testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

30 Mayıs 2022 Deneme Sınavı

30 Mayıs 2022 Deneme Sınavı Testi Deneme Sınavları kategorisinde Soru Sayısı 43 Soru için toplam süre 64.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

32 kişilik bir toplulukta piyano çalabilen herkes gi­tarda çalabilmekte, 18 kişi ise piyano çalamamaktadır. Gitar çalan kişi sayısı piyano çalan kişi sayısı­nın 2 katı olduğuna göre, yalnız gitar çalan kaç kişi vardır?

Soru 2

Romanda Mondros Mütarekesi’nin şartlarının ağırlığı ve bu mütarekenin, insanlar üzerindeki etkileri işlenmiştir. Mütareke halkta büyük bir infiale neden olmuştu. Bunun İstanbul’da, Çanakkale’de, İzmir’de, İskenderun’da yansımaları görülür. Bunlar arasında en acısı Çanakkale’nin teslim edilmesidir. Bu cümledeki altı çizili sözü anlamca karşılayabilecek bir kullanım aşağıdakilerin hangisinde vardır?

Soru 3

Sulu çözeltisi asidik özellik gösteren bir madde ile ilgili;
I. Oksijen ile yanma tepkimesi vermez.
II. Hem iyonik hem de kovalent bağ içerir.
III. Yapısında H atomu bulunmaz. ifadelerinden hangileri doğru olabilir?

Soru 4

Türkiye dünyanın en önemli transit ulaşım ve transit ticaret ülkelerinden biridir. Aşağıda verilenlerden hangisi Türkiye'de transit ticaretin gelişmiş olmasında etkili olan unsurlar­dan biri değildir?

Soru 5

“İş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yapılacak şey, görev” anlamında kullanılmıştır?

Soru 6

Bir işi Yusuf tek başına 12 günde, Mehmet tek başına 24 günde bitiriyor. Yusuf ve Mehmet tek başlarına 3 gün çalışıyorlar. Buna göre, kalan işi ikisi birlikte kaç günde bitirirler?

Soru 7

Dünya bor karbürünün yaklaşık yüzde 8’inin üretileceği Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisinin aşağıdaki merkezlerden hangisinde açılmıştır?

Soru 8

Marmara Bölgesi’nin Yıldız Dağları bölümünde orman örtüsü yaygınken Ergene Bölümünde ise bozkır yaygındır. Bu durum iki bölümün hangi bakımdan farklı olduğunu kanıtlar?

Soru 9

Yoğurt ile su karıştırılarak ayran elde edilmektedir. Buna göre, %42 su İçeren 3 kg lık ayranda kaç gr yoğurt vardır?

Soru 10

Osmanlı Devleti’nin yeni fethedilen bölgelere Müslümanları yerleştirmek şeklinde uyguladığı iskan politikasının, aşağıdaki amaçlardan hangisine yönelik olduğu söylenemez?

Soru 11

Kuzey Irak'ta yapılan bağımsızlık referandumu dolayısıyla gündeme gelen ve Türkiye'nin bölgedeki haklarını gündeme getiren antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12

Aşağıdakilerden hangisi ile Avrupa Topluluğu, Avrupa Birliği adını almıştır?

Soru 13

( I ) Sınıfta ben gelmeden önce büyük bir olay olmuş.

( II ) Ben içeri girdiğimde herkes sus pus oturuyordu.

( III ) Bana sezdirmek istememeleri hoşuma gitmişti.
(IV) Olayı kendi aralarında çözmüş olmalılar diye düşündüm.

(V) Oysa bu ketumluğun sebebi olayı benden saklayıp aralarındaki hesaplaşmayı daha sonra tamamlayabilmek içinmiş. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde "olasılık" anlamı söz konusudur?

Soru 14

Süleyman Şah, Anadolu’da dağınık hâlde bulunan Türkleri bir araya getirmeye çalışmış, Bizans sınırına Türk boylarını yerleştirmiş, kardeşi Mansur un isyanını Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın desteği ile bastırmış ve yine onun gönderdiği ferman ile Türkiye Selçuklu Sultanı ilan edilmiştir. Bu bilgiden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

Soru 15

Bir kumbarada 10 kuruş ve 25 kuruşluk toplam 25 tane madeni para vardır. Kumbarada toplam 4,3 TL olduğuna göre, kaç tane 10 kuruşluk madeni para vardır?

