Felsefenin varlık nedenlerinden biri, dogmaları ve bunlarla temellendirilen geleneksel inanışları sorgulamaktır. Düşüncenin dogmatik inançlardan ayrıldığı nokta, insanlık için yeni bir aşamayı simgelemektedir. Bu yolla özgün çözümlere ulaşılır.
Bu parça aşağıdakilerden hangisini desteklemektedir?
Filozof, varlık hakkındaki görüşünü kendine özgü bir düşünce sistemi içinde ortaya koyar. Bu nedenle bütün felsefe sistemleri filozofların kişiliklerini yansıtır.
Bu parçada felsefenin hangi özelliğine yer verilmiştir?
Özgünlük, kendisini daha çok insan ve toplumla ilgili alanlarda gösterir. Filozof, problemlere bakarken ister istemez üyesi olduğu toplumun ya da savunduğu düşüncenin etkisi altındadır. Bundan dolayı felsefede, tamamen objeye bağlı bilimin objektifliğinden söz edilemez. Felsefe, filozofun damgasını taşır, eseri kendisine bağlıdır. Felsefedeki özgünlük, filozofun eserlerdeki damgasıyla anlaşılır.
Bu parçada felsefenin hangi özelliği vurgulanmaktadır?
İnsan kendini, içinde bulduğu bu şaşırtıcı dünyanın anlamını, yaşamın ve kişisel varlığının amacını bilmek ister. Yaşamın amacı nedir ve nasıl yaşanmalıdır? Felsefe bu tür sorulara kesin yanıtlar bulmak için değil, onlar üzerinde düşünmek, akla yakın görünen yanıtları gözden geçirmek için çabalar. Felsefe için kısaca, 'Ruhun, evren üzerindeki serüveninin bir tasviridir.' denilebilir.
Bu parçaya göre felsefe ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
"Yaşamın amacı nedir?" "Bir şeyi doğru ya da yanlış kılan nedir?" "Güzellik nedir?" türünden felsefi sorular üzerinde düşünme, aşağıdakilerden hangisinde işlevseldir?
Felsefe, bilimlerin sonuçlarından yararlanarak varlık hakkında tümel bir açıklama yapar; bilimlerin belirli ve sınırlı varlık alanlarını bir varlık bütünlüğü içinde birleştirerek tümel bir dünya görüşü ortaya koyar.
Felsefe, gerçeği arama çabasının ürünüdür.
Aşağıdakilerden hangisi felsefenin bu amacına uygun bir etkinliktir?
Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, bilgisi, toplum, dünya ve evrene ilişkin sorular üzerinde düşünmesiyle ortaya çıkan bir disiplindir. Felsefi bir soruyu cevaplamak için yapılması gereken, düşünmektir. Cevap yolu eylemden değil, düşünceden geçer.
Aşağıdakilerden hangisi felsefenin ele aldığı konulardan biri değildir?
Felsefe; insanı, evreni, değerleri anlamak için sürdürülen en geniş araştırma çabası, birleştirici ve bütünleştirici bir açıklama gayretidir. Felsefe; kişinin kendisini ve çevresini anlama, açıklama çabasıdır.
Yukarıda verilenlere göre, aşağıdakilerden hangisi felsefenin amacı olamaz?
Felsefe, düşünme etkinliği olarak bilgelik veya bilginin peşinden koşmak ise bir değeri vardır. Felsefe, maddi kazanç vermese de, insana manevi kazanç, yani düşünme çeşitliliği verir. Felsefe, ruh güzelliği sağlar, mutluluğu amaçlar. Kısaca felsefe yaşama sanatını öğretir.
Bu parçada daha çok aşağıdakilerden hangisi üzerinde durulmaktadır?
Felsefede filozof, ortaya koyduğu düşünce sistemini aklın ve mantığın denetimi altında oluşturur. Bu nedenle felsefe sistemleri kendi içinde çelişki taşımaz.
Bu parçada felsefe sistemlerinin hangi niteliği üzerinde durulmuştur?
Felsefe, genel olarak varlığın ne olduğunu sorgular. Onun niteliğini, ilk neden ve ilkelerini araştırır. Varlık felsefesi, bu konularda sorulan sorulara çeşitli şekilde cevaplar verir; "Varlık vardır, yoktur, oluşumdur, düşüncedir, maddedir." gibi.
Bu durum felsefenin aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle açıklanabilir?