1 ve 2. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.
Bu parçadan Yunus Emre ile ilgili aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Aşağıdakilerden hangisi bu metinde boş bırakılan yerlerden herhangi birine getirilemez?
Elif okuduk ötürü
Adımız miskindir bizim
Geldi geçti ömrüm benim
Ben gelmedim dava için
Polisiye romanların bir numaralı ismi olan yazar, tüm eserlerinde okurlarını benzer bir sırrın peşinde koşturuyor ve her seferinde yanıltmayı başarıyor.
Bu cümlede sözü edilen yazarla ilgili,
I. Okurları, her eserinde beklenmedik bir durumla karşılaşır.
II. Polisiye roman alanında başarılıdır.
III. Yapıtlarının hepsinde bir gizem vardır.
yargılarından hangileri çıkarılabilir?
Yüzde ısrar etme doksan da olur
İnsan dediğinde noksan da olur
Sakın büyüklenme elde neler var
Bir ben varım deme, yoksan da olur
Hatasız dost arayan, dosttan da olur
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi bu dizelerde anlatılanlarla ilgili değildir?
Aşağıdakilerden hangisi “Kutup bölgelerinde hayatta kalmak için almamız gereken tedbirler nelerdir?” sorusunun cevaplarından biri olamaz?
- - - - Ben bu konuda ne bulursam okurum: Şölen ve davetlerde neler yendiğini, sokak satıcılarını, tat ustalarını… Yazılanlara bakılırsa ekmek, eski zamanlarda da başlıca yiyecekti. Yunanlılar arpa, Romalılar buğday ekmeğine rağbet ederlerdi. Yunan ve Roma mutfağının baskın tatları ise bal, sirke, mayalanmış balık sosu ve bol miktarda baharattı.
Bu metnin başına düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Yayıncı: Bir seçme şiirler kitabı yayımladınız. Bu kitabı oluştururken gözettiğiniz ilke neydi?
Şair: Öncelikle şunu belirtmek isterim ki şiirleri seçmemi yayıncı olarak siz istediniz, beni oyuna getirmeye çalışmayın. Şiirleri, belirlediğiniz sayfa sayısına göre seçtim. Aslında ben yaşayan bir şairin şiirlerinin böyle seçmelere maruz kalmasına karşıyım. Ha, madem istemediğim bir şeydi; neden bunu yaptım? Herhâlde kıramadım sizi.
Bu metinde şair koyu yazıyla ifadeyle aşağıdakilerden hangisini vurgulamak istemiştir?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, e-atıkların (elektronik atıkların) toplanması ve dönüştürülmesi için bazı kuruluşlara sorumluluk vermiştir. Bu kuruluşlar, topladıkları e-atıkları geri dönüşüm tesislerine götürüyor ve işlemleri takip ediyor. Pek çok okul, belediye ve alışveriş merkezine e-atık toplama kutuları yerleştirildi. Siz de e-atıklarınızı bu kutulara bırakabilirsiniz. Bazen çamaşır makinesi, buzdolabı gibi büyük aygıtlar da atık hâline gelebiliyor. Bu durumda belediyeler ya da aygıtın yenisini aldığınız satıcılar, istediğiniz takdirde e-atıklarınızı evinizden alarak gereken yerlere ulaştırıyor.
Bu parçadan aşağıdaki yargıların hangisi çıkarılamaz?
Konuşurken, şarkı söylerken hatta ağzımızı açmadan mırıldanırken bile sesimizi kullanırız. Bazen bağırarak, bazen fısıldayarak, bazen yumuşak, bazen sert tonlarda sesler çıkarabilmemiz için titreşim gereklidir. Titreşim, soluk borumuzun üst kısmında bulunan ses tellerimizde oluşur. Bunu sağlayan da soluk verirken akciğerlerimizden çıkan havadır. Bu havanın ses tellerimizi titreştirmesiyle oluşan ses dalgaları ağzımıza gelir. Ağzımızın içinde de özellikle dilimizin ve dudaklarımızın farklı hareketleriyle değişime uğrar. Bu sayede değişik tonlarda sesler çıkarabiliriz.
Bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?
İnsanın, içini dökmek istediği zamanlar olur. Bir dost, bu anlara erişilmez bir değer katar ancak bazı şeyler bir dosta bile söylenmez ki! İşte böyle durumlarda insan -özellikle de içinin gizli kıvrımlarını görmeyi bilen usta bir yazarsa- masasının başına geçip kalemi eline almadan edemez. Yazmak, insanın kendi kendisiyle alçak sesle konuşmasını gerektiren böyle zamanlarda büyük bir kurtarıcıdır.
Bu metinle ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?