testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Eğitim ve Öğretim Uygulamaları Deneme Sınavı 2

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Bazı öğrenciler iş birlikli öğrenme sürecinde kendilerine düşen görevi tam olarak yerine getirememektedirler. Bu durum eksik öğrenmelere ve planlanan şekliyle hedefe ulaşılamamasına neden olmaktadır. Ayrıca grubun başarısı için bilgi ve beceri paylaşımına giderek her türlü katkıyı sağlayan öğrencilerin istismar edilme ve sömürülme hislerine kapılmalarına yol açmaktadır. Bu açıdan öğretim sürecinde sağlıklı rehberlik faaliyetlerine yer verilmelidir.

Buna göre belirtilen olumsuzlukların yaşanmasında daha çok aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir?

Soru 2

Öğrenme, bilginin stoklanması olmayıp, önceki öğrenilenlerin yeni bir bilgi ile ilişkilendirilmesi ve elde edilen kazanımların günlük hayata uygulanmasını gerektiren bir süreç olarak görülmelidir. Bu açıdan "ne düşünerek ne de yaparak öğreniriz, ancak ne yaptığımızı düşünerek öğreniriz" ilkesi esas alınarak öğrenmeye fırsat verilmelidir.

Bu açıklamalar öğrenme-öğretme surecinde aşağıdakilerden hangisinin önemini vurgulamaktadır?

Soru 3

Necip Öğretmen; öğrenme öğretme sürecindeki değişkenleri öğrenci özelliklerini dikkate alarak yapılandırır (I). Grupların oluşturulmasında öğrenci istek ve beklentilerini esas alır (II). Farklı disiplinlerle bağlantı kurulmasına gidilmesini ister (III). Öğrencilerin, günlük yaşamla ilişki kurabilecek şekilde bilgilere yer vermelerini bekler (IV). Değerlendirme sürecinde ortaya konacak ürünlerin yeni ve orijinal olmalarının dikkate alınacağını vurgular (V)

Buna göre, Necip Öğretmenin yaptığı uygulamalara ilişkin hangi noktada yanlış bir tutam içinde olduğu söylenebilir?

Soru 4

Gerçek yaşam şartlarından soyutlanmış yapay okul ortamları öğrenme için bir bağlam sağlayamazlar. Yapılandırmacı yaklaşımın "Öğrenme, gerçek hayat bağlamında gerçek görevler ve sosyal deneyimler ile yapılandırılır” varsayımına dayanır. Bilgi geliştirildiği, kullanıldığı kültürün, bağlamın ve uygulamanın bir parçasıdır. Öğrenmenin, ortaya çıktığı kültürden, bağlamdan elde edildiği düşünülmektedir. Öğretim sürecinde içerik, bağlam, topluluk ve katılım bütünleştirilmelidir. Öğrenme ortamları gerçek dünyayı ve günlük yaşamı yansıtan zengin bağlamlar sunmalıdır. Aynı zamanda öğrencilere edindikleri bilgilerini kullanabilecekleri gerçek ortamlara benzeyen ortamlarda uygulama olanağı verilmesi gerekmektedir. Çünkü öğrenme en iyi bir bağlam içerisinde gerçekleşebilir.

Parçada açıklanan öğretim model ya ete stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5

5. - 7. soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız.

İlkokul 4, sınıf Türkçe dersinde Hasan Öğretmen seçtiği örnek olayları okuduktan sonra, öğrencilerine, olayın nedenlerini irdelemelerini, sonuca etki eden faktörleri dikkate almalarını, yorumlarını olayın nedenlerine göre yapmalarını ister, Böylece neden sonuç ilişkisi içinde bir yaklaşımın dikkate alınması gerektiğinin önemini belirtir. Bu şekildeki yaklaşımıyla öğrencilerin olayları ele almada daha isabetli davrandıklarını gözlemler ve öğrenciler de kazandıkları bu özelliklerden dolayı günlük yaşamlarında sorun çözme becerilerinin geliştiğini fark ederler.

Bu örnekte, Hasan Öğretmenin yaklaşımının çocuklarda daha çok hangi özelliğin ortaya çıkmasına yönelik olduğu söylenebilir?

Soru 6

Altı şapkalı düşünme becerisine göre Hasan Öğretmenin aşağıdaki düşünme becerilerinden daha çok hangisinin kazanımına ilişkin bir çaba içine girdiği söylenebilir?

Soru 7

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi altı şapkalı düşünme tekniğiyle sürdürülen bu öğretim sürecinde elde edilebilecek kazanımlar arasında gösterilemez?

