testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Eğitim ve Öğretim Uygulamaları Deneme Sınavı 1

Sıralı Test Çöz
Soru 1

İlkokul 2. sınıf öğretmeni Fatih Bey Hayat Bilgisi dersinde "Depremde can güvenliğimizi nasıl sağlamalıyız?" konusunu işlemektedir. Fatih Bey ders konusu ile ilgili 2 grup oluşmuştur. Bu gruplardan birinci grup uzman grubu, ikincisi ise öğrenci grubudur. İki gruptaki kişi sayısı da 3-5 kişi arasındadır. Konuyu sunan ve dinleyicileri temsil eden öğrenci grubudur. Bu grup aynı zamanda uzman gruba çeşitli sorular da sormuşlardır. Sunumlar tamalandıktan sonra diğer ğrenciler de sorularını sorup cevaplarını almışlardır. Dersin sonunda tartışmayı yöneten lider geçen bütün konuşmaları ve tartışmaları özetlemiştir.

Sınıf öğreymeni Fatih Bey bu dersinde öğretim yöntemlerinden olan tartışma yönteminin hangi tekniğinden faydalanmıştır?

Soru 2

Yapılandırmacı Eğitim kuramı ilkelerine göre oluşturulan eğitim programı öğrenciyi sınıf içerisinden pasif konumda olmaktan çıkarmış olup, aktif olarak bizzat öğrenmenin merkezine yerleştirmiştir. Bu eğitim programı öğrenciye bildiklerini yapılandırması, önceki öğrenmeleri ile transfer yapabilmesi ayrıca bilgiyi sorgulayabilme ve analiz edebilme becerilerini kazandırmayı temel ilke olarak benimsemiştir.

Yukarıda verilen bilgilerden hareketle yapılandırmacı eğitim kuramının hangi eğitim felsefelerinden esinlenerek oluşturduğu söylenebilir?

Soru 3

Coğrafya öğretmeni Kadir Bey "Türkiye'de yetiştirilen tarım ürünleri" kazanımını işlemeyi hedeflemektedir. Kadir Bey konu ile ilgili genel açıklamaları yaptıktan sonra öğrencilerinden önce köy veya kasabalarında yetiştirilen ürünleri daha sonra ilçelerinde, illerinde son olarak da bulundukları coğrafi bölgede yetiştirilen tarım ürünlerine örnekler vermelerini istemiştir.

Yukarıda anlatılanlara göre Coğrafya öğretmeni Kadir Bey dersini işlerken hangi öğretim ilkesini benimsemiştir?

Soru 4

Carrol tarafından geliştirilen bu öğrenme modelinde bütün öğrenciler aynı düzeyde öğrenebilir. Sadece öğrenme hızları birbirinden farklıdır. Davranışçı ve bilişsel olan bu kuramın; yetenek, öğretimden yararlanma yeteneği, sebat, fırsat ve öğretimin niteliği gibi 5 temel ögesi vardır.

Yukarıda açıklaması yapılan öğrenme kuramı hangisidir?

Soru 5

Öğrencilerde yaratıcı düşünme becerisini geliştirmeyi amaçlayan bu öğretim tekniğinde herhangi bir program durumu ile ilgili olarak öğrencilerden hantıklı olsun ya da olmasın çok sayıda fikir üretmeleri amaçlanmaktadır. Öğrencilerin fikirlerine saygı duyulan bu teknikte öğrenciler düşünmeye özendirilmektedir.

Yukarıda açıklaması yapılan öğretim tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Denge, hız, el becerisi ve esneklik özellikleri gelişmiş olan İbrahim'in ritim, melodi ve perde duyarlılığı da oldukça iyi düzeydedir.

Çoklu zeka kuramına göre İbrahim'in aşağıdaki zeka alanlarından hangisinin daha fazla gelişmiş olduğu söylenebilir?

