Aşağıdakilerden hangisi Mudanya Ateşkes Anlaşması kararları arasında yer almaz?
Kurtuluş Savaşı sırasında TBMM ordusunun elde ettiği askerî başarılar beraberlerinde siyasî başarıları da getirmiştir.
Aşağıdaki savaşlardan hangisi bu değerlendirmeye uygun bir örnek değildir?
I. “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz.”
II. “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!”
III. “Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça bırakılamaz.”
Mustafa Kemal bu sözleri sırasıyla hangi savaşlarla ilgili olarak söylemiştir?
TBMM Hükûmeti ile Sovyet Rusya arasında 14 Mart 1921 tarihinde Moskova Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Sovyet Rusya Misak-ı Millî’yi tanıdığını ilan etti.
Buna göre Sovyet Rusya aşağıdakilerden hangisine karşı olduğunu ortaya koymuştur?
Aşağıda Birinci İnönü Savaşı'nın sonuçlarından bazıları verilmiştir.
Bu sonuçlardan hangisinin TBMM’nin uluslararası alanda resmî kabul görmesiyle ilgili olduğu söylenebilir?
TBMM, Birinci İnönü Zaferi'nden sonra milletimizin ortak düşüncesini, duygusunu, heyecanını ve tarihten gelen özgür ve bağımsız yaşama azmini dile getirmek için çeşitili faaliyetlerde bulunmuştur. Aşağıdakilerden hangisi yukarıda bahsedilen faaliyetlerden birisidir?
Aşağıdakilerden hangisi Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesi'nde mücadele ettiğimiz Yunanlıların saldırı amaçları arasında yer almaz?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti’nin 3 Aralık 1920’de imza koyduğu Gümrü Antlaşması ile Ermeniler, Doğu Anadolu’ya yönelik toprak taleplerinden resmen vazgeçmiş oldular.
Bu açıklamaya göre Ermenilerin aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin kendisine tanıdığı haklardan vazgeçmek zorunda kaldıkları söylenebilir?
Kurtuluş Savaşı’nda, Batı Cephesi en zorlu mücadelelerin verildiği cephe olarak tarihteki yerini almıştır. Batı Cephesi’ndeki Türk direnişi aşağıdakilerden hangisiyle başlamıştır?
Birinci İnönü Zaferi’nden sonra İtilâf Devletleri Türk milletine karşı tutumlarını değiştirdiler ve Sevr Antlaşması’nda küçük değişiklikler yaparak Türklere kabul ettirmek istediler.
İtilâf Devletleri bu davranışlarıyla aşağıdakilerden hangisini amaçlamışlardır?
Birinci İnönü Zaferi’nden sonra İtilaf Devletleri Londra Konferansı’nı topladılar. Konferansa, İstanbul Hükûmeti çağrıldı. Ayrıca isterse Mustafa Kemal veya TBMM’nin yetki vereceği birisinin de bu toplantıya katılabileceği bildirildi.
İtilaf Devletlerinin TBMM’ni konferansa resmen davet etmeyerek yukarıda belirtildiği gibi davranmalarının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Lozan Barış Görüşmeleri 20 Kasım 1922 tarihinde başladı. Ancak Musul sorunu, kapitülasyonlar, savaş tazminatı ve Osmanlı Devleti’nin borçları gibi konularda taraflar arasında bir uzlaşma sağlanamadığı için ilk tur görüşmeler sonuçsuz kaldı. Konferans, 4 Şubat 1923 tarihinde bir karar alamadan dağıldı ve yeniden savaş durumu oluştu. Tarafların karşılıklı gayretleri sonucunda Lozan Barış Konferansı 23 Nisan 1923’te yeniden toplandı ve görüşmeler sonunda 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Yalnızca bu bilgilere dayanarak Lozan Barış Görüşmeleri ve Lozan Barış Antlaşması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Lozan Barış Görüşmeleri’ne TBMM Hükûmeti’ni temsilen askerlik mesleğinden ayrılarak Dış İşleri Bakanlığı’na getirilen İsmet Paşa başkanlığında bir heyetin gitmesi kararlaştırılmıştır.
Bu kararın verilmesinde İsmet Paşa’nın aşağıdaki özelliklerinden hangisi daha fazla belirleyici olmuştur?
Kurtuluş Savaşı yıllarında toplanması planlanan eğitim kongresi öncesinde, ülkenin genel durumu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini söylemek doğru olmaz?
Mustafa Kemal'in yönlendirmesiyle 15 – 21 Temmuz 1921 tarihleri arasında bir eğitim kongresi yapılmasına karar verilmişti. Bazı milletvekilleri ülkenin içinde bulunduğu şartlar gereği bu kongrenin ertelenmesini istediler. Bu bilgilere göre eğitim kongresinin ertelenmesini isteyen milletvekillerinin en önemli gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?
1921 yılındaki Maarif Kongresi, savaş koşullarına rağmen toplanmış ve sonraki yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin uygulayacağı eğitim politikasının temellerini oluşturacak önemli kararlar almıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu kongrede ele alınan konular arasında yer almaz?
Sakarya Zaferi'nin ardından, Türk ordusunun Yunanlıların toparlanmasına fırsat vermeden harekete geçmesi ve Batı Anadolu’yu Yunan işgalinden tamamen kurtarması gerekiyordu. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu mümkün olmamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu nedenlerden birisi olamaz?
I. Ordunun ihtiyaçlarını gidermek için zaman kazanmak
II. Kayıp sayısını azaltmak
III. Savunma için daha elverişli koşullar sağlamak
Yukarıdakilerden hangileri, Türk ordusunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilme nedenleri arasında gösterilebilir?
"Bir sayılı" emrimle her ilçede bir Tekalif-i Milliye Komisyonu kurdurdum. Bu komisyonlarda toplanan malzemelerin, ordunun çeşitli bölümlerine dağıtım şeklini düzenledim. (Başkomutan Mustafa Kemal)
Buna göre Tekalif-i Milliye Emirlerinin yayınlanmasının temel nedeninin aşağıdakilerden hagisi olduğu söylenebilir?
TBMM’deki milletvekillerinin arasında tartışmaların başlaması
Halkın önemli bir bölümünün Kayseri’ye doğru göç etmeye başlaması
Bazı milletvekillerinin meclisin Kayseri’ye taşınması önerisini getirmeleri
Yukarıda verilen gelişmelere neden olan olay aşağıdakilerden hangisidir?