testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı 3

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Mert, mevsimlerin oluşumu ile ilgili aşağıdaki görsele ve bilgilere ulaşıyor.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Mevsimlerin oluşum sebepleri Dünya’nın Güneş etrafında dolanması ve Dünya’nın eksen eğikliğidir. Dünya, Güneş etrafında dolanırken birim yüzeye düşen ışık enerjisi aynı olmayabilir.

Buna göre 1. konumda bulunan K ve L şehirleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 2

Mevsimler, Dünya’nın dönme ekseni eğikliği ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımı sonucu oluşur. Dünya’nın Güneş etrafındaki dolanımı sonucunda Dünya’nın Güneş’e yönelen kısmında değişmeler olur. Bu değişmelerle birlikte Güneş’ten gelen ışınların farklı yarım kürelere gelme açılarında farklılıklar yaşanır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda verilen bilgiyi öğrencilere daha iyi kavratmak isteyen Oktay öğretmen yandaki düzeneği sınıfta kuruyor. Yanda verilen görselde özdeş ışık kaynaklarının önüne, ilk sıcaklıkları eşit ve 20 derece olan özdeş termometreler durmaktadır. 10 dakika boyunca termometreler ışık kaynaklarının önünde bekletiliyor.

Buna göre görsellerdeki termometrelerin son sıcaklık değerleri kaç derece olabilir?

Soru 3

Hafta sonu hava nasıl olacak? Güneş kendini gösteriyor…

İlkbahar yağmurları bir süreliğine mola veriyor ve Meteoroloji'nin son tahminlerine göre bugünden itibaren yurt genelinde güneşli bir hava bekleniyor. Bugün sadece Doğu ve Güneydoğu'da etkili olacak yağışların ardından Türkiye'de güneşli bir hava hâkim olacak. İşte hava durumu tahminleri...

Hava sıcaklıkları bir miktar yükseliyor ve Türkiye genelinde güneşli bir hava gözlenecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Orta ve Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karaman, Niğde ve Kayseri çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıkları bir miktar yükseliyor ve Türkiye genelinde güneşli bir hava gözlenecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Orta ve Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Karaman, Niğde ve Kayseri çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgârın genellikle kuzeyli yönlerden, zamanla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da güney ve güneydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor.

Yukarıda gazete haberinde verilen hava durumu ile ilgili;

I. Türkiye’de aynı günde farklı hava olaylarıı gözlenebilir.

II. Haber, klimatologlardan yardım alınarak hazırlanmıştır.

III Hafta sonu Türkiye’nin bazı bölgelerinde yağmur görülebilir.

yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 4

Aşağıda Türkiye’nin iklim ve bir günlük hava durumu haritası verilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Bu verilen iki haritaya göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi yanlıştır?

Soru 5

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon Ayak izi birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Buna göre;

I. En fazla karbon salınımı uçak seyahatlerinden dolayı olmuştur.

II. Karbondioksit salınımın artmasında insanların faaliyetleri etkili olmuştur.

III. Yakın mesafelerde araba yerine bisiklet kullanırsak karbondioksit salınımını azaltabiliriz.

yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 6

Bölünme öncesinde hücre içerisindeki DNA’ların kendini sağlıklı bir şekilde eşlemesi sonucu, aynı genetik yapıda iki yeni DNA oluşur. Tüm nükleotitlerin kullanıldığı DNA’nın eşlenme aşamaları aşağıdaki şekilde verilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda verilen DNA’nın eşlenme olayına göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 7

Kalıtımla ilgili temel kavramların tanımı ve örnekleri aşağıdaki gibi veriliyor.

Alel: Aynı karakterin oluşmasına etki eden özelliklere alel denir. Genellikle bir bireyde bir karakter için iki alel bulunur. Bu alellerin her biri bir atadan gelir. Atalardan gelen aleller aynı olabileceği gibi farklı da olabilir. Her iki atadan gelen aleller aynı ise homozigot birey, aleller farklı ise heterozigot birey oluşur. Yani homozigot bireyde o genin iki aleli aynı iken heterozigot bireyde o genin alelleri farklıdır.

Genotip: Canlıların sahip olduğu alellerin tümüdür. Canlıların saf döl mü, melez mi olduklarını gösterir. Örneğin, mor çiçekli bir bezelye bitkisinin genotipi “MM” ya da “Mm” olabilir. Beyaz çiçekli bir bezelye bitkisinin genotipi ise “mm”dir.