Soru 7

Geçmişe bakınız, hangi uluslar bilgilerini, becerilerini birbirleriyle paylaştılarsa o uluslar tarihe kök salmışlardır. Çünkü, bilgi paylaşımının temelinde öğrenmek ve öğretmek arzusu yatar. Yeni bir şey öğrenmenin verdiği heyecan ve öğrenme arzusunu kamçılayan, merak, ben nasıl öğreniyorum ve bildiğimi nasıl paylaşabilirim ile büyüyen bir duygudur. Bu duygunun temelinde "Bildiğimi bilirsen biz biliriz, bildiğini bilirsem yine biz biliriz." deyişi vardır.

Bildiğini bilme üzerine bu görüşleri dile getiren bir öğretmen, aşağıdaki öğretim yaldaşımlarından ve düşünme becerilerinden hangisinin önemini vurgulamıştır?

Soru 8

Öğrenme - öğretme sürecinde aktif öğrenme yaklaşımı kapsamında proje ve performans görevlerinden yararlanan Anıl Öğretmen bu aktiviteler kapsamında elde edilen ürünlerin portfolyolarda biriktirilmesini sağlar. Bu süreci gözlemleyen Serhat Öğretmen ise Anıl Öğretmen'ln öğrenme sürecindeki bu uygulamasının amaçlarını şu şeklide sıralamıştır:

I. Öğretim sürecini ve ürünü birlikte değerlendirmek

II. Öğrencilerin bireysel farklılılclarına dayalı farklı yeteneklerlnl geliştirmek

III. Başarılı öğrencileri başarısız öğrencilere örnek göstermek

IV. Öğrencilere öz değerlendirme ve sorumluluk bilinci kazandırmak

V. Öğrencilere iş blrlllcll çalışma alışlcanlığı ve rekabet duygusu kazandırmak

Buna göre Serhat Öğretmen'in uygulamanın amacına ilişkin sıraladığı bu açıklamalardan hangisinin ya da hangilerinin doğru olduğu söylenemez?

Soru 9

Tarih öğretmeni Cem Bey, Kurtuluş Savaşı'nın nedenlerini işledikten sonra öğrencilerine sorular sorarak onların öğrenme eksikliklerini belirlemeye çalışmıştır. Diğer öğrencilerinin soruları doğru cevaplamalarına rağmen Burak'ın sorulan hiçbir soruya doğru cevap veremediğini gözlemlemlştir.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi Burak'ın konuyu yeterince öğrenememesinin nedenlerinden biri olamaz?

Soru 10

Aşağıdakilerden hangisi Gagne'nin eğitim durumları modeline göre daha üst düzey bir davranıştır?

Soru 11

Fatih Öğretmen, fen ve teknoloji dersinde öğrencilerine dersin konusuyla ilgili olan bir gazete haberi okur. Onların derste edindikleri bilgileri kullanıp haberdeki olayı analiz ederek alternatif çözümlere ulaşacakları bir etkileşim ortamı oluşturur.

Fatih Öğretmen, dersinde aşağıdaki yöntem ve tekniklerden hangisini kullanmaktadır?

Soru 12

Aşağıdaki öğretim uygulamalarından hangisi öğrenenin hem kendini değerlendirmesine hem de grup değerlendirmesine olanak tanır?

Soru 13

"Akran öğretimi", "tutar destekli öğretim" ve "burada herkes öğretmen" gibi aktif öğrenme temelli uygulamalarda, öğrencilerin, arkadaşlarıyla ya da öğretmene destek duyan öğrencllerle birlikte çalışması gerekir.

Bu uygulamalar sonucunda aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkması beklenmez?

Soru 14

Rafet problem çözme, karar verme, fikirleri pratikte uygulama, fikirlerin mantıksal analizini yapma ve slstematik planlama yetenekleri gelişmiş bir öğrencidir.

Kolb'un yaşantısal öğrenme modeline göre Rafet'in aşağıdaki öğrenme stillerinden hangisine sahip olduğu söylenebilir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 14
Ek Bilgiler