testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

07 Temmuz 2022 Deneme Sınavı

07 Temmuz 2022 Deneme Sınavı Testi Deneme Sınavları kategorisinde Soru Sayısı 30 Soru için toplam süre 45 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

I.DNA

II.Nükleotit

III.Kromozom

IV.Gen

Yukarıdaki kavramları basitten karmaşığa doğru sıralayınız?

Soru 2

Türk devletleri ve bu devletlerin kabul ettiği inançlarla ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 3

Aşağıdaki şıklardan hangisi devletin görevlerinden biri değildir?

Soru 4

“Bundan böyle kendisine verilen her işi daha özenli, ............ yapmaya başladı.” Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisi getirilirse, işin “seve seve ve her türlü yorgunluğu göze alarak” yapıldığı belirtilmiş olur?

Soru 5

Aşağıdaki gıda maddelerinden hangisinin son kullanma tarihi değil tazeliği önemlidir ?

Soru 6

Bugün çok tanınmış ve çok tanındığı için kibirli hâ­le gelmiş bazı sanatçılar kendi elleriyle kendi son­larını hazırlamaktadırlar. Bu tür yazarların etrafın­da oluşan fanatik okurlar, yazarların kendilerine karşı körleşmelerine yol açıyor. Yazarlığa yeni baş­layan veya yıldızı parlamaya başlayan genç ya­zarların dikkat etmeleri gereken en önemli nokta bence burasıdır. Bu parçada altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7

Sesi değil sözü yükselt; çiçekleri büyüten gök gürültüleri değil yağmurlardır. Bu cümleden, aşağıdakilerden hangisine kesin olarak ulaşılır?

Soru 8

Bir müteahhit katsayıları 8 ve 10 olan akıllı binalar­dan yan yana belirli sayıda yapmıştır. Daha sonra her iki akıllı binanın arasına 5 katlı normal binalar yapmıştır. Yapılan toplam bina sayısı 29 ve toplam kat sa­yısı 210 olduğuna göre, 8 katlı akıllı binalardan kaç tane yapılmıştır?

Soru 9

Aşağıda verilen tarım ürünlerinden hangisinin yaz mevsiminde kuraklık ihtiyacı yoktur?

Soru 10

Tüm canlılarda, I. solunumla enerji üretme, II. organik molekülleri birbirine dönüştürme, III. enzim kullanabilme olaylarından hangileri ortaktır?

Soru 11

Ben kendi hesabıma, ağır okumayı huy edindim ve bundan da zarar görmedim. Elimde kalem olmadan hiçbir zaman okumaya başlamam. Eleştireceğim yapıtta, not alınacak veya estetik zevkine varılacak yerlerin altını çizerim. Okuma bitince, birkaç gün sonra bile olsa yazarın ismini taşıyan bir fişin üzerine yapıtın özetini çıkarır, eleştirmen gözüyle kendi düşüncemi yazar, incelenecek yerleri gösteririm. Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı olabilir?

Soru 12

2020 yılının ilk yarısında "Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı"nı yürütecek ülke aşağıdakilerden hangisidir

Soru 13

Aşağıdakilerin hangisinde “çıkarmak” sözcüğünün başta verilen anlamıyla örnek cümle uyuşmaz?

Soru 14

2019 NATO Zirvesi, aşağıdaki ülkelerden hangisinde yapılmıştır?

Soru 15

(I) Zehra romanının Suphi Bey’i, kendinden yirmi yıl önce yayımlanmış İntibah’ın Ali Bey’inin neredeyse aynısıdır. (II) Tanzimat’la beraber otoriter sultanın artık çok da etkili olamaması toplumu “babasız” bıraktığı için toplum da kaygan bir zemindedir. (III) Bu durum hem siyasal hem de edebî söylemde “baba arayışı” biçiminde dile getirilmiştir. (IV) Nitekim bu dönem romanlarının genel bir özelliği olarak başkarakterler, dolayısıyla metinler yetimdir. (V) Tanzimat romanlarının temel benzerliklerinden biri olan başkarakterin yetim olması, İntibah ve Zehra'da daha çok göze çarpar. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16

Türkiye'nin iklim özellikleri düşünüldüğünde, I. bozkır, II. çayır, III. maki, IV. orman, V. psödomaki gibi bitki örtülerinden hangisinin daha geniş alanda görüldüğü söylenebilir?

Soru 17

6 yıl sonraki yaşlarının ortalaması 21 olan 3 arkadaşın, 4 yıl önceki yaşları toplamı kaçtır?

