testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Eğitim ve Öğretimin Planlanması (Çıkmış Sorular)

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Ders planı; bir ders saati içerisinde kazandırılacak davranışları, işlenecek içeriği, etkinliklerin seçimini ve düzenlenmesini, öğrenme yaşantılarını ve değerlendirme etkinliklerini daha ayrıntılı bir şekilde tasarlamayı gerektirir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi bir ders planı hazırlamanın en temel amacıdır? (2017)

Soru 2

Anlamlı öğrenmenin gerçekleşmesi ve bilginin yapısallaştırılması için öğrencilerin doğal ve etkin olarak öğrenmeye katılmaları gerekmektedir.

Buna göre öğrenen merkezli etkinliklerin ağırlıklı kullanıldığı derslerin öğretim planlarında aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz? (2017)

Soru 3

Eğitimde planlama, en genel tanımıyla öğretim etkinliklerinin mantıksal ve düzenli bir şekilde nasıl yürütüleceğinin önceden belirlenmesidir. Öğretim planları, eğitim etkinliklerinin gerçekleşmesinde birçok yarar sağlamaktadır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi öğretim planı yapmanın sağlayacağı yararlardan biri değildir? (2017)

Soru 4

Planlarda olması gereken temel ilkeler göz önünde bulundurulduğunda;

I. Çağdaş eğitimin gereklerine uygun olarak öğrenci merkezli yaklaşımları ve disiplinler arası çalışmaları esas alan, uygulanabilir etkinliklere dayalı olmalıdır.

II. Uygulanacağı sınıfın seviyesine ve konu alanına uygun olmalıdır.

III. Standart olmalı; konu, süre ve uygulamada değişiklikler yapılmamalıdır.

IV. Eğitim-öğretimin hedeflerine ve öğretim kurumlarının özel amaçlarına uygun olmalıdır.

ifadelerinden hangileri plan yapmanın ilkelerindendir? (2017)

Soru 5

Türkçe öğretmeni Ebru Hanım, hazırladığı ders planında “Türkçe dersinde okutulacak metinler (öykü, anı, şiir vb.), Osmanlı Devleti’nin Kuruluş Dönemi’nin özelliklerini içerecek şekilde düzenlenmelidir. Söz gelişi; Osman Bey’in gördüğü rüya, Rumeli’ye Geçiş, I. Kosova, Ankara Savaşı ve Timur’la ilgili tarihî olaylar ve devlet adamlarının niteliklerini anlatan ilginç yazılar Türkçe dersinde okuma parçası olarak kullanılabilir.” ifadesine yer vermiştir.

Ebru Hanım’ın bu ifadesi ders planının hangi bölümünde yer alır? (2017)

Soru 6

Etkili bir ders planının “giriş, sunuş ve sonuç” aşamalarında nelerin nasıl yapılacağı açık bir şekilde belirlenmelidir.

Bir ders etkinliğinin planlanmasında dikkate alınması gereken en önemli öge aşağıdakilerden hangisidir? (2017)

Soru 7

(1) Hüseyin Öğretmen derse yüksek sesle “Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!” diyerek başlamıştır. (2) Daha sonra “Arkadaşlar, bu derste Shakespeare’in hayatını ve eserlerini inceleyeceğiz! (3) Bu sayede Shakespeare’in eserlerini okurken derindeki anlamları daha rahat bulup çıkaracaksınız.” şeklinde devam etmiştir.

Buna göre Hüseyin Öğretmen’in numaralanmış cümlelerdeki ifadeleri, dersin giriş aşamasındaki hangi bölümlere karşılık gelmektedir? (2017)

Soru 8

“Mustafa Öğretmen, sabah okula giderken aklına gelen bir etkinliği sınıfta uygulamaya karar vermiştir. Sınıfa girer girmez öğrencileri gruplara ayırmış ve bu etkinliği uygulamaya başlamıştır. Mustafa Öğretmen, öğrencilerine neyi, nasıl yapacaklarını açıklamak için gruplar arasında gezerken sınıfta bir kargaşa ortamı oluşmuş ve zilin çalmasıyla etkinlik yarım kalmıştır.”

Bu durumla ilgili öncelikle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? (2016)

Soru 9

Öğrenme-öğretme sürecinin öğrenci merkezli yürütüldüğü bir yaklaşıma göre plan hazırlama sürecinde aşağıdaki öğretmen davranışlarından hangisi bu yaklaşıma uygundur? (2016)

Soru 10

Öğrencilerin kazanımlara ne derece ulaştığını belirlemek için öğrencilere sorulacak sorular günlük ders planının hangi bölümünde yer alır? (2016)

Soru 11

“Gülçin Öğretmen, dersini işlerken öğretim konularını yetiştirmekte zorlandığını fark etmiştir. Ders planını tekrar gözden geçirdiğinde bir sorun olmadığını görmüş ancak ders süresini etkin bir şekilde kullanamadığını belirlemiştir.”

Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisi olamaz? (2016)

Soru 12

• Sınıf yönetiminde sorunların artması

• Öğretmenin kendini yetersiz bulması

• Öğrenme-öğretme sürecinin verimsizliği

• Öğretmenin konuyu yetiştirmekte zorlanması

• Öğrencilerin kazanımlara ulaşmakta güçlük çekmesi

Bu durumlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde özellikle aşağıdakilerden hangisinin eksikliğine bağlı olarak oluşabilir? (2016)

Soru 13

Sema Öğretmen eski okulunda uygulayarak başarılı sonuçlar elde ettiği planını, yeni okulunda da değiştirmeden kullanmıştır. Ancak eski okulundaki başarıya, yeni okulunda ulaşamamıştır. Aksine başarının daha da düştüğünü gözlemlemiştir.

I. Aynı planı uygulamaya kararlı bir şekilde devam etmesi

II. Okulundaki başarılı bir öğretmenin planını değiştirmeden kullanması

III. Yeni okulundaki öğrencilerin bireysel farklılıklarını dikkate alarak planını yeniden düzenlemesi

Sema Öğretmen’in bu durumda yukarıdakilerden hangisini/hangilerini yapması daha uygun olur? (2016)

Soru 14

• Çevresinde gördüğü doğal ve beşeri unsurları ayırt eder. • Sunu yolu stratejisiyle soru-cevap etkinlikleri gerçekleştirilir.

• “Yaşadığımız Yeri Tanıyalım” ve “Gezelim Görelim” ünitesi/konusu ele alınır.

• Kavram haritası, poster sunuları, proje hazırlatma ve gözlem yaptırarak öğrenme düzeyleri belirlenir.

Selçuk Öğretmen’in Sosyal Bilgiler dersi için hazırladığı günlük planının bazı bölümleriyle ilgili bilgiler yukarıda verilmiştir. Buna göre, günlük plan hazırlanırken hangi bölüme değinilmemiştir? (2016)

Soru 15

“Yeni atanan Koray Öğretmen, ilköğretim 8. Sınıf matematik ders kitabını incelerken bir eğitim-öğretim yılı içerisinde hangi konuyu hangi ünitede ve kaç ders saati süresinde anlatması gerektiği konusunda sıkıntılar yaşamaktadır.”

Buna göre Koray Öğretmen, aşağıdakilerin hangisinden öncelikle yararlanmalıdır? (2016)

Soru 16

Emre Öğretmen, sınıfa girer girmez kitaplığı sallayarak “Deprem oluyor! Deprem oluyor!” diye bağırmıştır. Sonra gülümseyerek öğrencilerine dönmüş ve “Sakin olun! İşte bu derste deprem anında neler yapılmalı. Bunu öğreneceğiz.” demiştir.

Buna göre Emre Öğretmen, öğretim durumlarının, sırasıyla hangi iki basamağını kullanarak dersine başlamıştır? (2016)

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 16
Ek Bilgiler