Fenotip: Genetik etkenlerle oluşan özelliklerin canlının dış görünüşüne yansımasıdır. Örneğin bezelyelerde mor çiçek rengi, beyaz çiçek rengi, sarı tohum rengi gibi özellikler canlının sahip olduğu alellerin dışa yansıma şeklidir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda verilen bilgilerden yola çıkarak 100 tane heterezigot (melez) mor renkli bezelye çaprazlanıyor. Çaprazlanan bezelyelerin 1. kuşakta oluşturduğu bezelye tohumlarının rengi ile ilgili

I. Oluşan tohumların hepsi mor renkli olabilir

II. Tohumların yarısı beyaz yarısı mor renkli olabilir

III Oluşan tohumların hepsi beyaz renkli olabilir.

yargılarından hangisi doğru olabilir?

Soru 8

Canlının genetik yapısında meydana gelen değişmelere mutasyon adı verilir.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi mutasyona örnek değildir?

Soru 9

1800’lü yılların ortasına kadar İngiltere’de bir endüstri bölgesinde, açık renkli, benekli gece kelebekleri, ortamla benzer renkte olduklarından düşmanlarından korundular. Böylece sayıları arttı. Endüstrileşme ile çevre kirlendi ve is nedeniyle karardı. Bu ortamda açık renkli benekli gece kelebekleri kolay fark edildiklerinden avlandı ve bu kelebeklerin sayısı azaldı. Koyu renkli olanlar ise çoğaldı. Bu çevre şartlarına uyum sağlayan koyu renkli benekli gece kelebeklerinin yaşama şansı artarken diğerlerinin ki azalmıştır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda verilen bilgiye göre;

I. Koyu renkli kelebekler ortama uyum sağlayarak adaptasyon geçirmişlerdir.

II. Açık renkli kelebeklerin sayısının azalması doğal seçilime örnek olarak verilebilir.

III. Çevre şartlarının değişmesi koyu renkli kelebeklerin genlerinin işleyişini değiştirmesine sebep olmuştur.

yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 10

Merve bir maddenin bazı özelliklerini yaptığı gözlemlerle defterine yazmıştır. “Mermere dökülünce mermeri aşındırıp iz bıraktı. Turnusol kağıdının rengini kırmızıya dönüştürdü.”

Buna göre Merve hangi maddenin özelliklerini incelemiştir?

Soru 11

Katı maddeler, bulundukları yüzeye kuvvet uygulayarak basınç oluştururlar. Katılarda basınç ağırlık (kuvvet) ile doğru orantılı iken, yüzey alanı ile ters orantılıdır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda şekilde görüldüğü gibi özdeş çiviler, keser yardımıyla tahta zemin üzerine çakılmak isteniyor. 1. çivi sivri kısmından çakılırken, 2. çivi baş kısmından aynı kuvvetler uygulanarak çakılıyor. Gözlemler sonucundan 1. çivi tahta zemine kolay bir şekilde çakılırken, ikinci çivi tahta zemine çakılamıyor.

Bu yapılan deneyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12

Aşağıda verilen su bidonunun farklı noktalarından özdeş delikler açılıyor. Bidonun içindeki suyun farklı deliklerden akışı şekildeki gibi görülüyor.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Buna göre sıvıların basıncı ile ilgili bu deneyi yaparak hangi bilgiyi desteklemiş oluruz?

Soru 13

Bir bolunun içine ağzına kadar su dolduruluyor. Balonun ağzı kapatılıyor. Balonun çeşitli noktaların aynı büyüklükte iğne yardımıyla K, L, M, N, O delikleri açılıyor. Daha sonra şekilde görüldüğü gibi elimizle balona kuvvet uygulanıyor.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Buna göre;

I. Sıvılar, uygulanan basıncı her yöne eşit olarak iletir.

II. Kuvvet uygulanırken deliklerdeki basınç artışı en az M noktasındadır.

III. Her noktadaki basınç artışı eşittir.

yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 14

Su cenderesi: Kesitleri farklı 2 silindirin tabanından birleşmesiyle oluşan bir bileşik kaptır. Aşağıda su cenderesinin tanımı ve yanda şekli verilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Buna göre;

I. Az kuvvet uygulanarak daha ağır cisimler hareket ettirilebilir.

II. Sıvılar, basıncı her yöne iletir.

III. Sıvılar basıncı bir yönde ve eşit olarak iletir.

yargılarından hangileri yanlıştır?

