testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf İnkılap Tarihi Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası 4

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel esasları arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 2

Türk dış politikasının temel ilkeleri ve amaçları Atatürk Döneminde atılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanmasından sonra emperyalist güçler, yapılan antlaşmalarla Anadolu topraklarından çıkarılmış “ulusal bağımsızlık” dış politikada temel alınmıştır. Her ne koşulda olursa olsun Türkiye ulusal bağımsızlıktan taviz verilmeyen bir dış politikayla uluslararası ilişkilerini yürütmeyi ilke edinmiştir.

Verilen parçaya göre aşağıdaki sorulardan hangisine cevap verilemez?

Soru 3

Barışın bozulması nedeniyle üzüntü duymamak imkansızdır. Bu durumda bugünkü ağır anlaşmazlıkların ortadan kalkması, uygar insanlığın başlıca dileği olmalıdır.

Atatürk, 1935 yılında meclisin yasama yılı açılışında yaptığı bu konuşmada aşağıdaki Türk dış politikası temel ilkelerinden hangisine vurgu yapmıştır?

Soru 4

Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra tekrar gündeme gelerek Türk dış politikasında sorun çıkaran konular arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 5

. Sınırların korunması
Kapitülasyonların kaldırılması

Millî güce dayalı olunması

Verilen bu durumların Atatürk Dönemi Türk dış politikasının temel ilkelerinden hangisiyle ilgili olduğu söylenebilir?

Soru 6

Atatürk, Türkiye’nin dış politikasının temel dinamiklerini ortaya koyarken ülkesinin ve dünyanın gerçeklerini gözden uzak tutmamıştır.

Buna göre Atatürk Dönemi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 7

Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz.

Atatürk’ün verilen sözünde ifade ettiği yerin aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?

Soru 8

1923 - 1930 yılları arası Türk dış politikasında önemli bir konu olan nüfus mübadelesi sorunu aşağıdaki devletlerden hangisiyle yaşanmıştır?

Soru 9

Bir Balkan Birliği kurmalıyız. Dünyanın ufuklarında kara bulutlar görüyorum. Balkan Birliği kurulabilirse bir Avrupa Birliğine yol açılır. Batı devletlerinin de er geç birleşmesine zorunluluk doğar.

Atatürk’ün bu sözü doğrultusunda aşağıdaki gelişmelerden hangisinin yaşandığı ylenebilir?

Soru 10

Fransız bandıralı Lotus gemisi ile Türk bandıralı Bozkurt gemisi 2 Ağustos 1926'da Ege Denizi açıklarında çarpışmıştır. Bu kazadan sonra Türkiye ve Fransa hukuki süreç içerisinde “Bozkurt- Lotus Sorununu” yaşamıştır. Bu sorundan sonra Türkiye kendi karasularında yolcu ve yük taşımacılığının Türk denizcilere verilmesiyle ilgili çalışmaları hızlandırmıştır.

Verilen parça değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

Soru 11

Aşağıdaki konulardan hangisi Lozan Barış Görüşmelerinde kesin olarak çözülmüş ve Türk dış politikasını daha sonraki süreçte meşgul etmemiştir?

Soru 12

Lozan Barış Görüşmeleri’nde çözüme kavuşmayan ve daha sonraki süreçte “Şeyh Sait İsyanı” nedeniyle Türkiye’nin İngiliz mandasındaki Irak’a bırakmak zorunda kaldığı yer aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13

Türkiye’de bizim okullarımızın bile sahip olmadıkları ayrıcalıklara yabancı okulların sahip olması kabul edilemez. Kurumlarınız kanun ve kurallara uydukları sürece yaşayabilir.

1924 yılında bir Fransız gazetecinin yabancı okullarla ilgili sorusuna Atatürk’ün verdiği bu cevapta Türk dış politikasının aşağıdaki ilkelerinden hangisine vurgu yapılmamıştır?

Soru 14

Türkiye, Atatürk Dönemi’nde izlediği barışçı dış politika sayesinde yaşadığı bölgede bir istikrar unsuru olmuştur.

Türkiye’nin bu konuma ulaşmasında aşağıdaki gelişmelerden hangisinin etkisi olmamıştır?

Soru 15

I. Hatay’ın anavatana bağlanması

II. Musul’un Irak’a bırakılması

III. Milletler Cemiyeti’ne üye olunması

IV. Sadabat Paktı’nın kurulması

Atatürk Dönemi Türk dış politikası ile ilgili bu gelişmelerin oluş sırası aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler