testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Bir Kahraman Doğuyor Test VI

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Osmanlı aydınları 19.yüzyılda Osmanlı Devleti’nin kötü gidişatını durdurmak için fikir akımları geliştirdiler.

Aşağıdakilerden hangisi bu fikir akımlarından birisi değildir?

Soru 2

Mustafa Kemal 1896 yılında Selânik Askerî Rüştiyesini bitirdikten sonra öğrenimine Manastır Askerî İdadisinde devam etti. Onun matematiğe olan ilgisi bu okulda da sürdü. Ayrıca sınıf arkadaşı Ömer Naci’nin etkisiyle edebiyata ve hitabet sanatına da ilgi duymaya başladı. Hatta şiir yazma denemelerinde bulundu. Ancak öğretmenlerinin, şiirin onu askerlikten uzaklaştıracağı yönündeki uyarıları üzerine bu hevesten vazgeçti. 

Mustafa Kemal'in öğretmenleri ve arkadaşlarının uyarılarını  dikkate alarak şiir ve edebiyata olan ilgisinden uzaklaşması onun hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

Soru 3

Atatürk’ün doğum yeri: Selanik: Rumeli’de yer alan, limanıyla Ege Denizine açılan; Üsküp, Belgrat, Manastır ve İstanbul’a demir yolu bağlantısı olan ve bunların sonucunda ulaşımı gelişen bir ticaret kentiydi. Bu elverişli şartlar Avrupa’daki gelişmelerin kolaylıkla şehre ulaşmasını sağlıyordu. Ayrıca Selanik sınırları içinde Türklerin dışında birçok millet(Rum, Yunan, Bulgar, Ermeni vs.) yaşıyordu bu nedenle kültürel çeşitlilik vardı.

Yukarıdaki verilen bilgilerden yola çıkılarak aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

Soru 4

Osmanlı devletinde bazı okullar geleneklere bağlı olarak dini ders eğitimi veriyordu bazıları ise batı tarzı pozitif bilimleri okutuyordu.Batı örneklerine göre kurulmuş mektep, askeri okul, meslek okulları vardı. Ayrıca azınlık okulları ve yabancı okullar mevcut olup her biri kendi amaçları doğrultusunda eğitim veriyordu.  

 Buna göre;

I-Osmanlı devletinde eğitim öğretim birliği yoktur.

II-Okul açma konusunda hoşgörü ortamı vardır.

III-Gençler arasında kültür ikililiği oluşmuştur.

IV-Eğitim öğretim tek elden yürütülmüştür.

V-Osmanlı devleti kuruluşundan itibaren askeri okullarını batıyı örnek alarak kurmuştur.

gibi yargılardan hangisi veya hangileri söylenebilir?

Soru 5

Ege denizine açılan bir kent olan Selanik’te, Türklerden başka Sırplar, Yunanlar, Ermeniler ve Bulgarlar bulunmaktaydı. Yüzyıllarca birlikte yaşayan bu milletler Fransız İhtilali’nin etkisiyle ayaklanmaya başladı. Osmanlı aydınları bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak amacıyla Türkçülük, Batıcılık, Osmanlıcılık ve İslamcılık gibi fikirlere yöneldi.

Verilen bilgilerde, Selanik şehrinin özelliklerinden hangisine değinilmemiştir?

Soru 6

Osmanlı Devleti’nin sınırları içinde Türklerle beraber çok farklı milletler bulunuyordu. Atatürk’ün çocukluk dönemini geçirdiği Selanik şehrinde de Türklerle birlikte Rum, Bulgar, Sırp, Yahudi ve Ermeniler yaşamaktaydı. Bu nedenle dil, inançlar, gelenek ve görenekler de farklılık gösteriyordu. Yüzyıllarca uyum içinde yaşayan bu farklı kültürler, Fransız İhtilali’nin etkisiyle çatışma ortamı içine sürüklenmişlerdir.

Bu bilgilere göre, Atatürk’ün çocukluğunun geç­tiği dönemde Selanik şehrinin sosyal ve kültürel yapısına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 7

Mustafa Kemal 1.Dünya Savaşı'nda bir çok cephede mücadele etmiş, bu cephelerde üstün savaş yeteneği sayesinde düşmanı yenmeyi başarmıştır. 

Aşağıdaki cephelerin hangisi Mustafa Kemal'in  ilk askeri başarısını kazandığı cephedir?

Soru 8

Mustafa Kemal, Selanik'te öğrenciyken, aynı zamanda da siyasi gelişmeleri takip ediyordu. Meşrutiyetin ilanıyla yapılan değişiklikleri yeterli bulmuyor, köklü değişiklikler yapılması gerektiğini savunuyordu

Buna göre Selanik'teki görevinin Mustafa Kemal'in hangi yönüne katkı sağladığı savunulabilir?

 

Soru 9

19. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti’nin Balkan topraklarında bağımsızlık kazanmak isteyen azınlıkların başlattığı ayaklanmalar görülmeye başlanmıştır. Bu ayaklanmalar özellikle Panslavist politika izleyen Rusya tarafından desteklenmiştir.

 Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Rusya’nın bu ayaklanmaları aşağıdakilerden hangisine dayanarak desteklediği söylenebilir?

Soru 10

Osmanlı Devleti’nin son yüzyılında ekonomisini olumsuz etkileyen ve onu çöküşün eşiğine getiren en önemli gelişme Avrupa’da yaşanan sürecinin gerisinde kalmasıydı. O yıllarda ülkemizde el tezgâhları ve İstanbul’daki birkaç çuha imalathanesi dışında endüstrisi gelişmemişti. Bu durum, Osmanlı Devleti’nin Avrupalı devletlerin açık pazarı hâline gelmesine zemin hazırlıyordu.

 Paragraftaki  "açık pazar’’ kavramı ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Osmanlı Devleti’nin 18. yüzyılın sonlarından başlayarak 20. yüzyılın başlarına kadar devam eden Balkanlardaki toprak kayıpları aşağıdakilerden hangisiyle açıklanamaz?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 11
Ek Bilgiler