8. Sınıf İnkılap Tarihi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm 4

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Güney Cephesi’nin Doğu Cephesi’nden farkı

_______?_________

Yukarıda boş bırakılan yerin aşağıdakilerden hangisi ile doldurulması beklenemez?

Soru 2

Güney Cephesi

19 Aralık 1918’de Milli mücadelenin ilk kurşunu Dörtyol’da atıldı.

Fransızlara karşı Kuva-yı Milliye birlikleri kuruldu.

............................?............................

Güney Cephesi’ndeki gelişmeleri gösteren yukarıdaki tabloda “?” boş bırakılan yerin aşağıdakilerden hangisi ile doldurulması daha uygun olur?

Soru 3

Güney Cephesi’ndeki savaşlar Sakarya Savaşı’ndan sonra imzalanan hangi antlaşma ile sona ermiştir?

Soru 4

............................?............................

Ermeniler Doğu Anadolu’daki isteklerinden vazgeçtiler.

Ermeniler, Sevr’in geçersizliğini kabul ettiler.

Kars, Sarıkamış ve Gümrü TBMM’ye bırakıldı.

Yukarıdaki diyagrama getirilebilecek en doğru başlık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

Gümrü Antlaşması’nın özellikleri ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6

Yunanlıların I. İnönü ve II. İnönü mağlubiyetlerini unutturmak, Ankara’yı alarak TBMM’yi dağıtmak ve İtilaf Devletleri’nin güvenini yeniden kazanmak için tüm güçleriyle saldırdığı bir dönemde, yani Kütahya-Eskişehir Savaşlarının en kanlı çarpışmalarının yaşandığı bir dönemde Ankara’da Maarif Kongresi düzenlenmiştir. Mustafa Kemal Türk ordusunun daha fazla kayıp vermesini önlemek için, orduya geri çekilme emri verdiği bu dönemde dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey Kongreyi ertelemeyi teklif eder. Ancak Mustafa Kemal buna şiddetle karşı çıkar ve “cehaletle savaş, düşmanla savaştan daha az önemli değildir.” der. Bunun üzerine Maarif Kongresi 15 Temmuz 1921’de Ankara’da toplanır. Toplantıya kadın-erkek toplam 180 civarında öğretmen katılır. Mustafa Kemal cepheden bir günlüğüne de olsa ayrılarak kongreye katılır ve açılış konuşmasını yapar.

Yukarıda verilen bilgilere bakarak Mustafa Kemal ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

Soru 7

I. İnönü Savaşı’ndan sonra Türk Milletinin azmini ve kararlılığını ortaya koyan bir milli marş besteleme gereği duyuldu. Türk İstiklal Marşı bu sebeple yazıldı ve bestelendi.

Yukarıdaki paragraftan hareketle Türk İstiklal Marşı’nın aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ilişkili olduğu söylenebilir?

Soru 8

I. Birinci İnönü Savaşı’nın intikamını almak istemeleri

II. Ankara’yı ele geçirerek TBMM’yi ortadan kaldırmak istemeleri

III. Sevr Barış Antlaşması’nı Türklere zorla kabul ettirmek istemeleri

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangilerinin Yunanlıların II. İnönü Savaşı’nı başlatmalarına neden olduğu söylenebilir?

Soru 9

Vatanın bağımsızlığının sağlanması ve düşman işgalinden kurtarılması için gerekli olan Osmanlı ordusu terhis edildiği için, bu görevi halk üstelenmiştir. Halk bulunduğu toprakların düşman eline geçmesini önlemek amacıyla Kuvâ-yı Millîye birlikleri kurmuştur. Vatanın bağımsızlığı için bir araya gelen, kadın-erkek, genç-yaşlı vatansever Türk milletinin oluşturduğu bu silahlı direniş örgütlerine Kuvâ-yı Millîye birlikleri denilmiştir. 8 Kasım 1920’de bu birlikler kaldırılarak düzenli ordu kurulmuştur. Kuvâ-yı Millîye birliklerinin:

I. Askeri eğitimden yoksundurlar.

II. Düşmana karşı mücadele etmişlerdir.

III. Askeri disiplinden yoksundurlar.

IV. İhtiyaçlarını halktan karşılamaktadırlar.

V. TBMM’ye karşı çıkan isyanların birçoğunu bastırmışlardır.

VI. Suçlu gördükleri insanları kendi kafalarınca yargılamaktadırlar.

Yukarıda verilen özelliklerinden hangisi ya da hangileri düzenli ordunun kurulmasını zorunlu hale getirmiştir?

