testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

2021 Nisan LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Örnek Sorular

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Verilen panoda Hz. Muhammed’in (sav.) bazı tutum ve davranışları anlatılmıştır.

Bu tutum ve davranışlarda aşağıdakilerden hangisinin örneği yoktur?

Soru 2

Hz. Muhammed (sav.); güvenilir bir insan, eş, baba, arkadaş ve dosttur. Etrafındaki herkese güven veren, özü sözü bir, sadık insandır. Ayrıca o, güvenilir olmayı kendisini örnek alan bütün müminlerin ayrılmaz vasfı olarak nitelemiştir. “Bir kişinin kalbinde aynı anda iman ile küfür, doğruluk ile yalancılık, hıyanet ile emanet bir arada bulunmaz.” hadisi, iman ile güvenilirlik arasında doğrudan bağ kurması bakımından dikkat çekicidir. Bu açıdan mümin, sahip olduğu güveni davranışlarına ve çevresine yansıtmakla mükelleftir. Onun Allah’a ve resulüne imanı, insanlara sağladığı emniyete dönüşmeli; yüreğindeki güven hissi, toplumda güvenilirliğin teminatı olmalıdır.

Bu metinden hareketle aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?

Soru 3

“Bana şunlar hakkında söz verin, ben de size cenneti müjdeleyeyim: Konuştuğunuz zaman doğruyu söyleyin. Söz verdiğiniz zaman sözünüzü tutun. Size emanet edilen şeyi koruyun. ”

Hz. Muhammed’in (sav.) bu sözünde yer alan ilkelere;

I. Hudeybiye Antlaşması sonrasında Müslümanların aleyhine bir durum olmasına rağmen antlaşmaya uyması

II. Hicret’ten önce insanların, koruması için ona verdiği eşyaları Hz. Ali aracılığıyla sahiplerine geri vermesi

III. Bedir Savaşı öncesinde ordunun konumlandırılacağı yeri, arkadaşlarının fikirleri doğrultusunda belirlemesi

tutum ve davranışlarından hangileri örnek oluşturur?

Soru 4

Ben öğrencilerime hep şunu söyledim: “Diğerleri hayal kurarken sen hazırlan. Diğerleri uyurken sen koş. Diğerleri ertelerken sen başla. Diğerleri pişman olurken sen ders al. Diğerleri vazgeçerken sen azmet. Farklılık oluşturmanın temelinde bunlar vardır.”

Bu metinde aşağıdaki kavramlardan hangisinin önemine vurgu yapılmıştır?

Soru 5

Bir tüccar, ürünlerini Mekke’de sattı ancak sattığı kişiden parasını alamadı. Borcunu inkâr eden kişi, Mekke’nin ileri gelenlerinden olduğu için tüccarın bu mağduriyeti kabileler tarafından önemsenmedi. Ertesi gün, insanların Kâbe’nin etrafında toplandıkları sırada tüccar bir konuşma yaparak uğradığı haksızlıktan dolayı Mekkelileri kendisine yardım etmeye çağırdı. Bunun üzerine Hz. Muhammed’in (sav.) de dâhil olduğu bir grup, haksızlığa uğrayan her kim olursa olsun hakkı teslim edilinceye kadar onunla birlikte hareket etmeye yemin etti. Bu grup, borcunu inkâr eden kişiden ürünlerin bedelini alıp tüccara verdi.

Bu olayda Hz. Muhammed’in (sav.) gösterdiği davranış aşağıdakilerden hangisinin korunması ile ilgilidir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 5
Ek Bilgiler