8. Sınıf Türkçe Deneme Sınavı

Sıralı Test Çöz
Soru 1

“Sarmak” sözcüğünün bazı anlamları aşağıda verilmiştir.

✓ Kuşatmak

✓ Yumak yapmak

✓ Sarılıp tırmanmak

✓ Kâğıt veya bir bitki yaprağıyla dürmek

Aşağıdakilerden hangisi bu anlamların dışında bir anlamda kullanılmıştır?

Soru 2

Yazar olmak zordur dostum. Hele ki eleştirmen olmak, zorların en zorudur. Bir kere kendinizi iyi yetiştirmeniz gerekir. Çok okumanız, çok dinlemeniz, çok yaşamanız gerek. Sonra da tüm bunları unutmanız gerek ki kendi yolunuzu bulabilesiniz. Eleştirmenlikte kendi yolunu bulabilmek, hayati bir önem taşır benim sevgili dostum.

Yukarıdaki metinde altı çizili ifade ile anlatılmak istenen nedir?

Soru 3

Parmaklarım klavyede gezerken gerçekten de büyük keyif alıyorum. Tuşların çıkardığı sesisin eşsiz ritmine doyum olmuyor doğrusu. Eskiden divitler kâğıt üzerinde dans ederken böyle sesler çıkarırmış. Şimdilerde parmaklar klavyede böyle sesler çıkarıyor. Eminim Fuzuli de benim gibi bu sesten keyif almıştır. Tabi aramızda yüzyıllar olunca sesler biraz değişiyor. Ancak şundan emin olabilirsiniz ki Türkçenin ritmi hiç değişmiyor. “Güzel“ kelimesini yazmak o gün de güzel, bugün de güzel.

Yukarıdaki metinde altı çizili ifade ile anlatılmak istenen nedir?

Soru 4

✓ Bulgar kimliğindeki adı Naum Shalamonov olan Naim Süleymanoğlu 23 Ocak 1967’de doğdu.

✓ Bulgaristan’ının Mestanlı kasabasına bağlı Ahatlı köyünde doğdu.

✓ Babası aslen Türk’tür ve bir maden işçisidir.

Yukarıdaki üç cümlede ifade edilenlerin anlamca doğru bir şekilde birleştirilirmiş hâli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

Sanat ancak bireyin zihninde oluşturduğu anlam ile bir değer kazanır. Bireyde hiçbir anlam kazandırmayan bir eser, sanat eseri sayılamaz. Onun içindir ki bir kitabın sanat eseri olabilmesi için okuyan ve anlayan bir çift göz, bir notanın sanat eseri olabilmesi için dinleyen ve anlayan bir çift kulağın olması şarttır. Mesela sanattan anlamayan bir çift göz, yukarıdaki Venedik görselini görse Venedik’i………..............zanneder.

Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdaki deyimlerden hangisi gelebilir?

Soru 6

Bilim, insanoğlunun tarihin ilk çağlarından bu yana koparttığı ve giderek büyüyen bir çığdır. Bilmeyenler için bir çığın nasıl oluştuğuna bir bakalım. Çığ, genellikle bitki örtüsü olmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde, vadi yamaçlarında tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve/veya dış kuvvetlerin etkisi ile başlayan bir ilk hareket sonucu (tetiklenen), yamaçtan aşağıya doğru büyüyerek hızla kayması olarak tanımlanır. İşte bilim de böyledir. Nasıl ki koskoca vadileri yutan çığı oluşturan küçücük bir kar tanesi ise günümüzdeki devasa bilgi birikiminin kaynağı da küçücük bir bilgidir. Bu minik hatta minicik bilginin ne olduğunu ben de merak ediyorum doğrusu. Neyse biz şu bilgi çığına dönelim. Bu birikim giderek büyümekte ve önü alınamaz bir hale geldi. Umarım bu çığ, büyük bir felakete neden olmaz.

Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

Soru 7

Denizgergedanları, beyaz balinalar ile yakından ilişkili dişli balinagillerdendir; bu, dişleri olan deniz memelileri oldukları anlamına gelir. Balina ailesinin bir parçasıdır ve kafalarının önünde bulunan kocaman boynuzlarla tanınırlar. Erkek ve dişi denizgergedanlarının birbirinden biraz farklı gövdeleri vardır. Yetişkin erkekler ortalama 1600 kilo, dişiler ise 1000 kilo ağırlığındadır. Dişiler erkeklerden biraz daha küçüktür. Dişiler genellikle dört metre uzunluğundadır, erkekler ise dört buçuk metreye kadar ulaşır. Denizgergedanları gezegenin çok belirgin bir bölgesinde bulunur. Kışın Kuzey Kutbu’nu çevreleyen buzlu sularda yaşarlar: Kuzey Kanada, Grönland ve Rusya Arktik Okyanusu’nun kuzey kesiminde. Yaz aylarında güneye küçük bir göç yaparlar ve bazı fiyortlarda ya da bazı Kanada körfezlerinde görülürler. Denizgergedanları sadece balık ve kabuklularla beslenen etobur hayvanlardır. Yüzeydeki balık sürüleri arasında avlanabilirler, ancak deniz tabanındaki canlıları tüketmek için dalmaları çok yaygındır.

Yukarıdaki metinden denizgergedanları ile ilgili hangi bilgiye ulaşılamaz?