Soru 18

Keçe, yünün ya da kılın su ve sabunla çiğnenip dö­vülerek liflerin birbirine kaynaştırılmasıyla elde edilen ve örtü, yaygı, çadır ya da giysi yapmada kullanılan bir tür kaba kumaştır. Keçenin geçmişi milattan önce­ ki yüzyıllara dayanmaktadır. Koyun ve keçinin olduğu her coğrafyada yapılan kazılarda keçe buluntularına rastlanmıştır. Bulunan eşyalara bakıldığında, göçer­lerde yaşamın her alanında keçenin kullanıldığı gö­rülür. Yündeki keçeleşme, dokuma ve giyim endüst­risinde, liflerin bir kusuru, bir sorun olarak görülmüş ve önlenmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Oysa göçerler, yünün bu özelliğinden yararlanmış, üretimi oldukça zahmetli olan ve beceri gerektiren keçeyi üetirken üzerine yaptıkları motiflerle duygu ve düşüncelerini aktarmışlar ve bu ürünleri birer sanat yapıtına dönüştürmüşlerdir. Bu açıdan bakıldığında, keçenin, insanın elinde var olanı değerlendirmesi­nin, zor koşullarda bile var olmaya çalışmasının, bu varoluş sürecinde kendini ifade edebilmesinin, dolayısıyla sabrın ve emeğin bir simgesi olduğu söylenebilir. Yerleşik yaşamla birlikte değişen koşullarla kaybolmaya yüz tutan, günümüzde çeşitli etkinliklerle yeniden gündeme gelen keçe, bize bu değer­leri hatırlatması açısından da önemlidir.Dokuma ve giyim endüstrisinde seri üretim yaygınlaştıkça, pazarlar birbirini tekrarlayan ürünlerle doldu. Üreticiler bu sorunu el sanatlarının estetiğinden ve geleneksel üretim yöntemlerinden faydalanarak çözmeye çalışıyor. Üreticinin kendi kültüründen yola çıkarak özgün ürünler yaratma çabası içine girmesi açısından keçe iyi bir örnektir. Bu parçaya göre, aşağıdakilerden hangisi keçe­nin özelliklerinden biri değildir?

Soru 19

Mimar Sinan’ın “çıraklık” eseri kabul edilen yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20

Besinler ile ilgili ;

1.Enerji vericiler; karbonhidratlar ve yağlar

2.Yapıcı ve onarıcılar; proteinler

3.Düzenleyiciler; vitaminler, proteinler, su ve mineraller


ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 21

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemi zaman yönünden tamamlayan bir öge kullanılmamıştır?

Soru 22

Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğusunda, uzun boylu çayır örtüsü altında koyu renkli ve organik madde bakımından zengin topraklar gelişmiştir. Buna göre, özellikleri verilen toprak tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 23

Ulusal gelirden üretime katılanların aldıkları paylar farklıdır. Buna göre girişimcinin üretim gelirinden aldığı pay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 24

Ülkemiz yüzey şekilleri bakımından farklı özellik­lere sahiptir. Bazı yerler geniş ovalar ve platolar, bazı yerler dağlık ve engebeli alanlar, kimi yerler ise kayalık ve bataklıklardan oluşur. Ülkemizdeki yüzey şekillerinin farklılık arz etmesi arazi kulla­nımını da çeşitlendirmiştir. Buna göre aşağıda verilenlerden hangisi doğ­ru arazi kullanımına ömek gösterilemez?

Soru 25

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltmaların yazımı ile ilgili yanlışlık vardır?

Soru 26

Dört basamaklı 6A9B sayısı 45 ile bölünebildiğine göre A'nın alabileceği değerlerin toplamı kaçtır?

Soru 27

n pozitif tam sayı olmak üzere n’yi kalansız bölen pozitif tam sayıların kümesi B(n) ile gösteriliyor. Buna göre, B(48) n B(72) kesişim kümesinin eleman sayısı kaçtır?

Soru 28

Türk edebiyat tarihinde kalın çizgilerle imzası bulunan yazarlarımız arasında hem Refik Halit Karay’ın hem de Samiha Ayverdi’nin eserlerinden bazıları günümüz için ibret alınacak derslerle doludur. Türkçeyi en güzel şekliyle kullanan R. H. Karay’ın Osmanlı Imparatorluğu’nun son yıllarındaki gelişmelerini ironik bir dille satırlarına yansıttığı kitabı Üç Nesil Üç Hayat, günümüzün birçok olayının kökenlerini de ortaya koymaktadır. S. Ayverdi’nin Ne İdik Ne Olduk? başlığını taşıyan kitabında da çok önemli görüşler, tespitler ve teşhisler vardır. Bunları dikkatle okumamız hâlinde, söz konusu eserlerin günümüzdeki bazı hakikatlerle yüz yüze gelmemizi sağlaması mümkündür. Bu parçada geçen “kalın çizgilerle imzası bulunmak” sözü ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 29

Üç sayının toplamı 135'tir. İkinci sayı, birinden 15, üçüncüden de 30 fazladır. Buna göre en küçük sayı kaçtır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 29
Ek Bilgiler