Felsefenin Alanı Test II

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Endülüs'lü bir filozof olan İbni Tufeyl felsefe için: "Bizim elde edebildiğimiz bilgi, Gazali'nin ve İbni Sina'nın eserlerini inceleyerek, birbirleriyle karşılaştırarak, daha da açmaya çalışarak ve bunlara günümüzde ortaya çıkan görüşleri de ekleyerek edinebildiğimiz bilgidir." der.

Buna göre İbni Tufeyl'in bu ifadeleri, felsefenin hangi özelliğini öncelikle yansıtır?

Soru 2

Her dönemde bilimlerin ortaya koyduğu gerçekler aynı olmasına rağmen, aynı gerçeklere dayanan felsefi sistemler farklıdır. Bu durum filozofların dünya görüşleri arasında farklılığın bulunduğunu gösterir. Filozofların aynı gerçekleri, daha kişisel ve sanatkarane birleştirmeleri, onların dünya görüşleri arasındaki farklılıklardan ileri gelir.

Burada sözü edilen durum, aşağıdaki yargılardan hangisiyle açıklanabilir?

Soru 3

Kant'ı anlamak yalnızca onun eserlerini okumaya bağlı değildir. Ona gelinceye kadar bütün filozofları, düşünce akımlarını bilmek gerekir. Çünkü; ele aldığı problemler kendine ait olmadığı gibi ürettiği çözümlerde de diğer düşünürlerin etkisinden bağımsız değildir. Hatta yaşadığı dönem, içinde bulunduğu iklim bile filozofun düşüncelerini etkileyebilir.

Parçadan, aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 4

Felsefe, insan, evren ve değerleri araştırmak amacıyla sürdürülen en geniş, birleştirici, bütünleştirici ve tümel bir bilgi elde etme çabasıdır.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi felsefe ile ilgili değildir?

Soru 5

Montesquieu'nun Kanunların Ruhu eserinde yer alan düşüncelerinin, İbn-i Haldun'dan kaynaklandığı söylenmektedir. Ayrıca Badin ve Vico'nun da ondan etkilendiği gözlenir. Bunun dışında Marx'tan Sartre'a kadar bazı batılı düşünürler, İbn-i Haldun'un bilgilerinden yararlanmışlardır.

Bu parçada anlatılmak istenen düşünce, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Doğru bilginin imkanı problemi felsefenin doğuşundan itibaren İlkçağ filozoflarınca araştırıldığı gibi Yeniçağ'ın başlarında da bu konu tekrar gündeme gelmiş ve tartışılmaya başlanmıştır. Bu tartışmaya farklı dönemlerde çeşitli düşünce akımları, değişik görüş ve yaklaşımlarla katılmışlardır.

Bu durum, felsefenin aşağıdaki özelliklerinden hangisini örneklendirir?

Soru 7

Genel anlamıyla felsefe; insanı, evreni ve değerleri anlamak ve açıklamak amacıyla sürdürülen en geniş bir araştırma ve birleştirici bütünleştirici bir açıklama gayretidir. Bir başka deyişle felsefenin özü; herhangi bir bilgiye sahip olmaktan çok, o bilginin aranmasının amaç edinilmesidir. Bu noktadan hareket eden düşünür, evren ve değerler hakkında toplu bir görüş elde etmek için neye, nasıl yönelmesi gerektiğini kavrayacaktır. Kant'ın söylediği gibi "felsefe değil, felsefe yapmak öğrenilir."

Buna göre, aşağıdaki yargılardan hangisi felsefenin işlevini gösterir?

Soru 8

Felsefe, düşünmeye dayandığı ölçüde zihni geliştirir, onu harekete geçirir. Felsefe, kötü huylardan alıkoyarak zihnimizi ahlaki, entelektüel alana sevk eder. Tıpkı beden jimnastiğinin, bedeni güzelleştirmesi gibi.

Bu parçadan, aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılabilir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 8
Ek Bilgiler