Şerefli bir kabileden kadının birisi hırsızlık yapar. Kureyşliler onun değerli bir kabileden olması sebebiyle cezalandırılmasını istemezler. Peygamberimize Hz. Usame’yi aracı olarak gönderirler. Ancak Peygamberimiz: “Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa yine de cezasını verirdim” diyerek bu teklifi geri çevirir.
Bu durum Peygamberimiz(s.a.v)’in en çok hangi yönünü gösterir?
Peygamberimiz (sav), inanmayanların kendisine yapmış oldukları her türlü hakaret, işkence, eziyet ve kötülüklere rağmen onlar için Allah’tan bir bela ve musibetin gelmesini istememiş ve onlar için: “Allah’ım sen kavmimi affet. Onlar gerçeği bilmiyorlar. Gerçeği bilselerdi bu şekilde davranmazlardı. Sen onlara hidayet nasip et!” diye dua etmiştir.
Bu durum Peygamberimiz (sav)’in, hangi özelliğini gösterir?
Hz. Peygamber, selamlaşmayı, davete katılmayı, öğüt isteyene öğüt vermeyi, aksırana ‘Allah sağlık ve afiyet versin’ demeyi, hastayı ziyaret etmeyi, cenazeye katılmayı Müslüman’ın Müslüman’a karşı görevi olarak belirtmiştir.
Bu tutumu Peygamberimiz (sav)’in hangi özelliğine örnektir?
“Hiçbiriniz kendisi için istediğini kardeşi için de arzu etmedikçe iman etmiş olmaz.”
Yukarıdaki hadis-i şerife göre aşağıdakilerden hangisi bir Müslümanın söylememesi gereken bir sözdür?
Hz. Muhammed, altı yaşında annesini ve sekiz yaşında dedesini kaybetmiştir. Hz. Fatıma dışında bütün çocukları Peygamberimiz hayatta iken vefat etmiştir. Ancak o buna hiç isyan etmemiştir.
Bu, Hz. Peygamber'in hangi özelliğini gösterir?
Peygamber Efendimiz, kendisini davasından vazgeçirmeye çalışan Mekkelilere ‘‘Güneşi sağ elime ayı da sol elime verseniz dahi yine bu davamdan vazgeçmem’’ şeklinde cevap vermiştir.
Bu cevapta Peygamberimiz (s.a.v)’in plana çıkan iki özelliği hangileridir?
Peygamberimiz, Mekke’den Medine’ye hicret etmeden önce Hz. Ali’yi yatağına yatırmış ve kendisinde bulunan emanetleri sahiplerine vermesini tembih etmişti. Oysaki Mekkeliler evini kuşatmış ve kendisini öldürme planları yapıyorlardı. Can güvenliğinin tehlikede olduğu böyle bir anda dahi, emanetleri düşünmüş ve onları sahiplerine ulaştırmak için çalışmıştır.
Bu olay Peygamberimiz (sav)’in hangi yönünü gösterir?
Hangisi altın kuralımızdır?
Peygamberimiz (s.a.v)’in kızlarını evlendirirken onların fikrini alması, Bedir ve Hendek savaşlarında arkadaşlarının fikirlerini uygulaması,
hangi özelliğinin bir sonucudur?
Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde çalışmaya teşvik anlamı vardır?
“… Size verilse gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır (iyilik) diye vermeye kalkmayın!” (Bakara suresi, 267. ayet)
Bu ayet ile ilgili aşağıdaki ilkelerden hangisi çıkarılabilir?
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi istişare etmek ile ilgili değildir?
Peygamberimiz(s.a.v), sözleri ve davranışlarıyla Müslümanlara en güzel örnek olmuştur. Onun bu özelliği “And olsun, Allah'ın resulünde sizin için Allah'a ve ahrete inananlar için güzel bir örnek vardır.” ayetiyle vurgulanmıştır.
Hz. Muhammed (sav)in bu güzel örnekliği Kur’an-ı Kerim’de en güzel örnek anlamına gelen hangi kavram ile ifade edilmiştir?
………korunması toplumun devamı için bir zorunluluktur. Neslin korunabilmesi sağlıklı bir aile kurmakla mümkündür. Bu nedenle İslam dini, aile kurumunun temeli olan nikah üzerinde önemle durmuştur.
Yukarıda dinimizce aşağıdakilerden hangisini korunmanın farz olduğu anlatılmıştır?
Aşağıdaki tutumlardan hangisi bağnazlık olarak değerlendirilebilir?
I- İnsanlara doğru yolu göstermek
II- Saadet ve mutluluğa eriştirmek
III- Toplumun düzenini sağlamak
IV- İnsanların tamamen dünyadan kopmasını sağlamak
Yukarıdakilerden hangisi dinin temel amacı dışındadır?
Asr suresi ile ilgili bilgi veren öğretmen, surenin insanın hangi konularda zararda olduğunu ve hangi durumlarda kazanç sahibi olacağını bildirdiğini söylemiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi insanların kazanç içerisinde olduğu durumlardan biri değildir?