8. Sınıf İnkılap Tarihi Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar 3

Sıralı Test Çöz
Soru 1

İtilaf Devletleri, çıkarlarına ters düşse de savaş sırasında Wilson İlkelerini kabul etmişlerdir.

Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra toplanan Paris Barış Konferansı’nda;

● Osmanlı Devleti’nin topraklarını paylaşmak

● Almanyayı etkisiz hale getirmek

● Avrupa’nın sınırları konuları görüşülmüştür.

Bu bilgilerden hareketle, Paris Barış Konferansı’nın toplanma amaçları arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

Soru 3

Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı’nda Almanya ile birlikte hareket etmek için görüşmeler yapmıştır.

Osmanlı Devleti’nin bununla, aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenemez?

Soru 4

I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru yaşanan birçok gelişme, Osmanlı Devleti’ni ateşkes istemeye zorlamıştır.

Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 5

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıdaki maddelerinden hangisi, memleketi işgallere açık hale getirmiştir?

Soru 6

Mustafa Kemal Atatürk: Mondros Ateşkesi Osmanlı Devleti’nin müttefikleriyle beraber sürüklendiği acı mağlubiyetin yüz kızartacak bir sonucudur. Bu ateşkes maddeleri, Türk topraklarını yabancıların Mustafa işgaline sunmuştur.

Aşağıdaki olaylardan hangisi Mustafa Kemal’in bu sözlerini kanıtlayıcı nitelikte değildir?

Soru 7

Ateşkes, devletler arasındaki savaş durumuna son veren geçici antlaşmalardır.

Aşağıdakilerden hangisi İtilaf Devletleri’nin Mondros Ateşkes Antlaşması’nı bir barış anlaşması gibi uygulamaya koyduklarının göstergesi değildir?

Soru 8

Mustafa Kemal’in:

● Uluslararası alanda ilk defa adı duyuldu.

● Türk milletine önderlik yolu açıldı.

Özellikleri verilen bu savaş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın “Çanakkale ve Karadeniz istihkamları İtilaf Devletlerince işgal edilecektir.” maddesinin aşağıdakilerden hangisine yönelik olduğu savunulamaz?

Soru 10
Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 5. maddesinde yer alan “Ordular terhis edilecektir.” maddesi ile İtilaf Devletleri’nin;

I. Misak-ı Milli’nin uygulanması için ortam oluşturmak

II. Ülkeyi savunmasız bırakmak

III. İşgalleri kolaylaştırmak

yukarıdakilerden hangisi veya hangilerini amaçladığı söylenebilir?

 
Soru 11

Osmanlı Devleti savaşı daha fazla devam ettiremeyeceğini anladığında, İtilaf Devletleri’ne ateşkes teklif etmiştir. İtilaf Devletleri ile Osmanlı arasında Ege Denizi’ndeki Limni Adası’nın Mondros Limanı’nda; Türk tarafını Rauf Orbay’ın, İtilaf tarafını ise Amiral Carlthope’un temsil ettiği “Mondros Ateşkes Antlaşması” imzalanmıştır. Ateşkes antlaşması yurdun birçok yerinde sevinçle karşılanmıştır. Hatta Anadolu’nun çeşitli yerlerinde kutlamalar yapılmıştır. Ancak Mustafa Kemal bu antlaşmayı, bu şekilde düşünen halktan ve yöneticilerden farklı yorumlamıştır. Mustafa Kemal: “Mondros Ateşkesi, Osmanlı Devleti’nin müttefikleriyle beraber sürüklendiği acı mağlubiyetin yüz kızartacak bir sonucudur. Bu ateşkes maddeleri, Türk topraklarını, yabancıların işgaline sunmuştur.” demiştir.

Mustafa Kemal Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıdaki hangi maddesine dayanarak, “Türk topraklarını, yabancıların işgaline sunmuştur.” sözünü söylemiştir?

Soru 12

Askerlik mesleğini severek ve isteyerek seçin Mustafa Kemal, bu mesleğini başarılarla devam ettirmiştir. Cepheden cepheye koşarak, Türk milletine birçok başarı armağan etmiştir.

Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı’nda gösterdiği başarılar aşağıdaki cephelerden hangisine aittir?

Soru 13

Mondros Ateşkes Antlaşması ile ilgili olarak:

Mustafa Kemal: “Antlaşmada Suriye sınırı ve Kilikya dolaylarının sınırı tam olarak çizilmemiştir. Kilikya dolaylarının Adana ilinin önemli bir bölümünü kapsadığı biliniyor olsa da, sınır neresidir bilinmiyor. Bu sınırın çizilmesi gerekir.”

İsmet İnönü: “Gerçekten mütareke metni okunduğu zaman açık ifade ile göze batacak sakıncalar taşımadığı izlenimi uyandırıyordu. İleride, mütarekenin uygulanması sırasında memleketin canını yakmış olan maddeler her türlü yoruma müsait bir şekilde kaleme alınmıştı.”

Yukarıdaki metinde Mustafa Kemal ve İsmet İnönü Mondros Ateşkes Antlaşması’nı hangi yönü nedeniyle eleştirmişlerdir?

Soru 14

Mondros Ateşkes Antlaşması hükûmet yetkilileri tarafından her ne kadar başarı olarak lanse edilse de, Mustafa Kemal ve halk onlarla aynı görüşte değildi. Çünkü ateşkes antlaşmasının hemen ardından Anadolu toprakları işgal edilmeye başlanmıştır. Hükûmet yetkilileri Anadolu’nun çeşitli bölgelerine ikna ekipleri göndermiş, işgallerin geçici olduğunu ve itidalli davranılması gerektiğini vurgulamışlardır. Ancak, halk gerçeği görmüş ve işgallere karşı koymak amacıyla “Kuvâ-yı Milliye Birliklerini“ kurmuşlardır.

Mondros Ateşkes Antlaşması’nın aşağıdaki maddelerinden hangisi nedeniyle Türk halkı Kuvâ-yı Milliye Birliklerini kurmuştur?

Soru 15

Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı’nda müttefikleri ile birlikte ağır bir mağlubiyet almıştır. Bu mağlubiyet 30 Ekim 1918 tarihinde yapılan Mondros Ateşkes Antlaşması ile tescillenmiştir. Ateşkesten hemen sonra, İtilaf Devletleri savaş devam ederken kendi aralarında yaptıkları gizli antlaşmalara göre Osmanlı topraklarını paylaşmaya başlamışlardır. Ateşkes antlaşmasını yaparken de, bir satranç oyunu gibi maddeleri ona göre belirlemişlerdir. Mondros Ateşkes Antlaşması İtilaf Devletleri’nin gizli antlaşmalarının kolayca uygulanmasını ve Osmanlı topraklarının işgal edilmesini sağlamıştır.

İtilaf Devletleri aşağıdaki maddelerden hangisini, Osmanlı Devleti’nin savunma gücünü yok ederek işgalleri kolaylaştırmak amacıyla koymuştur?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 15
Ek Bilgiler