İslam dininde başarıya ulaşmak için emek harcamanın gerekli olduğu önemle vurgulanmaktadır. Konu ile ilgili olarak Necm suresinin 39. ayetinde “İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder.” buyrulmaktadır. Bu durum şöyle formüle edilebilir:
Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde sözü edilen duruma dikkat çekilmektedir?
Hz. Muhammed (sav.); Medine’ye hicretinden sonraki ilk dönemler, dinî konuşmalarını yaparken mescitte bulunan bir ağaç gövdesinin üzerine çıkar ve bu şekilde insanların kendisini görmesini sağlardı. Zamanla hitap ettiği grup kalabalıklaştı. Müslümanların, Hz. Muhammed’i (sav.) daha iyi görüp duyabilecekleri yüksekçe bir yere ihtiyaç duyduğunu fark eden bir kişi; ona basamakları olan bir şey kullanması önerisinde bulundu. Bu öneriyi ashabıyla değerlendiren Hz. Muhammed (sav.), kullanışlı bir minber yaptırdı.
Bu olaydan Hz. Muhammed (sav.) ile ilgili,
I. Gösteriş yapmaktan kaçınırdı.
II. İstişarede bulunmaya önem verirdi.
III. Sağlıklı bir iletişim kurmaya çalışırdı.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
Müslümanlar, müşriklerin baskıları sonucu terk etmek zorunda kaldıkları yurtlarına yıllar sonra Mekke’nin fethiyle tekrar ayak basmışlardı. Hz. Muhammed’in (sav.) ve Müslümanların bu dönüşle kendilerinden intikam alacağını zanneden Mekkeliler büyük bir korkuya kapılmışlardı. Ancak Hz. Muhammed (sav.) onlara “Size bugün çıkışmak, azarlamak yoktur.” demişti. Bu davranış karşısında kalpleri olumsuz duygulardan arınan Mekkelilerin İslam dinine bakış açıları değişti.
Bu olayda Hz. Muhammed’in (sav.) aşağıdaki ayetlerden hangisinin rehberliğinde hareket ettiği söylenebilir?
Tabloda bazı peygamberlerin ayetlerde yer alan sözleri verilmiştir.
Buna göre, verilen sözler aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilişkilendirilemez?
Elif, yolda karşılaştığı ve üzüntülü olduğu her hâlinden anlaşılan Defne’ye tüm içtenliği ile gülümseyerek selam verir. Uzun zamandır bu şekilde selamlanmayan Defne çok mutlu olur ve kendini gerçekten değerli hisseder. Bu duygu içerisindeyken çoktan beri görüşmediği arkadaşı aklına gelir. Kendisi de onu aynı şekilde mutlu etmek için arayıp “gönülden bir merhaba” ile hatrını sorar. Arkadaşı bu görüşmeden o kadar keyif alır ki öğle yemeğini yediği lokantadaki çalışana, her zamankinden daha fazla bahşiş vermek içinden gelir. Çalışan, ilk defa böyle bir bahşiş almaktadır. Akşam eve giderken kazandığı paranın bir kısmıyla köşe başındaki evde oturan yaşlı komşusu için de alışveriş yapar. Bu iyilik karşısında çok sevinen yaşlı adam, artık daha mutludur. O gece, yalnız olmadığını hissederek uykuya dalar. İşte tüm bunlar, bir tebessümün sonucudur...
Bu hikâyeden sadaka ibadetinin aşağıdaki işlevlerinden hangisi çıkarılamaz?