Soru 15

Fen bilimleri öğretmeni, öğrencilerine yukarıdaki basıncın günlük hayatta kullanımı ile ilgili örnek resimler gösteriyor. Bu resimlerle ilgili sorular soruyor.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Öğrenciler bu sorulara cevap veriyor.

Zübeyde: I ve III

Duygu: IV

Batuhan: II ve IV

Tuğba: II

Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16

Elementlerin sınıflandırılması ile ilgili çalışmaların ilki 1829 yılında Johann Dobereiner (Cohen Dabrinır) tarafından yapılmıştır. Dobereiner çalışmasında, elementleri benzer kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre üçlü gruplara ayırmıştır. Ancak sonraki yıllarda yeni elementlerin keşfiyle grupların üçlü olamayacağı fark edilmiş ve Dobereiner’ın önerdiği sınıflandırmadan vazgeçilmiştir. Daha sonraki yıllarda Dimitri İvanovic Mendeleyev (Dimitri İvanoviç Mendelyef) elementleri artan atom kütlelerine göre sıralamıştır. Ancak Mendeleyev’in 1869 yılında önerdiği periyodik sistemde bazı elementlerin yerinin, günümüzdeki periyodik sisteme göre bulunması gereken yerden farklı olduğu anlaşılmıştır. 1913 yılında ise Henry Moseley (Henri Mozeli), elementlerin doğru atom numaralarını tespit etmiş ve elementleri artan atom numaralarına göre sınıflandırarak günümüzde kullandığımız periyodik tablonun oluşmasını sağlamıştır. Henry Moseley’nin çalışmaları sonucu periyodik sistem tekrar düzenlenmiştir. Periyodik sistemin altında yer alan iki sıra hâlindeki elementleri, Glenn Seaborg (Gilen Siborg) düzenlemiş ve günümüzde kullandığımız periyodik sisteme son şeklini vermiştir.

Yukarıda periyodik tablonun tarihsel gelişimi verilmiştir. Bu paragrafa göre;

I. Periyodik tabloda geçmişten günümüze kadar değişiklik olmuştur.

II. Günümüzde elementler atom kütlesine göre sıralanmıştır.

III. Bilimsel bilgi kesin değildir zamanla değişebilir.

yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 17

Periyodik tablo elementlerin oluşturduğu bir tablodur. Elementler kendi içinde metal, ametal ve yarı metal olmak üzere üçe ayrılır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda verilen periyodik tabloya göre;

I. Periyodik tabloda metallerin sayısı en fazladır.

II. Periyodik tablo her zaman metal ile başlar ametal ile biter.

III. Yarı metaller, metaller ile ametallerin ortasında yer alır.

yargılarından hangileri yanlıştır?

Soru 18

Buğdaydan unun elde edilmesi gibi maddenin sadece şekil, görünüm, renk gibi dış yapısını değiştiren olaylara fiziksel değişim adı verilir. Yani fiziksel değişimler sonucu maddelerin renk, şekil, büyüklük gibi özellikleri değişirken kimliği değişmez.

Maddelerin fiziksel yapısının yanı sıra iç yapısını da değiştiren olaylara kimyasal değişim adı verilir. Kimyasal değişimler sonucu maddelerin kimliği değişir ve yeni maddeler oluşur. Bu bilgiye göre aşağıdaki resimler veriliyor.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Yukarıda verilen resimdeki örneklerin fiziksel değişim (F), kimyasal değişim (K) şeklinde eşleştirilmek isteniyor. Doğru eşleştirme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19

Kimyasal tepkime sırasında A, B ve C maddelerin kütlerinin zamana göre değişimi grafikte gösterilmiştir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Bu grafikten yola çıkarak;

I. Tepkime denklemi A + B C şeklindedir.

II. A ‘nın kütlesi zamanla azalırken C’nin kütlesi zamanlar artar.

III. Tepkimede 20 gram B maddesi harcanmıştır.

yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 20

Aşağıda verilen kap içinde bulunan sıvıların pH değerleri ölçülmüştür. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

8. Sınıf Fen Bilimleri Deneme Sınavı

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler