“Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe suresi, 119. ayet)“Kişi arkadaşının dini üzeredir.Bu yüzden kimle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin.” (Tirmizi, Zühd, 45)
Ayet ve hadisin konusunu içermeyen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?
“Sadakalarınızı, kendilerini Allah yoluna adamış olan fakirlere veriniz. Onlar yeryüzünde gezip dolaşmaya güç yetiremezler. İffetlerinden dolayı, bilmeyenler onları zengin sanırlar. Oysa sen onları yüzlerinden tanırsın. Yüzsüzlük yapıp kimseden bir şey de isteyemezler…” (Bakara suresi, 273. ayet.)
Bu ayette iffetli insanların hangi özelliğine değinilmemiştir?
İslam medeniyeti hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
“Ey insanlar! Sizleri bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerliniz en takvalı olanınızdır. Allah her şeyi bilmektedir ve her şeyden haberdardır.” (Hucurât suresi, 13. ayet.)
Buna göre İslam inancında üstünlük ölçüsü aşağıdakilerden hangisidir?
“Kapısının önünden geçen nehirden beş vakit yıkanan kişide nasıl hiçbir kir, pas kalmaz ise günde beş vakit namaz kılan insanda da kötü huy ve kötü ahlak özelliklerden eser kalmaz.” (Buhârî, Mevâkîtü’s-salât, 6.)
Hadis-i şerifte vurgulanan temel düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
İbadet kavramı ve ibadetin kapsamı ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Yapılması farz olmayan fakat sünnetten daha kuvvetli olan dinî hükümler anlamına gelir. Ramazan ayında verilen fıtır sadakası, kurban kesmek, vitir ve bayram namazları gibi ibadetler bu sınıfa girer. Bu çerçevedeki bir emri yerine getirmeyen kişi günah işlemiş olur. Dünyada kınanır, ahirette de ceza görür.
Yukarıdaki paragrafta hangi dini hükmün açıklaması yapılmıştır?
Dedesiyle birlikte Cuma namazını kılmak için camiye giden Muharrem namazdan önce imamın verdiği vaazı dinler. Vaazda imamın şu cümleleri dikkatini çeker:
“İbadetlerin geçerliliği ancak ibadetlerin içten yapılmasına bağlıdır. Allah’a (c.c.) inanan bir kişi ibadetlerinde dünyalık bir beklenti içinde olamaz. Dünyalık beklenti için yapılan ibadetlerin Allah (c.c.) katında değeri yoktur. Bu yüzden ibadetlerde Allah (c.c.) rızası dışında diğer düşüncelerden uzak durmak gerekir. Kur’an-ı Kerim bu gerçeği ‘…Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi Allah içindir.’ (En’âm suresi, 162. ayet.) ayetiyle ifade etmiştir.”
Buna göre imam vaazda ibadetin hangi temel ilkesine değinmiştir?
İnsan, kendisini yaratan ve ona sayısız nimetler veren Allah’a (c.c.) teşekkür borcunu yerine getirebilmek için ibadetlere ihtiyaç duyar. İbadetler, imanın kalpte kök salmasını sağlar, insanın ruhunu yüceltir ve onu kötülüklerden uzaklaştırır. Çünkü Allah’a (c.c.) inanmaya eşlik eden ibadetler insanı belli bir bilinç seviyesine taşır. Ayrıca Allah’a (c.c.) ibadet etmek, insanı diğer varlıkların ve kendi arzularının kölesi olmaktan kurtarır. Bu şekilde insan yaradılıştan getirdiği onurunu ibadet sayesinde korumuş olur.
Yukarıdaki paragrafta ibadetlerin hangi yönüne vurgu yapılmaktadır?
Hz. Peygamber buyurdu ki: “İyilik güzel ahlaktan ibarettir. Günah ise kalbini tırmalayıp duran ve insanların bilmesini istemediğin şeydir.” (Müslim, Birr 14, 15; Tirmizî, Zühd 52.)
Hadis-i şerife göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
İslam inanç esaslarıyla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?