11. sınıf felsefe 2. dönem 1. yazılı soruları testini cevapları ile indirmesiz, online çözeceksiniz 20 sorunun yer aldığı bu sınavda 40 dakika süre verilmiştir. 11. sınıf felsefe 2.dönem 1.yazılı sorularını çözmek için teste başla.
Aşağıda verilenlerden hangisi 15 Yüzyıl felsefesinde Rönesans'ın ortaya çıkışını etkileyen faktörlerdendir?
I-Coğrafi keşifler II-Yapılan çeviriler III-Ekonomik faaliyetler IV-Siyasal hareketler V-Dini alanlarda meydana gelen değişimler
1
Teoloji,felsefeye egemendir.
İnanç merkezlidir.
Hukuk, kiliseye bağlıdır.
2
Bilim, felsefenin kılavuzudur.
İnsan merkezlidir.
Hukuk, devlete bağlıdır.
Verilen özellikler sırasıyla aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?
Hobbes’a göre insanların güvenliği olmadığı için aralarında bir sözleşme yapmışlardır Bu sözleşme sonunda var olan haklarını devrederek kendilerini koruyan Yapay bir Kurumu meydana gelmesine zemin hazırlamışlardır.
Thomas hopsa göre oluşturulan bu kurum aşağıdakilerden hangisidir?
Felsefe tarihinde bazı düşünürlerin toplum tasarımları kurguladıklarını görmekteyiz. Thomas More’un “Ütopya”sı, Farabi’nin’ “EgitimSayfam.comli Şehir’i” yeryüzünde gerçekleşmesi mümkün olmayan devlet tasarımları üzerine yazılmış eserlerdir.
Filozofları bu tarz bir toplum tasarımına iten düşünce aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Rönesans’ın ana eğilimi otoritelerden bağımsız olmayı istemektir. Artık insan büyük bir organizmanın bir organı değildir, ağırlık merkezi kendinde olan bir küçük dünya, kendine göre özelliği ile bir bireydir.
Bu açıklamadan hareketle Rönesans felsefesi için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Hobbes’a göre insan eylemlerinin biricik ve temel amacı hayatın korunması ve sürdürülmesidir. Kişinin eylemleri ne olursa olsun, ona iyi veya kötü diyen kişinin kendisidir. Herkes doğa tarafından eşit yaratılmıştır. Bu eşitlikte herkesin kendisi için iyi olanı ve haz vereni araması gayet doğal bir durumdur. Kişi daima yararına olanı yapar.
Bu parçadan hareketle aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Descartes’a göre hem duyularımız hem de aklımız bizi yanıltabilir. Bu nedenle hayatımızda bir kez olsun her şeyden şüphe etmek gerekir. Bu şüphe, kendisinden kuşku duyulmayacak kadar apaçık bilgiye ulaşmamızı sağlayacaktır. Kesin bilgiye ulaşınca şüphe sona erecektir.
Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
F. Bacon’a göre doğru bilgiye ulaşmak için öncelikle zihnin ön yargılardan kurtarılması gerekir. Bu ön yargılar için “idol” kavramını kullanan Bacon, idolleri pencerenin önüne birikmiş ve gerçekleri net bir şekilde görmemize mani olan lekelere benzetir. Ona göre yüzyıllardır doğruluğu sorgulanmadan okunup ezberlenen kitapların değil, doğanın kitabının okunması gereklidir.
Bu parçadan hareketle F. Bacon’un aşağıdakilerden hangisini eleştirdiği söylenebilir?
15 ve 17 yüzyıl felsefesini etkileyen “küçük terazi “ ve “güneş lekesi üzerine mektuplar” adlı eserin yazarı aynı zamanda “eylemsizlik ilkesi” ile “serbest düşme yasası”nı ortaya atan düşünür, bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
Rönesans felsefesi öncelikli olarak insan sorunu üzerinde durmuştur. “İnsan nedir? İnsanın bu dünyadaki yeri ve anlamı nedir?” soruları araştırılmıştır. Orta Çağ’da ise insanın yeri zaten belliydi; bu nedenle de araştırılmaya gerek görülmemiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi Rönesans’ı Orta Çağ felsefesinden ayıran bir özelliktir?
Bu akım ile birlikte insan MS 2- MS 15. yüzyıl felsefesinin dogmatik etkisinden uzaklaşmış ve daha eski olan Antik Yunan felsefe¬sine geri dönmüş yapmıştır. Bu geri dönüş insanı ve evreni yeni¬den yorumlama anlamı taşıyan ilginç bir dönüştr.
Bu açıklamada dile getirilen yönelim aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Aşağıda verilmiş olan bilgilerden hangisi 15 ve 17 yüzyıl felsefesi için söylendiğinde yanlış olur?
15 ve 17 yüzyıl felsefelerinin , içinde barındırmış olduğu skolastik düşünce kırıntılarının yanı sıra, geri dönüşün yaşandığı Antik Yunan düşüncesinin yapı unsurlarını da barındırdığı görülür.
Bu parçaya dayanarak 15 ve 17 yüzyıl felsefesi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
MS 2 ve MS 15. Yüzyıl Hristiyan felsefesi ile Rönesans felsefesinde kabul gören bilimsel yöntem karşılaşmalarında hangisi doğrudur?
18 yüzyıl 19 yüzyıl felsefesinin de bilgi üzerinde yapılan tartışmalar da iki ana akım ortaya çıkmıştır bu ana akımlar ve bilginin elde ediliş biçimleri hangi seçenekte doğru olarak eşleştirilmiştir?
Francis Bacon’a göre öyle düşünceler vardır ki hayatımızda belirleyici yolları çizerler ve bunların yanlış olabileceğini onu ortaya atan kişinin otoritesinden dolayı asla düşünmüyoruz.
Yukarıda Bacon’un açıklamaya çalıştığı idoller hangisidir?
I. İslam felsefesinde tartışılan problemler çeviriler yoluyla inanç, varlık ve bilgi gibi felsefi konularda Batı filozoflarını etkilemiştir.
II. Batı ilk olarak İslam ilimleri, Antik Yunan, Hint ve Mısır eserlerini Arapça’dan kendi dillerine çevirmeye başlamıştır.
III. Çeviride ulaşılan kitaplar, buluş, harita ve aletler Avrupalı bilim insanları tarafından kullanılmış ve geliştirilmiştir.
Verilenlerden hangileri 15. yüzyıl – 17. yüzyıl felsefesine ait özellikler arasında yer alır?
Aşağıdakilerden hangisi 15. yüzyıl – 17. yüzyıl felsefesinin “yeniden doğuş” olarak ifade edilmesinin nedeni olarak gösterilebilir?
İslam felsefesinde akıl - inanç ikileminde sıkı bir ilişki kabul görür. Ancak bu ikilemde hangi unsurun diğerini beslediği açık olarak vurgulanmıştır. İslam düşünürlerinin göz önüne aldığımızda aşağıdaki seçeneklerin hangisindeki bilgi bu düşünürlerin temel aldığı bir görüş olur?
Toplumu ve Devleti değerlendiren İbni Haldun devletlerin toplumları tehlikelerden korunması gereken, doğan ,gelişen ve yıkılan oluşumlar olarak görür ve yine aynı şekilde bir organizma olarak nitelendirmektedir.
Bu görüşte İbni Haldun'un devlet için söylediklerinden hangisi çıkarılabilir?