Öğrenme ve Öğretme Süreçleri - 7 Testi Öğrenme ve Öğretme Süreçleri kategorisinde Soru Sayısı 10 Soru için toplam süre 15 Dakika
Öğrencinin bir konuyu öğrenebilmesi için o alanla ilgili bilişsel ve duyuşsal giriş özelliklerine sahip olması gerekir. Bu tanım aşağıdaki şıklardan hangisini ifade etmektedir?
Öğretilecek olan her davranışın sırayla öğretilmesine ve böylece hiçbir davranışın atlanmamış olmasına çalışılır. Bir basamak öğrenilmeden bir diğer basamağa geçilemez.
Bu özellik aşağıdaki yaklaşımlardan hangisinin kullanımı ile sağlanmış olur?
Öğretimde araç-gereç kullanımı ile ilgili olarak ifade edilenlerden hangisi doğrudur?
Seda Öğretmen, sınıfında öğrencilerinin kendilerini güvende hissetmelerine, derslerde katılımcı ve enerjik olmalarına, kendi çalışmalarını yönetebilecekleri öz denetime sahip olmalarına, arkadaş grubuna ait olmayı hissetmelerine, her zaman meraklı, dikkatli ve çaba göstermeye duyarlı olmalarına ve kendi kararlarını vermelerine önem vermektedir. Buna göre, Seda Öğretmen’in öğrenme ortamlarını düzenlerken hangi öğrenme yaklaşımı ilkelerini temel aldığı söylenebilir?
Bir öğretim sürecinde fiziksel olarak ayrı mekânlarda bulunan kişilere zaman zaman etkileşimli ortam sağlamak amaçlanmaktadır. Bunun için ortam, öğretici, öğrenci ve ders içeriğini bir araya getirecek bir sistem planlanır. Eğitimi alacak her bireyin kendi ihtiyacı dikkate alınır ve kişiye özel ders süreleri planlanabilecek modüler bir sistem uygulanır. Bireyler eğitimlerini eş zamanlı ve eş zamanlı olmayan şekillerde alabilirler.
Bu örnekte hangi tür eğitim/öğretim uygulamasından söz edilmektedir?
Başak Öğretmen, sosyal bilgiler dersinde “ülkemizin kaynakları” ünitesini işlemeden önce bir planlama yapar. Bu planlama sürecinde önce ünitenin kazanımlarını inceler. Bu ünitenin ön koşul davranışlarını belirlemek için bilişsel giriş testi hazırlar. Bu testin sonuçlarına göre öğrencilerde eksik olan ön koşul davranışlarla ilgili tamamlama öğretimi planlar. Öğrencilerin tamamının aktif katılımını sağlayacak etkinlikler düzenler ve ünitenin işlenmesi bittikten sonra öğrencilere uygulanacak izleme testi hazırlar. Herhangi bir öğrenme eksikliğine ya da yanlışlığına yönelik ek öğrenme-öğretme etkinliklerinin neler olacağına karar verir. Bu örnekte, Başak Öğretmen’in hangi öğrenme yaklaşımının işlem basamaklarını izlediği söylenebilir?
İsmail Öğretmen, iş birliğine dayalı öğrenmeyi kullanmak üzere öğrencileri gruplara rastgele dağıtarak kartallar ve şahinler adlı iki grup oluşturmuştur. İki gruba da her hafta vereceği etkinlikler için kendi gruplarıyla birlikte çalışacaklarını söyler. Başarıyı izlemek için İsmail Öğretmen, kartalları takım puanları bakımından; şahinleri de bireysel puanları bakımından her hafta değerlendirip puanlarını ne kadar artırdıklarını not eder.
Bu uygulamada dönem sonunda aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?
Öğretme-öğrenme etkinliklerinde duyu organlarının etkinliği arttıkça öğrenmelerin kalıcılığı da artar. Öğrenci eğitim sürecine ne kadar fazla katılır, süreçte ne kadar etkin olursa o kadar başarılı olur.
Yukarıdaki ifade aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisinin en önemli olduğuna işaret eder?
Bir fen bilimleri öğretmeni "Dünya ve Evren" öğrenme alanında yer alan "Dünya, Güneş ve Ay" ünitesini işlerken önce "Dünya" konusunu anlatırsa aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisine göre öğretimi gerçekleştirmiş olur?
Yıldız Öğretmen, dersinin ilk dakikalarında öğrencilerine sorular sormakta, böylece onların ön bilgilerini saptamaktadır. Çünkü Yıldız Öğretmen, öğrenilecek konulara temel olacak ön bilgi eksikliğinin amaca ulaşmayı engelleyeceğine inanmaktadır. Yıldız Öğretmen'in aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisini dikkate aldığı söyleneblllr?