Osmanlı eğitim sisteminin temelini oluşturan medreselerde görevlendirilen ilk Osmanlı müderrisi aşağıdakilerden hangisidir?
II. Abdülhamit döneminde güzel sanatlar alanında eğitim vermek amacıyla Osman Hamdi Bey tarafından açılan eğitim kurumu aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıda verilenler olaylardan hangisi eğitim alanında yapılan yeniliklerden değildir?
Milli dücadelenin sadece savaş meydanlarında değil, eğitim alanında da yapıldığının kanıtı olan, birinin diğerinden az önemli olmadığının ortaya konduğu eğitim ve kültür alanında politikalarının belirlendiği bir çalışmadır.
Kurtuluş mücadelesinin Eskişehir-Kütahya savaşı sonrasında eğitim amaçlı yapılan çalışma aşağıdakilerden hangisidir?
“Türk eğitim tarihinde modern anlamda ilk defa kurulan bu askeri mektebin açılmasında 1768’de başlayan Rus savaşında Osmanlı ordusunun teknik açıdan zafiyet içinde bulunmasının önemli rolü bulunmaktadır.”
Yukarıda bahsi geçen ve Osmanlı Devleti’ne deniz subayı ve mühendisi yetiştirmek amacıyla İstanbul’da açılan askeri okul aşağıdakilerden hangisidir?
Sultan II. Mahmut Dönemi sonlarında Mekteb-i Maârif-i Adliyye ve Mekteb-i Ulûm-u Edebiyye adında açılan okulların açılış amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlı devleti döneminde, ilköğretim ile ilgili çeşitli yasalar çıkarılmıştır. 1845, 1847 yıllarında alınan kararlarla sıbyan mektepleri dört yıl olarak belirlenmiş, yetersiz kişilere hocalık yaptırılmaması kararlaştırılmıştır. Sıbyan mektepleri konusunda en önemli teşebbüs 1869 tarihli Maarif-i Umumiye Nizamnâmesi’dir. Bu nizamnâmeye göre, sıbyan mekteplerine devam mecburiyeti erkekler için 6-10, kızlar için 7-11 yaşları olarak belirlenmiştir.
Yukarıda hakkında bazı bilgiler verilen “Sıbyan Mektepleri” Osmanlı Devletinde ilk defa hangi padişah zamanında açılmıştır?
Aşağıdaki verilen kanunlardan hangisiyle bütün eğitim kurumları Maarif Vekaletine bağlanmıştır?
Osmanlı'da medreseyi bitirenlere verilen diploma aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlı Devleti'nde bozulan eğitim sistemnin modernleştirilmesine yönelik olarak XVIII. yüzyıldan itibaren atılan adımlar XIX. yüzyılda yoğunlaşmıştır. Askeri eğitimin modernleştirilmesine yönetik XVII. yüzyılda açılan okulların yanında, XIX. yüzyılda da Batı tarzında modem eğitim veren sivil eğitim kurumlan açılmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi askeri ya da sivil amaçlı olarak bu yüzyıllarda faaliyete başlayan Osmanlı eğitim kurumlarından biri değildir?
Aşağıdakilerden hangisi Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun kabul edilmesinin sonuçları arasında gösterilemez?
Tanzimat Dönemi'nde eğitim, devleti felakete gidişten kurtaracak bir yol olarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla eğitimle ilgili olarak okul ve sınıf ortamının düzenlenmesine, yeni ders araç gereçlerinin kullanılmasına, genel ve özel yeni öğretim metotlarının denenmesine başlanmıştır.
Bu yeni yapılanmaya bağlı olarak Ahmet Cevdet Paşa'nın önderliğinde fen dersleri ile ilgili çevirilerin yapılması ve ders kitaplarının seçimine karar verilmesi amacıyla açılan kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi Atatürk Dönemi'nde eğitim alanında yapılan çalışmalardan biri değildir?
Tokat Niksar Kalesi'nde Danişmentliler tarafından inşa edilen ve tıp alanlarında da önemli çalışmalar yapan eğitim kurumu aşağıdakilerden hangisidir?