testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

11 Temmuz 2022 Deneme Sınavı

11 Temmuz 2022 Deneme Sınavı Testi Deneme Sınavları kategorisinde Soru Sayısı 39 Soru için toplam süre 58.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Bir asansörde 4. katta binen Selim önce 6 kat yukarı çıkmış, daha sonra 7 kat aşağı inmiştir. Buna göre, 11. kata çıkması için kaç kat yukarı çıkması gerekir ?

Soru 2

Aşağıdakilerden hangisi, Serbest Cumhuri­yet Fırkası'nın savunduğu fikirler arasında gösterilemez?

Soru 3

Aşağıdaki illerimizden hangisinin bitki örtüsü bozkır değildir?

Soru 4

I. Atama işlerine yan odadaki memur bakıyor. II.   Önce yemeğin tadına bakalım sonra yorum yapalım. III. Konağın bütün işlerine tek başına bakıyordu. IV. Yıllardır babama aynı doktor bakıyor. V. Bu dükkana kim bakıyor. Yukarıdaki cümlelerden hangisinde "bakmak" sözcüğü "denemek, inceleme" anlamında kullanılmıştır?

Soru 5

Osmanlı Devleti ilk savaş tazminatını aşağıdaki devletlerden hangisine vermiştir?

Soru 6

Aşağıdaki inkılaplardan hangisi ile Osmanlı Devleti’nin yabancılara vermiş olduğu ayrıcalıklar kaldırılmıştır?

Soru 7

Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın diğer hayvancılık faaliyetlerine göre daha yaygın olması aşağıdakilerden hangisine bağlıdır?

Soru 8

Selahaddin Eyyubi hava limanı hangi şehrimizdedir?

Soru 9

Türk kültürünün eski eserlerinin bugünkü dile çevrilmesi, yalnızca içerik açısından değil, anlatım açısından da bize pek çok şey kazandıracaktır. Eski dönemlere ait oldukları için onları bugünkü dile aktarmak, yabancı dildeki bir eseri dilimize çevirmekten daha güç bir iştir. Deneyenler bilir ki böyle güçlüklerle karşılaşınca eserlerdeki Arap, Fars ve eski Türk kültürünün özellikleri daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Yukarıdaki parçada eski Türk kültür eserlerinin hangi özelliğinden söz edilmemiştir?

Soru 10

I. Bu yöntemde yerin metrelerce altında bulunan ve petrol, doğal gaz içeren kayalara sıvı pompalanıyor ve kaya çatlatılıyor. II. Ancak petrol ve doğal gaz sondajlanırken kayalara gönderilen su, fay hatları üzerindeki baskıyı iyice artırarak fayın kırılmasına ve deprem oluşmasına neden oluyor. III. Çatlayan kayaların içindeki petrol ve doğal gaz, sondaj yapılarak yeryüzüne çıkarılıyor. IV. İnsan kaynaklı bu tarz depremler özellikle de kaya gazının yoğun çıkarıldığı Arkansas’ta ve dünyanın farklı bölgelerinde son yıllarda çokça karşımıza çıkabiliyor. V. Hidrolik kırılma, açılan bir kuyudan petrol ya da doğal gaz çıkarılmasında kullanılan özel bir yöntem. Yukarıdaki numaralanmış cümleler anlamlı ve kurallı bir bütün oluşturacak şekilde sıralandığında cümlelerden hangisinin yeri değişmez?

Soru 11

I. Yağış azlığı,

II. Karstik arazi,

III. Olumsuz kış koşullan,

IV. Yüksek ve engebeli arazi

Türkiye'deki tenha nüfuslu yerlerin bazı gerekçeleri yukarıdaki gibidir. Aşağıda verilen tenha nüfuslu yerler ile yukarıdaki gerekçeler eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?

Soru 12

Mitoz bölünme büyüme, gelişme, yıpranan dokuların onarılması ve bazı canlılarda da üremeyi sağlar.

I. Mitoz bölünme tek hücreli canlıların üremesinde görev alır.

II. Çok hücreli canlılarda mitoz sadece büyüme ve gelişmeyi sağlar.

III. Mitoz tüm canlılarda görülür

IV. Çok hücreli canlıların üremesinde mitozun etkisi yoktur.

Yukarıdakilerden hangileri mitoz bölünme ile ilgili yanlış bilgidir?

Soru 13

Fatma Teyze pazardan aldığı domates için 30 lira ödüyor. 3 kg daha domates alsaydı 39 lira ödeyecekti. Buna göre Fatma Teyze başlangıçta kaç kilogram domates almıştır?

Soru 14

I. Çuvalları sıkarak birbirlerine bağlayın. II. Sana portakal sıkayım da iç. III. Yangını söndürmek için üç itfaiye aracı su sıkıyor. IV. Çocuğu bu kadar sıkmanıza gerek yok. V. Geçen akşam üç el kurşun sıktılar. “Sıkmak” sözcüğü yukarıdaki cümlelerin hangilerinde birbirine yakın anlamda kullanılmıştır?

Soru 15

Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

Soru 16

Aşağıdaki savaşların hangisinden önce I. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İsmet Paşa Genel Kurmay Başkanlığı ve Batı cephesi komutanlığına atanmıştır?

Soru 17

Seslerin ve harflerin yan yana gelerek kelimeleri oluşturması, sonra o kelimelerin insan denen varlığın bütün ruhunu aydınlatıveren sihirli anlamlara, cümlelere dönüşüp duyguları, dilekleri, özlemleri seslendirmesi başlı başına mucizevi bir şey olmalıdır, işte sözlükler, iki kapakları arasında bu mucizevi hadisenin hamurunu saklarlar. Bu parçadaki altı çizili sözün, sözlükler ile ilgili anlatmak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18

Isınmaya ve aşınmaya karşı dirençlidir. İtfaiyeci elbiselerine yanmazlık özelliği vermede ve oto­mobillerin fren balatalarında kullanılır. Çeliğe sertlik, direnç kazandırma ve paslanmaz özelliği vermede kullanılır. Suni gübre üretiminde ham madde olarak kul­lanılır. İletkenliği sayesinde elektrik ve elektronik sana­yisinin ham maddesini oluşturur. Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki seçeneklerle eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?

Soru 19

Fransız İhtilali'nin getirdiği, I. bağımsızlık, II. eşitlik, III. milliyetçilik Akımlarından hangileri Osmanlı Devleti'ni etkilemiştir?

Soru 20

Dünya Güneş'in etrafında 3 tam tur attıktan sonra kendi etrafında da 60 tur atıyor. Buna göre Dünya' da kaç gün yaşanmıştır ? ( 1 yıl, 365 gün kabul edilecektir. )

Soru 21

Bir sınıftaki sıralara erkek öğrenciler üçer, kız öğrenciler ikişer otururlarsa 4 sıra boş kalıyor. Eğer kız öğrenciler üçer, erkek öğrenciler ikişer otururlarsa 3 sıra boş kalıyor. Buna göre, sınıftaki erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından kaç fazladır?

Soru 22

I. Yağış azlığı,

II. Karstik arazi,

III. Olumsuz kış koşullan,

IV. Yüksek ve engebeli arazi

Türkiye'deki tenha nüfuslu yerlerin bazı gerekçeleri yukarıdaki gibidir. Aşağıda verilen tenha nüfuslu yerler ile yukarıdaki gerekçeler eşleştirildiğinde hangisi dışarıda kalır?

Soru 23

Bir esnaf ürünlerinin %30 unu %20 kâr ile %10 unu %30 zarar ile kalanları ise %10 kâr ile satıyor. Buna göre, esnafın tüm satıştan elde ettiği kâr yüzde kaçtır?

Soru 24

Geçmişten günümüze atom kavramı ile ilgili çeşitli teoriler aşağıda verilmiştir. X teorisi : Atom güneş sistemine benzer. Güneş çekirdeğe, diğer gezegenler ise elektronlara benzer. Y teorisi : Bir element, aynı büyüklükte aynı ağırlıkta atom adı verilen içi dolu küçük küreciklerden ibarettir. Z teorisi : Artı ve eksi yükler, üzümlü kekin içerisindeki üzümler gibi dağınık halde ve hareketsizdir. Buna göre X,Y ve Z teorilerini oluşturan bilim insanlarının isimleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 25

Başak, girdiği sınavda başarılı olabilmek için tüm soruların en az % 80’ini doğru cevaplamalıdır. Bu sınavda başarılı olan Başak, ilk 15 sorunun 8’ini doğru cevaplamıştır. Buna göre, sınavda en az kaç soru sorulmuştur?

Soru 26

Firdevsî’nin Şehnâme adlı eserinde adı geçen efsanevi Türk hakanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 27

Bir yüzücü denizdeki dalgalara karşı 30 sn de 240 m açılabiliyor. Dönüşte ise aynı mesafeyi 20 saniyede tamamlıyor. Buna göre, bu yüzücünün saniyedeki hızı kaç metredir?

Soru 28

Dairesel bir pistte K noktasından aynı anda zıt yönlere doğru yola çıkan araçların dakikadaki hızları 12 m ve 20 m dir. Araçlar 5 dk sonra karşılaştığına göre, hızlı olan araç bu pisti kaç dakikada tamamlar?

Soru 29

Aşağıdakilerden  hangisinin TBMM tarafın­dan kabul edildiği söylenemez?

Soru 30

Osmanlı Devleti ilk savaş tazminatını aşağıdaki devletlerden hangisine vermiştir?

Soru 31

Aşağıda verilen sönmüş yanardağlardan hangi­si Doğu Anadolu Bölgesi sınırlan içerisinde yer almaz?

Soru 32

2020 İslam Dünyasının Turizm Başkenti olarak belirlenen "Gebele Kenti" aşağıdaki ülkelerden hangisi sınırları içerisinde yer alır?

Soru 33

Batı Anadolu’da bağımsızlıkçı unsurlar arasında uyum ve eşgüdüm sağlamak, Yunan işgalini sonlandırmak için ihtiyaç hâlinde İtilaf Devletleri ile işbirliği yapmak, Bağımsızlıkçı hareketi özel bir idare ile yönetmek Kararları aşağıdaki kongrelerden hangisinde alınmıştır?

Soru 34

Dünya üzerinde kuzey yarım kürede bulunan bir şehirde L ayında kış yaşandığı bilinmektedir. Buna göre; I. L ayında kuzey yarım küreye Güneş’ten gelen ışık, güney yarım küreye göre daha eğik gelmektedir. II. L ayında Dünya, Güneş’e yaz aylarına göre daha uzaktadır. III. Bu şehir Türkiye’de yer alabilir. yargılarından hangileri doğrudur?

Soru 35

Padişah, konuk ağırlamayı çok sever. Methi her yerde duyulan bir de aşçısı vardır. Bir gün çok sevdiği arkadaşları, evine konuk olur, aşçısından sofrayı donatmasını ister. Akşam olur, davetliler gelir, sofrada kırk çeşit yemek vardır fakat hepsi dilden yapılmıştır. Padişah bu duruma şaşırır. Başka bir gün padişahın tekrar misafiri gelir. Padişah aşçısına, “Bu sefer gelenler çok önemli insanlar değil.” der. Padişah, önemsiz dediği misafirlerine de dil yemeği hazırlandığını görünce şaşırır ve nedenini sorar. Aşçı, “Dil çok kıymetlidir, iyi kullanırsak yılanı deliğinden çıkarır. Kötü kullanırsak dilin hatasını hiçbir şey düzeltemez.” der. Bu parça, dil ve anlatım özellikleri bakımından aşağıdaki anlatmaya bağlı edebî türlerden hangisine örnek olabilir?

Soru 36

Dört basamaklı 6A9B sayısı 45 ile bölünebildiğine göre A'nın alabileceği değerlerin toplamı kaçtır?

Soru 37

I. Kıyafette değişiklik II. Saltanatın kaldırılması III. Soyadı Kanunu’nun kabulü Yukarıdakilerden hangileri toplumsal yaşayışın düzenlenmesine yönelik inkılaplardan değildir?

Soru 38

Selma Öğretmen öğrencilerine sindirimde görevli yapı ve organlardan biriyle ilgili bilgiler veriyor. Su, vitamin ve mineraller sindirime uğramadan buraya gelir. Sindirim olayı sonucunda oluşan atık maddeler son bölüm olan anüs yoluyla vücuttan uzaklaştırılır. Buna göre bilgi verilen yapı veya organın şekli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 39

Türkiye’de yapılan aşağıdaki bölge sınıflandırmalarından hangisinin sınırlarının diğerlerine göre en uzun sürede değişeceği söylenebilir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 39
Ek Bilgiler