Belki haziranda mavi benekli çocuksun Ah seni bilmiyor kimseler bilmiyor Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden Belki Yeşilköy'de uçağa biniyorsun Bütün ıslanmışsın tüylerin ürperiyor Belki körsün kırılmışsın telaş içindesin Kötü rüzgâr saçlarını götürüyor.
Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Dün gece, evimin bahçesinde oturmuş, tabiatın huzur veren konserini dinlerken gözüm birden gökyüzüne takıldı ve sevdiceğim, kayan bir yıldız görünce ikimiz için de bir dilek tuttum, inleyişlerim, her ne kadar sana ulaşmasa da, bir şekilde aşkımdan haberdar olduğunu hissediyorum. Göklerdeki binlerce yıldızdan daha parlaksın benim için. Gün boyu seni bulmak için bir asker gibi tuttuğum nöbet, geceleri de devam ediyor.
Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
Ayrılık yakar yüreğimi yıllar yılı ey yâr
Yine de söyleyemem kimseye duymasın ağyar
Bu dizelerde olduğu gibi, şiirde aynı ünsüz harflerin tekrarlanmasından oluşan ahenge ne ad verilir?
Ağlarım çağlar gibi
Derdim var dağlar gibi
Ciğerden yaralıyım
Gülerim sağlar gibi
Her gelen bir gül ister
Sahipsiz bağlar gibi
Bu maniyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Hoca ormana gitmiş. Oturmuş bir dalın üstüne, başlamış kesmeye. Aşağıdan geçen bir yolcu Hoca'ya seslenmiş: "Be adam! İnsan oturduğu dalı keser mi? Şimdi düşeceksin." Hoca adama aldırmamış; işine devam etmiş. Az sonra dal kırılmış. Hoca birden yere düşmüş. Düştüğü yerden perişan bir halde seslenmiş: "Düşeceğimi bildin, ne zaman öleceğimi de söyle bari!"
Bu parça aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilebilir?
(I) "Kitab-ı Dede Korkut", bütünüyle manzum biçimde oluşturulmuş bir yapıttır. (II) Hikâyelere adını veren ve öykülerin anlatıcısı durumunda olan Dede Korkut'un kimliği hakkında kesin bilgi yoktur. (III) Adı efsanelere karışmış bir Oğuz ozanıdır. (IV) Hikâyelerde sık sık ortaya çıkan Dede Korkut, toplumun sorunlarını çözer, öğütler verir, törenleri yönetir, çocuklara ad verir. (V) Her hikâyenin sonunda dua ederek öyküyü bitirir.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde verilen bilgi yanlıştır?
Dış dünya, olduğu gibi değil; hissedildiği, algılandığı, duyulduğu gibi yansıtılmalıdır. Anlatımda açıklıktan kaçınılmalı, duygular "telkin" yoluyla duyurulmaya çalışılmalıdır. Şiir, açıklayıcı işlevinden ve kalıplaşmış bir hitabetten kurtarılmalıdır. Bireyin duygusal yaşantısı dolaysız bir anlatım yerine simgelerle yüklü ve örtük bir dille anlatılmalıdır. Şiir yazarken mutlaka sözcüklerin müzikal ve çağrışım gücünden yararlanılmalıdır.
Aşağıdakilerden hangisi bu parçada şiir anlayışı belirtilen sanatçılardan biri olabilir?
Falih Rıfkı Atay'ın başarılı yapıtlarından ------ ile ------ “Anadolu Notları" adlı yapıtı, gezi türünün önemli örneklerindendir.
Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?