Soru 8

İnsanlar doğal olarak bilmek isterler. Bu istek doğal bir itici güçtür. Bu güç öğretimi de canlı tutar. Ancak bilme isteğinin başlangıç noktasını belirlemek çoğu zaman zor olmaktadır. "Öğrenmek istiyorum fakat nereden başlayacağımı bilemiyorum" sözünü hepimiz duymuşuzdur. Eğer bir başlangıç noktası belirlenecekse bunu insanın eğilimleri ve yaşadığı ortam belirlemelidir.

Buna göre öğretimin başlangıcını belirleyen en temel öğretim ilkeleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Çağatay Öğretmenin öğrencilerin öz güvenlerinin istenen düzeyde olmadığını, bu nedenle öğrencilerin derse aktif katılmak istemediklerini gözlemlemesi, onlara dönütler vererek tekrar öz güven kazandırmak istemesi sürecine yönelik olarak aşağıdakilerden hangisi uygun bir tavsiye olarak kabul edilemez?

Soru 10

İlkokul 3. sınıfta öğretmen matematik dersinde öğrencilerine kesirler konusunu anlatmak için bir pastayı bölümlere ayırma ve bir bütün portakalı istenen sayıda dilimlere ayırma görevini verir.

Buna göre öğretmenin bu süreçte başvurduğu öğretim ilkesi aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 11

Bir vatandaşlık dersi öğretmeni "Suç işlediği düşünülen kişilerin kanıtlanıncaya kadar tutuklu olarak yargılanmaları doğru bir uygulama değildir" önermesini vurgulayarak derse başlar ve öğrencilerin bu konuyu tartışmasını ister. Tartışma, öğrencilerin sınıfa asılan olumlu, olumsuz ve kararsız tutum ifadelerinden birini seçmeleriyle devam eder. Öğrenciler gerekçelerini sunarak bu tutum ifadelerinden birini seçerler ve isterlerse yine gerekçelerini sunarak yer değiştirirler. Öğretmen bu yolla öğrencilerine neden bulma, dinleme, eleştiriye açık olma ve değişime açıklık gibi beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.

Buna göre öğretmen, derste aşağıdaki yöntem veya tekniklerden hangisini kullanmıştır?

Soru 12

Yaşama ilişkin gerçek sorunları yansıtan öykülemeler etrafında organize edilmiş bir öğrenme yöntemidir. Öğrencilere bir konuyu kavratmak ve o konuda uygulama yaptırmak amacıyla kullanılır. Öğrencilerin yakın çevreleriyle ilişkilendirebilecekleri sorunlar sınıf ortamına getirilir. Dersin işlenişi;

- Özgür yazım aşaması

- Konuyu veya problemi kaleme alma aşaması

- Yazılanları paylaşma aşaması

- Sorunun irdelenmesi ve olası çözümlerin ileri sürülmesi aşaması

- Varılan sonucun değerlendirilmesi aşaması gibi adımlardan oluşur.

Yukarıda belirtilen süreç, aşağıdaki yöntem veya tekniklerden hangisine ait bilgileri içermektedir?

Soru 13

Türk Milli Eğitiminin "Yöneltme" ilkesinde, "Fertler, eğitimleri süresince, ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler. Milli eğitim sistemi, her bakımdan, bu yöneltmeyi gerçekleştirecek biçimde düzenlenir, Bu amaçla, orta öğretim kurumlarına, eğitim programlarının hedeflerine uygun düşecek şekilde hazırlık sınıfları konulabilir. Yöneltmede ve başarının ölçülmesinde rehberlik hizmetlerinden ve objektif ölçme ve değerlendirme metotlarından yararlanılır." denilmektedir.

Buna göre yöneltme ilkesi doğrultusunda öğrencilerini geliştirmeyi amaçlayan bir öğretmen, aşağıda verilen özelliklerden hangisine öncelikle sahip olursa bu ilkenin gereklerine uygun davranmış olabilir?

Soru 14

Sivil savunma kulübü çalışmalarında "Yangın nasıl söndürülür?" konusu üzerinde duran bir öğretmen, öğrencilerini okulun bahçesine çıkarıp topladığı kâğıt ve ağaç parçalarını yakmış, ardından yangın söndürme tüpünü kullanarak yangının nasıl söndürüleceğini öğrencilerine göstermiş daha sonra onlara da uygulamalar yaptırmıştır.

Buna göre öğretmenin böyle bir uygulama yapmasının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 14
Ek Bilgiler