testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Çalışma Fasikülü

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Osmanlı Devleti ilk defa Kırım Savaşı sırasında (1854) İngiltere’den dış borç almıştı. Daha sonra diğer devletlerden de borç almış ancak bu borçları ödeyememişti. Bu nedenle Avrupalı devletler alacaklarını tahsil etmek için bir kurum kurdular.

Avrupalı devletlerin kurduğu bu kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı ekonomisine zarar veren olaylardan biri değildir?

Soru 3

Mustafa Kemal’in meşhur “Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum.” sözü onun hangi kişilik özelliğine sahip olduğunu gösterir?

Soru 4

Mustafa Kemal’in başarılarından dolayı albaylığa terfi ettiği savaş hangisidir?

Soru 5

“Vatan Şairi” olarak ünlenen bu şair eserlerinde genellikle vatan ve hürriyet konularını işlemiştir. Yazdığı eserler Mustafa Kemal’i derinden etkilemiş ve onda vatan ve millet sevgisinin oluşmasına katkı sağlamıştır.

Mustafa Kemal’i etkileyen ve “Vatan Şairi” olarak bilinen şair kimdir?

Soru 6

Manastır Askerî İdadisindeki tarih öğretmeni Mustafa Kemal’in düşünce yapısını etkileyen en önemli öğretmenlerinden biridir. Bu öğretmen, genç Mustafa Kemal’e millî tarih bilincini aşılamıştır.

Mustafa Kemal’e tarih bilinci aşılayan öğretmen kimdir?

Soru 7

I. Osmanlı sınırları içerisinde yaşayan tüm milletleri Osmanlı milleti adı altında bir araya getirmeyi amaçlayan fikir akımıdır.

II. Tüm Müslümanları Osmanlı halifesi etrafında toplamayı amaçlayan fikir akımıdır.

III. Dünyadaki bütün Türklerin bir yönetim altında toplanmasını amaçlayan fikir akımıdır.

Yukarıda verilen bilgilerle fikir akımlarını eşleştirdiğimiz takdirde hangi fikir akımı dışarda kalır?

Soru 8

Osmanlı Devleti bu işgale doğrudan müdahale edemedi. Mısır, İngiliz işgali altında olduğu için karadan, donanmanın yetersizliğinden dolayı da denizden Trablusgarp’a yardım gönderilemedi. Aralarında Mustafa Kemal’in de bulunduğu genç subaylar, gönüllü olarak bölgeye gittiler. Burada halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı büyük bir direniş başlattılar.

Paragrafta Mustafa Kemal’in hangi kişilik özellikleri üzerinde durulmuştur?

Soru 9

I.Mustafa Kemal’in emperyalist güçlere karşı ilk başarısını kazanması. - BALKAN SAVAŞLARI

II. Selanik’te bulunan Hareket Ordusu’nda görev alması. - 31 MART İSYANI

III. Mustafa Kemal’in Gelibolu ve Balayır’da görev alması. - TRABLUSGARP SAVAŞI

IV. Osmanlı Devleti’ni temsilen Fransa’da gerçekleştiren tatbikata katılması. - PİCARDİ MANEVRALARI

Mustafa Kemal’in askerlik hayatı ve olaylar eşleştirilmiştir. Numaralanmış ifadelerden hangileri birbiri ile yer değiştirirse eşleştirme doğru olur?

Soru 10

Mustafa Kemal, Selanik Askerî Rüştiyesinde okurken kendisine “Kemal” adını veren ve matematik dersini sevdiren öğretmeni kimdir?

Soru 11

Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Gaspıralı İsmail ve Mehmet Emin Yurdakul gibi aydınların savunduğu fikir akımına göre Osmanlı Devleti dini, dili, soyu ve ülküsü bir olan topluma dayanarak ayakta kalabilirdi.

Paragrafta bahsedilen fikir akımı hangisidir?

Soru 12

Mustafa Kemal’in Selanik Askeri Rüştiyesinde okurken sınıf çavuşu olması onun hangi kişilik özelliğini gösterir?