Soru 10

Yeni kurulan düzenli ordunun büyüyüp güçlenmesine fırsat vermeden yok edilmesini düşünen İtilaf Devletleri’nin kışkırtması ile Yunanlılar saldırıya geçtiler. Yunanlara verilen kesin talimatta: Eskişehir ve Kütahya’nın alınması, Ankara’nın ele geçirilmesi, TBMM’nin dağıtılması isteniyordu. 6 Ocak 1921’de Yunanlıların saldırıları ile başlayan savaşta düzenli ordu başarılı bir şekilde karşı koymuştur. 10 Ocak tarihinde Yunanlılar geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Böylece düzenli ordu yaptığı ilk savaşı kazanmış oldu.

Buna göre, I. İnönü Savaşı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 11

İtilaf Devletleri Yunanlıların I. İnönü Savaşı’nı kazanacağına kesin gözü ile bakıyorlardı. Yeni kurulmuş Türk ordusunun, düzenli ve disiplinli Yunan ordusu karşısında başarılı olabileceğine ihtimal dahi verilmiyordu. Hatta kendi aralarında Ankara’da çay içme randevusu veriyorlardı. Ancak yapılan savaşı düzenli ordu kazandı. Hem İtilaf Devletleri, hem de Yunanlılar amaçlarına ulaşamadılar. Bu durum Yunan ordusuna duyulan güveni de azalttı. Yunan ordularının derlenip toparlanması gerekliydi. Bu da ancak zamanla olabilirdi. İtilaf Devletleri Yunan ordusuna zaman kazandırmalıydı. Her ne kadar Türk ordusu yeni kurulmuş olsa da başarılı olmuştu. Ve yenilen Yunan ordusuna bir saldırı gerçekleştirebilirdi. Bunun da önüne geçilmeliydi.

İtilaf Devletleri yukarıdaki amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla aşağıdakilerden hangisini yapmışlardır?

Soru 12

I. İnönü Savaşı’nın yeni kurulan düzenli ordu tarafından kazanılmasının hem ulusal, hem de uluslararası alanda birçok olumlu sonuçları olmuştur. Bu sonuçlara baktığımızda:

I. Düzenli orduya duyulan güven artmıştır.

II. TBMM’ye duyulan güven artmıştır.

III. Londra Konferansı düzenlenmiştir.

IV. Sovyet Rusya ile Moskova Dostluk Antlaşması imzalanmıştır.

V. İstiklal Marşı kabul edilmiştir.

Yukarıda verilen sonuçları ulusal ve uluslar arası olarak sınıflandırdığımızda aşağıdaki hangi seçenek doğru olur?

Soru 13

I. İnönü Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri Londra’da bir konferans düzenlemeye karar verdiler. Amaçları Sevr Antlaşması’nın maddelerini biraz yumuşatmak ve Türk tarafına kabul ettirmekti. Bu konferansa başta sadece İstanbul Hükûmetini davet ettiler. Oysa İstanbul Hükûmeti Sevr Antlaşması’nı olduğu gibi kabul etmiş ve onaylamıştır. Kabul etmeyen ise TBMM ve taraftarları idi. Bu durumu, İtalya diğer devletlere anlatıp, TBMM’nin bu konferansa davet edilmesi konusunda İtilaf Devletleri’ni ikna etti. Böylece İtilaf Devletleri İstanbul Hükûmeti ile birlikte TBMM’yi de konferansa davet etti.

İtilaf Devletleri’nin I. İnönü Savaşı’nı TBMM’ye karşı kaybetmesine rağmen, TBMM’yi Londra Konferansı’na davet etmemelerinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

II. İnönü Savaşı’nda düzenli ordu Yunan ordusunu mağlup ettikten sonra Mustafa Kemal cephe komutanı İsmet Paşa’ya bir kutlama telgrafı göndermiştir. Bu telgrafta: “Siz orada sade düşmanı değil, bu milletin makûs talihini de yendiniz.” demiştir. Düzenli ordu karşısında ikinci kez mağlup olan Yunan kuvvetlerine İtilaf Devletleri tarafından duyulan güven iyice azalmıştır. İtalya işgal ettiği yerlerden çekilmeye başlarken, Fransa TBMM ile barış görüşmeleri yapmanın yollarını aramaya başlamışlardır.

Buna göre II. İnönü Savaşı’nın sonuçları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 15

I. İnönü Savaşı’nın kazanılmasının iç ve dış politikada önemli sonuçları olmuştur.

Aşağıdaki sonuçlardan hangisi diğerlerinden farklı bir özelliğe sahiptir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler