine ulaşılamaz?
Hz. Peygamber hicretin sekizinci yılı Mekke'nin Fethi'ne giderken bir vadide, yolun kenarında yeni doğmuş yavrularını emziren bir köpek gördü. Bir sahabeyi çağırıp köpeğin ve yavrularının rahatsız edilmemesini sağlamak üzere ordu geçinceye kadar orada nöbet tutmasını emretti.
Anlatılan bu olay aşağıdaki yargılardan hangisini destekler?
1. “Her can taşıyan varlığa yapılan iyilikte sevap vardır.” (Hadis-i şerif)
2."“...Acıkan her hayvan hususunda dikkatli olun, kıyamet günü Allah'a şikâyet edilirsiniz.” (Hadis-i şerif)
3. “Haksız yere bir kuş veya daha küçük bir hayvan öldüren insana Allah onun hesabını mutlaka soracaktır.” (Hadis-i şerif)
4. “İki günü eşit olan zarardadır.” (Hadis-i şerif)
Yukarıda verilen hadislerden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?
“İki günü eşit olan zarardadır.” (Hadis-i şerif)
Peygamber Efendimiz bu sözüyle bizlere aşağıdaki davranışlardan hangisini tavsiye etmiştir?
“Güçlü kimse, güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman öfkesine hâkim olabilen kimsedir.”
Bu hadisten hareketle aşağıdaki ilkelerden hangisine ulaşabiliriz?
Peygamber efendimiz hayatı boyunca büyük zorluklarla karşılaşmıştır. Müşrikler Mekke'de yollarına diken sermişler, üzerine yeni kesilen deve işkembesi atmışlar v.b. Peygamberimiz, müslümanlığı kabul etmeyenlerin yaptığı bu türlü eziyet ve hakaretlere katlanarak davasındaki kararlılığını göstermiştir.
Bu durum peygamber efendimizin aşağıdaki özelliklerinden hangisini vurgulamaktadır?
Peygamberimizin savaşlarda “ağaçlara ve hayvanlara dokunulmamasını emretmesi” aşağıdaki özelliklerinden hangisini ispatlar?