Bu sabah sağa sola kayarak ilerleyen bir otomobil geçti yanımızdan. O an yüreğimiz ağzımıza geldi âdeta. Yolun buzlu olması nedeniyle hâkimiyetini kaybeden sürücü, kaldırıma çarparak durabildi. O esnada yolda başka bir araç veya yayanın olmaması muhtemel bir kazayı önledi. Hemen kaza yapan aracın yanına gittik. Neyse ki sürücünün durumu iyiydi. Babam sürücüye “Geçmiş olsun, verilmiş sadakanız varmış.” dedi.
Aşağıdaki hadislerden hangisi bu metindeki tırnak işareti ile belirtilen sözle anlamca aynı doğrultudadır?
• “Ölçtüğünüz zaman tastamam ölçün ve doğru terazi ile tartın. Bu, hem daha iyidir hem de neticesi bakımından daha güzeldir.” (İsrâ sûresi, 35. ayet) • “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret hâli müstesna, mallarınızı bâtıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda yemeyin…” (Nisâ sûresi, 29. ayet)
Bu ayetler, evrendeki;
I. biyolojik,
II. toplumsal,
III. fiziksel
yasalardan hangileriyle ilgilidir?
Hz. Ömer, aldığı bir arazi için “Ömrüm boyunca böyle güzel ve kıymetli araziye sahip olmamıştım.” diyerek ona verdiği değeri belirtmiş ve daha sonra bu arazinin gelirini ihtiyaç sahiplerine bırakmıştır.
Hz. Ömer’in bu davranışı aşağıdaki ayetlerden hangisinde verilmek istenen mesajla örtüşmektedir?
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hayırsever bir vatandaş, bir bakkala girerek ihtiyaç sahibi ailelerin, veresiye defterindeki borçlarını ödedi ve bu ailelere verilmek üzere birer torba un parası bıraktı. Bakkal sahibi, olayla ilgili şunları anlattı: “Genç bir adam bakkala geldi ve borcunu ödemekte zorlanan müşterimin olup olmadığını sordu. Söylediğim kişilerin borçlarını hesaplatıp ödedi. Kim olduğunu sorduğumda ise ‘Sağ elin verdiğini sol el bilmemelidir.’ hadisini hatırlatarak ismini söylemekten kaçındı.
Metindeki yardımlaşma şeklinin;
I. İhtiyaç sahipleri tespit edilmelidir.
II. Yardım edilen kimselerin onuru zedelenmemelidir.
III. Yardım etmeye akraba ve yakınlardan başlanmalıdır.
ilkelerinden hangileriyle ilgili olduğu söylenebilir?
Allah insana, iyiyi kötüden ayırt edebilmesi için akıl ve düşünme yeteneği vermiştir. Ayrıca kitaplar ve peygamberler göndererek doğru ile yanlışı bildirmiş ancak onu seçimlerinde serbest bırakmıştır. Dolayısıyla insan herhangi bir işi yapıp yapmamaya kendi iradesiyle karar verir ve tercihleri sonucunda yaptığı davranışın sorumluluğu da kendisine aittir.
Aşağıdaki ayetlerden hangisi bu metinde anlatılanlarla ilişkilendirilemez?