Soru 13

Büyük bir yıkımla sonuçlanan Balkan Savaşları sonrasında Osmanlı Devleti, daha önce çıkan ayrılıkçı isyanlarla pek çok bölgesini kaybettiği Balkan topraklarını terk etmek zorunda kalmıştır.

Aşağıdakilerden hangisi Balkan Savaşları sonrasında bağımsızlığını elde ederek Osmanlı Devleti’nden ayrılan son Balkan devletidir?

Soru 14

İstanbul Harp Akademisinden kurmay yüzbaşı olarak mezun olan Mustafa Kemal, katıldığı savaşlar ve kazandığı başarılarla mareşallik rütbesine kadar yükselmiştir.

Mustafa Kemal aşağıdaki savaşlardan hangisine gönüllü olarak katılmış ve savaş sonrası binbaşılığa yükselmiştir?

Soru 15

I. Dünya Savaşı öncesi dünyayı etkileyen iki önemli olay vardı. Bunlardan ilki Fransız İhtilali, diğeri ise Sanayi İnkılabıdır. Fransız İhtilali’nin yaydığı ………………… fikri, Osmanlı Devleti gibi imparatorlukları olumsuz etkilemiştir.

Noktalı bölüme hangi ifadenin getirilmesi uygun olur?

Soru 16

Osmanlı aydınları ve devlet adamları, yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine Avrupa devletlerinin Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmalarına engel olmak ve devletin dağılmasını önlemek amacıyla çalışmalar yapmaya başladılar.

Aşağıdakilerden hangisi bu çalışmalardan biri olamaz?

Soru 17

Osmanlı Devleti 19. yüzyılda katıldığı savaşların birçoğundan yenilgiyle ayrılmıştır. Bu savaşlar Osmanlı Devleti’nde insan ve toprak kaybının yanı sıra ciddi ekonomik kayıpları da beraberinde getirdi. Ve Osmanlı Devleti ilk kez Avrupa’dan dış borç almak zorunda kaldı.

Osmanlı Devleti son döneminde girdiği aşağıdaki savaşlardan hangisinde ilk kez dış borç almıştır?

Soru 18

1789 Fransız İhtilali’nin yaydığı fikirler kısa sürede birçok ülkeye yayıldı. İhtilalin yaydığı fikirlerden Osmanlı Devleti de etkilendi. Bu fikirlerden bazıları Osmanlı Devleti’nde demokratikleşme çabalarına ilham kaynağı olurken, bazıları devletin dağılmasına zemin hazırladı.

Fransız İhtilali’nin yaydığı aşağıdaki fikirlerden hangisinin Osmanlı Devleti’nin dağılmasında etkili olduğu söylenebilir?

Soru 19

Mustafa Kemal, matematik derslerindeki başarısıyla dikkat çekti. Ancak Fransızcası zayıftı. Fransızca öğretmeni, bu konuda Mustafa Kemal’e uyarılarda bulunuyordu. Bu uyarıları dikkate alan ve dil öğrenmenin meslek hayatı açısından öneminin farkında olan Mustafa Kemal, Selânik’te özel bir kursa devam ederek Fransızcasını ilerletmişti.

Mustafa Kemal’i Fransızcasını geliştirmesi için teşvik eden öğretmeni hangi okulda görev yapmaktaydı?

Soru 20

Mustafa Kemal, Manastır Askeri İdadisinde Rousseau, Voltaire ve Montesquieu gibi Aydınlanma Çağı Fransız düşünürlerin eserleriyle tanıştı. Aydınlanma Çağı düşünürlerinin eserlerini okuyarak demokrasi, millî egemenlik, özgürlük, eşitlik, hukukun üstünlüğü gibi kavramları öğrenme fırsatı bulmuştur.

Mustafa Kemal’i Fransız düşünürlerin eserleriyle tanıştıran arkadaşı kimdir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 20
Ek Bilgiler