Sofistler, düşünürlerin o zamana kadar üzerinde durmadıkları kültür, ahlak ve siyasetle ilgili sorunları ele alıp tartışmış, bu konuları felsefeye kazandırmışlardır. Bu, felsefenin gelişmesi açısından büyük bir katkıdır.
Bu parçada felsefi düşünmenin gelişmesinde aşağıdakilerden hangisinin öneminden söz edilmektedir?
Felsefe, yaşam üzerine üretilen düşüncelerden oluşur.
Bu görüşe göre, "Dünyanın anlamı, yaşamın amacı nedir" sorusuna yanıt arayan bir kişiye felsefe nasıl yardımcı olur?
"Erdemli olmak nedir?" sorusuna Locke, "Tanrı, devlet ya da gelenek otoritelerinin birine, ikisine ya da hepsine uymaktır."; Sokrat, "Bilgili olmaktır." Protagoras ise "Kendini yönetmektir", şeklinde cevap vermektedir.
Bu parçada sözü edilen durum, felsefenin hangi niteliğine bir örnektir?
Kant'a göre felsefeden öğrenilecek tek şey vardır: felsefe yapmak . Tarih boyunca her filozof, bizi tartışmaya açtığı sorunlara eğilmeye çağırmıştır. Felsefe yapmak işte bu çağrıya uymakla başlar. Filozofların önermelerini sorgulamak, eleştiriye yöneltir bireyi. Böylece aklın ışığında doğrular araştırılmış olur.
Bu parçaya göre, felsefe yapmak nedir?
Bazı filozoflara göre, felsefe bir soru sorma etkinliğidir. Felsefi sorulara sürekli değişik cevaplar verilebilir ya da tüm denemelere rağmen sorular cevapsız kalabilir. Bu neci.enle felsefedeki sorulara eksiksiz, her durumda geçerli, başka türlüsü tasarlanamayan cevaplar bekleyenler her zaman hayal kırıklığına uğrayacaklardır.
Bu parçada felsefi soruların hangi özelliği söz konusu edilmektedir?
İnsanoğlu sadece para kazanmak peşinde değildir. O, evrenin yapı ve düzenini, yaşamın değer ve amacını, madde ve ruh ilişkisini, bilgilerimizin güvenilirlik derecesini iyi, güzel ve doğrunun niteliklerini bilmek ister. Felsefe işte bu isteği karşılama çabasındadır.
Parçaya göre, felsefenin işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
İnsan aklı öyle sorular tarafından rahatsız edilmektedir ki akıl onları ne çözebiliyor, ne de yadsıyabiliyor. Sözü edilen problemlere örnek olarak bilginin, evrenin, devletin, hak ve adaletin kaynağını araştıran problemler gösterilebilir. Bilim bu problemlere bir varsayımdan hareket ederek yaklaşabilir. fakat bir varsayımdan hareket etmek problemi çözmek demek değildir.
Bu tür problemlerle hangi felsefi disiplin ilgilenir?
Felsefi bir sistemde ele alınan bütün konular değerlendirilirken mantık ilkeleri son derece etkili bir şekilde kullanılır; konu ve kavramların örülmesinde çelişkili hükümlere yer verilemez.
Burada bir felsefi sistemin hangi niteliği üzerinde durulmuştur?
Aşağıdakilerden hangisi felsefenin ilgilendiği konulardan biri değildir?
Ahlak sosyolojisi ile hukuk sosyolojisi, ahlak ve hukuk kurallarının işleyişleri, etkinlikleri, evrimleri üzerinde durur. Bu kuralların iyi veya kötü, doğru veya yanlış oluşlarını ise felsefe inceler.
Buna göre felsefe, hangi özelliği ile ahlak ve hukuk sosyolojisinden ayrılır?