testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Bir Kahraman Doğuyor Test II

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Mustafa Kemal’in çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği Selanik kenti; on dokuzuncu yüzyıl sonunda Fransız İhtilali’nin yaydığı milliyetçilik akımının etkisiyle etnik çatışmaların yaşandığı bir yerdi. Şehirde yaşayan bazı azınlıklar Osmanlı Devleti’nden ayrılma sevdasına düşmüşlerdi. Bulgar ve Yunan çeteleri bölgede yaşayan Müslümanlara karşı olumsuz davranışlar sergiliyorlardı.

Paragrafta belirtilen durumun Mustafa Kemal’in fikir yaşamına etkisi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir

Soru 2

Mustafa Kemal, Trablusgarp’taki İtalyan işgaline karşı savaşmak üzere ölümü göze alan bir çöl yolculuğundan sonra 8 Aralık 1911 tarihinde Tobruk’a ulaştı. Burada Tobruk Bölgesi komutanlığını üstlenen Mustafa Kemal öncelikle siperleri denetledi, Arap şeyhleri ve kabile reisleri ile toplantılar yaptı. Arap direnişçilerin askerî eğitimlerine önem vererek birliklerin teşkilatlı bir biçimde hareket etmelerini sağladı.

Paragrafta Mustafa Kemal'in hangi kişilik özelliğinden ya da askerî yeteneğinden söz edilmemiştir?

Soru 3

Ham madde ve pazar ihtiyacını karşılamak için Osmanlı Devleti'nin elinde olan Trablusgarp'a göz diken İtalya, İngiltere ve Fransa'nın da desteğini arkasına alarak 29 Eylül 1911 tarihinde Trablusgarp’ı işgal etmek üzere harekete geçti. Osmanlı Hükümeti işgal karşısında çaresiz kaldı. Donanmasının güçsüzlüğü ve kara yoluyla yapılacak harekâtı Mısır’ı işgal altında tutan İngiltere’nin engellemesi nedeniyle Trablusgarp’a ordu gönderemedi. Aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu gönüllü subaylar küçük gruplar halinde kılık değiştirerek gizlice Trablusgarp’a gittiler. Bu subaylar Trablusgarp halkını İtalyan işgaline karşı örgütleyerek güçlü bir direniş başlattılar.

Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 4

İstanbul’daki gericilerin meşrutiyet yönetimine son vermek için başlattıkları 31 Mart İsyanı'nın 14 Nisan 1909 sabahı Selanik’e gelen bir telgrafla duyulmasından sonra Üçüncü Ordu Komutanı Mahmut Şevket Paşa yönetiminde bir ordu hazırlanarak İstanbul’daki isyanın bastırılmasına karar verildi. Mustafa Kemal’in teklifiyle bu özel kuvvete "Hareket Ordusu" adı verildi. Kurmay Başkanlığı görevini Mustafa Kemal’in üstlendiği Hareket Ordusu İstanbul’a gelerek isyanı bastırdı ve meşrutiyet yönetiminin devam etmesini sağladı.

Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 5

24 Temmuz 1908 tarihinde Kanun-i Esasi yeniden yürürlüğe konularak meşrutiyet ilan edildi. Ancak bu olaydan kısa bir süre sonra meşrutiyet yönetimine ve İttihat Terakki’ye karşı yazılarıyla bilinen Serbesti Gazetesi yazarı Hasan Fehmi bir suikast sonucu öldürüldü. Suikast olayını bahane eden meşrutiyet karşıtları medrese öğrencilerinin de kışkırtmasıyla harekete geçti. Taşkışla binasındaki Avcı Taburlarına bağlı rütbesiz askerler, subaylarını tutuklayarak hapsettiler. 13 Nisan 1909 tarihinde başlayan olaylar o gün kullanılan Rumi takvimle 31 Mart tarihine denk geldiği için 31 Mart Vaka’sı olarak adlandırıldı. İsyancıların amacı meşrutiyet yönetimine son vermek, Kanun-i Esasi’yi ve Mebusan Meclisi’ni yok etmekti.

Bu bilgilere göre 31 Mart İsyanı’nı çıkaranların hedefleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 6

Mustafa Kemal 27 Ekim 1913’te Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya askerî ataşe olarak atandı. Sofya, sosyal hayatın son derece canlı olduğu bir şehirdi. Mustafa Kemal, bu kentte Avrupa devletlerinin temsilcileriyle doğrudan görüşme imkânı buldu. Batılı yaşam tarzını yaşayarak öğrendi. Batılıların Türklere nasıl baktıklarını yakından inceleyerek ileride gerçekleştireceği yeniliklerin alt yapısını oluşturdu.

Bu paragraftaki bilgilere göre Sofya kentinin Mustafa Kemal’in fikir hayatına etkisi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

Soru 7

Mustafa Kemal'in askerlik hayatı aşağıdaki şehirlerden hangisinde başlamıştır?

Soru 8

“Gerçekleri konuşmaktan korkmayınız. Genç düşünceli demek gerçek düşünceli demektir. Sorunları olaylara göre değil, aslında olduğu gibi ele almak lâzımdır.”

Mustafa Kemal Atatürk'ün bu sözü onun aşağıdaki kişilik özelliklerden hangisiyle doğrudan ilişkilendirilebilir?

Soru 9

Mustafa Kemal’in öğrencilik yıllarından itibaren gazete ve dergi çıkarmaya çalışmış, düşüncelerini arkadaşlarıyla paylaşacağı toplantılar düzenlemiş ve ilk görev yeri olan Şam’da Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’ni kurmuştur.

Mustafa Kemal’in bu faaliyetleri aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle daha yakından ilgilidir?

Soru 10

• İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılarak meşrutiyetin yeniden ilanı için çalışmıştır.

• Trablusgarp’taki yerli halkı İtalyan işgaline karşı örgütlemiştir.

• Verilen askeri görevleri başarıyla yerine getirmiş ve her fırsatta kendini geliştirmeyi ilke edinmiştir.

• Sofya'da askeri ataşe olarak görev yapmıştır.

Mustafa Kemal'in yukarıda verilen faaliyetleri göz önüne alındığında ulaşılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11

Atatürk’ün doğduğu dönemde Osmanlı toprakları içerisinde çok sayıda millet yan yana yaşamaktaydı.

Bu bilgide Osmanlı Devleti’nin hangi özelliği söz konusu edilmiştir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 11
Ek Bilgiler