Soru 8

Geçenlerde, elime aldığım el yazması eserdeki bir yazı dikkatimi çekti. Osmanlı Türkçesiyle yazılmış bir anı defteri olan kitabın ilk sayfasında “Ya Kebikeç” ismi yazıyordu. Bu ismi görür görmez gözlerim fal taşı gibi açıldı ve hiç vakit kaybetmeden araştırmalara başladım. Bulduğum bilgiler merakımı daha da kamçılıyordu adeta. Ne de olsa gizem, insanoğlunun en zayıf noktalarından biriydi. Neyse, biz Kebikeç’e dönelim. Kebikeç’in el yazması kitapları zararlı haşarattan korumak için yazılmış gizemli bir tılsım olduğu yazıyordu. Başka bir kaynakta ise Kebikeç’in kurtların efendisi olduğu belirtiliyordu. Giderek artan merakım, bulduğum son bilgiyle birlikte sabun köpüğü gibi söndü. Meğerse Kebikeç, İran’da mürekkep yapımında kullanılan bir çiçeğin adıymış. O mürekkeple yazılan eserlerde çiçeğin kokusu kitaba sindiği için haşaratlar yaklaşamazmış. Zamanla hikmetin isimde olduğu inanışı yayılmaya başlamış. Belki de böyle bir inanış daha gizemli geldiği için tercih edilmiş olabilir. Sonuç olarak ortada ne bir tılsım ne de bir kurt efendisi varmış. Gerçeği öğrendikten sonra tüm heyecanımı kaybetmiş bir şekilde elimde anı defteri olduğu halde koltuğumda oturmaktayım.

( 8 ve 9. Soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız)

Yukarıdaki parçada altı çizili ifade ile anlatılmak istenen nedir?

Soru 9

Yukarıdaki metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

Soru 10

Piramitler (I) Mısırlı köylüler sıradan çamur ve kerpiç evlerde yaşarken tapınaklar ve firavunların mezarları olacak olan piramitler kesme taşlardan inşa edilirdi. (II) Mimarlık harikası olan piramitler kesme taşlarla inşa edilirdi. Üstün mimari beceri ürünü olan piramitlerin inşası köle emeği ile sağlanırdı. (III) Köle emeği Eski Mısır’da genelde zorunlu görev anlamına gelmekteydi. Askerler ve köylüler belirli dönemlerde bu tip işler için zorla alıkonulurdu. (IV) Kimi papirüslerde piramit inşaatlarında çalışanlara günlük yatak ve gıda verildiği belirtilmiştir.

(10 ve 11. Soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız)

Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

Soru 11

Hangi numaralandırılmış cümledeki altı çizili sözcük adlaşmış bir sıfat-fiildir?

Soru 12

İsim-fiil ekini( -ma,-ış,-mak) alan bazı sözcükler bir varlığın veya bir kavramın kalıcı adı haline gelebilirler. Bu tür sözcükler artık fiil anlamı taşımadığı için fiilimsi olamaz.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu durumu özetleyen bir kullanım vardır?

Soru 13

Edilgen çatılı cümlelerde eylemin kim tarafından yapıldığı az çok belli olsa da kesin bir şekilde kim tarafından yapıldığı belli değildir. Örneğin” Hasta muayene edildi.” cümlesinde hasta kuvvetle muhtemel bir doktor tarafından muayene edilmiştir ancak cümleden bunu anlamak mümkün değildir.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kim tarafından yapıldığı tahmin edilse de kesin olarak belli değildir?

Soru 14

Ara söz; bir cümlede açıklayıcı konumunda olan ve kaldırıldığı zaman cümlenin anlamında bir bozulma olmayan iki virgül veya iki kısa çizgi arasında kullanılan bir söz grubudur.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara söz öznenin açıklayıcısıdır?

Soru 15

Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle yazılırken belirli bir tarih bildirmeyen ay ve gün adları küçük harfle yazılmalıdır.

Buna göre aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

Soru 16

Selma Hanım e-devlet şifresini geçişsiz bir fiil içerecek şekilde belirlemiştir.

8. sınıf Türkçe Deneme Sınavı

Buna göre aşağıdakilerden hangisi Selma Hanım’ın e-devlet şifresi olabilir?

Soru 17

Bir okur olarak kitap seçerken tabiki öncelikle okuyacağım kitabın kapağına bakarım. Bir kere kitap beni kapağıyla yakalamalı ki kitapla aramızda bir elektriklenme olabilsin. Öncelikle İyi bir kitap kapağı sade olmalı. Öyle karma karışık olmamalı. Sonra renkler uyum içerisinde dans etmeli. Yazar ve kitap adı beliğin bir şekilde yazılı olmalı. Kitap üzerindeki yazılarda da bir ciddiyet ararım doğrusu. Koyu renk kapaklı kitapların daha cazip geldiğini de itiraf edip kitabımı seçmeye geçerim.

Buna göre okurun aşağıdaki kitaplardan hangisini seçmesi beklenir?

Soru 18

Halil Bey iş yoğunluğu nedeniyle doğal gaz faturasını telefonla çalıştığı bankanın müşteri hizmetlerini arayarak ödemeyi tercih etmekte ancak müşteri hizmetlerini kullanarak istediği menüye gitmek en az bankaya gitmek kadar meşakkatli bir iş haline gelebilmektedir. Müşteri hizmetlerinin konuşma metni aşağıda verilmiştir.

8. sınıf Türkçe Deneme Sınavı

Buna göre Halil Bey telefonunda sırasıyla hangi tuşlara basmıştır?

Soru 19

Aşağıdaki infografikten aşağıdakilerden hangisi çıkartılamaz?

8. sınıf Türkçe Deneme Sınavı

Soru 20

İnfografikte aşağıdaki soruların hangisinin cevabı yoktur?

8. sınıf Türkçe Deneme Sınavı

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler