Felsefe; bir gencin hevesle babasının arabasını kullanması gibidir. O, görünüşte bir hedefe doğru gidiyor olsa da asla yolun bitmesini istemez. Onun asıl amacı hedefe ulaşmak değil, arabayla en uzun ve en zevkli sürüşü yapmaktır. Bunun gibi bazen filozoflar da basit bir doğruya en uzak ve zor yollardan giderler.
Bu parçadan hareketle aşağdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Her felsefi sistem akıl ve mantık ilkelerine uymak zorundadır. Bundan dolayı filozoflar mantık ilkelerinden yararlanırlar ve birbiriyle çelişen yargılara yer vermezler.
Parçadan aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?
Felsefede filozof sayısı kadar farklı açıklama ortaya konmuştur. Felsefe, her dile getirilişinde bir filozofa bağlı söylem olarak ortaya çıkar. Dolaysıyla felsefe, onu dile getirenden ve onu bir söylem olarak üretenden soyutlanamaz.
Bu parçada, aşağıdaki görüşlerden hangisi vurgulanmaktadır?
Evreni tanımaya ve anlamaya çalışmak, insanın var oluşunun zorunlu koşullarından biridir. Asgari düzeyde bilgiye sahip olmadan başarılı olunamayacağı gibi, çalışmadan da hiçbir bilgi kazanılamaz.
Parçadan hareketle, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Felsefe yapmayı bir futbol maçına benzetebiliriz. Bir futbol maçında galip gelmek temel amaçtır. Fakat felsefede sonuç önemli olmakla birlikte salt amaç değildir. Sadece gol atarak galip gelmeyi isteyenler sportmenlikten, spor sevgisinden, centilmenlikten bir şey anlayamazlar ve sınırlı, geçici bir zevk yaşarlar. Oysa futbol maçı sadece galibiyetten ibaret değildir.
Bu parçada, savunulan görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Felsefi sorular ne eylem sonucu ortaya çıkar ne de eylemlerle giderilebilir. Felsefe sorusu sadece insanın gerçeği anlama ve tanıma gereksiniminin bir sonucudur.
Bu parçaya göre, felsefe soruları için aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?
Tarih boyunca felsefi sistemler birbirini izlemiştir. Her filozof kendinden önce gelen filozofların fikirlerini çürütmeye çalışır ve daha sonra kendisi de diğerleriyle aynı kaderi paylaşır. Çünkü filozoflar da, bir ressam, müzisyen veya bir şair gibi belli bir dünya görüşüne sahip olduklarından farklı fikirleri sorgulama eğiliminde bulunurlar.
Bu parça, aşağıdakilerden hangisini desteklemektedir?
Bazı bilim adamları ve filozoflar, içinde yaşadıkları çağın bilgi ve anlayış düzeyini aşan düşünceler ortaya koymuş fakat devirlerinde anlaşılamadıkları için birçok problemle karşılaşmışlardır. Nitekim Schopenhauer gibi büyük bir filozofa sıradan filozof gözüyle bakılmış ve düşünceleri ciddiye alınmamıştır.
Bu parçaya göre, filozofların anlaşılamamasının temel nedeni, aşağıdakilerden hangisine bağlanmıştır?
Felsefe hakkında kesin bir tanım yapmak güçtür. Felsefeye ilişkin her tanımın, içine aldığı şeyler kadarını dışarıda tutan, bireysel ve sınırlı bir anlayışın ifadesi olduğu görülür. Felsefe, tanımlanması gereken salt bir sözcük olmaktan çok, araştırılması gereken insani ve kültürel bir girişimdir.
Bu parçaya göre, aşağıdaki sonuçlardan hangisine ulaşılabilir?
Hamilton'a göre; "Felsefenin var oluş sebepleri, manevi yapımızın temel unsurlarında aranmalıdır. Biz bilme ve algı kabiliyetiyle yaratılmışız. Dolayısıyla o kabiliyeti kullanma doğal eğilimiyle var olmuşuz. İnsan nasıl yaşıyorsa felsefi eğilimini o şekilde oluşturur; iyi veya kötü kendince bir felsefi etkinlikte bulunur.
Bu ifadelere dayanarak, felsefe ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Felsefeyle uğraşacak kişinin, beslenme, barınma, korunma gibi temel ihtiyaçlarını karşılaması ve belli bir zamana sahip olma zorunluluğu vardır. Bu koşul, kişinin merak duyma, kendisine sunulanla yetinmeyip dünyadaki varlıkların var olma nedenini anlama çabasıyla birleşince felsefi düşünce de başlar.
Bu parçada, felsefe yapmanın koşulu, aşağıdakilerden hangisine bağlanmıştır?
Filozofların birçok güçlüğe katlanarak cevap aradığı sorular karşısında ulaştığı sonuçların onlara hiçbir fayda sağlamadığını görürüz. Felsefe, bütün insanları ilgilendiren kesin cevaplar bulmak için değil, sadece üzerinde düşünmek ve araştırmak için bu tür sorularla ilgilenir.
Bu parçada, savunulan görüşün temelindeki düşünce, aşağıdakilerden hangisidir?