Soru 16

Aşağıdaki şıklardan hangisi, Türkiye’nin kıyı bölgelerinin ortak özelliklerinden biri değildir?

Soru 17

Kuru üzümün kilogramının K TL’den, leblebinin kilogramının L TL’den satıldığı bir kuruyemişçiye gelen bir müşteri 2,5 kg kuru üzüm ve 4 kg leblebi alacağını söyleyince kuruyemişçi tutarın 236 TL olduğunu söylüyor. Müşteri: “Fiyatlarda indirim yapabilir misiniz?” Kuruyemişçi: “Size 3 kg kuru üzüm ve 5 kg leblebi vereyim. Kuru üzümün kilogramını 4 TL azaltıp, leblebinin kilogramını 1 TL artırırsam tutar 283 TL oluyor.” Buna göre, K + L toplamı kaçtır?

Soru 18

Osmanlılarda
I. Ahmet’ten itibaren padişahlığın hanedanın en yaşlı üyesine geçmesi usulünün uygulanmasına başlanmasında güdülen amaç aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 19

Aşağıdakilerin hangisinde başta verilen deyimle örnek cümle arasında anlamca uygunluk yoktur?

Soru 20

A = {1, 2, 3, 4, 5} kümesinin elemanları kullanılarak en fazla üç basamaklı rakamları farklı kaç farklı doğal sayı yazılabilir?

Soru 21

Fransız İhtilali'nin getirdiği, I. bağımsızlık, II. eşitlik, III. milliyetçilik Akımlarından hangileri Osmanlı Devleti'ni etkilemiştir?

Soru 22

I. Miladi Takvimin kabulü II. Ağırlık ve uzunluk ölçülerinin değiştirilmesi III. Türk Tarih Kurumunun kurulması Yukarıdaki inkılaplardan hangileri doğrudan Batılılaşma amacına yöneliktir?

Soru 23

Türkiye, bugünkü görünümünü büyük ölçüde 3. ve 4 Jeolojik Zaman'da kazanmış genç oluşumlu bir ülkedir. Aşağıdakilerden hangisi yalnızca yukarıdaki bilgiye göre açıklanamaz?

Soru 24

I. İklim Çeşitliliğinin görülmesi

II. Ulaşımın bölgelerde farklı gelişmesi

III. Linyit yataklarının genişçe yayılması

IV. Erozyon şiddetinin farklı olması

V. Yerleşme tiplerinin çeşitlenmesi

Yukarıda verilenlerden hangisi Türkiye’de yer şekillerinin çeşitli olmasının sonuçlarından biri değildir?

Soru 25

Uçan sinekleri suyun içinden vuran balıklar ( ) fırlatma rampasından atılan füzeler gibi ilerleyen bukalemun dili ( ) düşmanını uzaktan nakavt edebilen karidesler ( ) Bu tür avcı hayvanlardaki “silahlar” hayrete düşürüyor insanı ( ) Bu parçada boş ayraçlarla belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?

Soru 26

Bir öğretmen, sınıfta öğrencilerinden fizikte modellemeye örnek vermelerini istiyor. Öğrencilerinden; Halil : x = v . t bağıntısı modellemedir. Su : Bir elektrik yükünün etrafındaki elektrik alan çizgileri modellemedir. Cem : Yerden belirli bir yükseklikten serbest bırakılan cismin yere düşmesi modellemedir. cevaplarını alıyor. Buna göre, hangi öğrencilerin verdiği cevaplar doğrudur?

Soru 27

Cambridge Üniversitesi'nde Kuantum Fiziği üze­rinde çalışan ünlü fizik bilim insanının araştırma­sı sonucu "Işık seviyesinin gürültü ölçümünü" yapıp tarihe geçen Türk fizikçimiz aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 28

Bir kamyon, alnını irili ufaklı, yedi renk farla süslemiş, gösteri yapıyor. Yaktığı farlarla karşıdan gelenlerin gözünü alıyor. Kamyonun giriştiği bu gösteri çabası, Bayram'ı delirtmeye yetiyor. Kamyon, suyla kaplı asfaltta bulanık renkler bırakarak ilerliyor. Yolun sağında ve solunda akıl almaz bir curcunayla kaynaşan her şey tek çizgi hâlinde Bayram'ın gözlerinin iki yanından akıp geçiyor. Bu parçada aşağıdaki anlatım tekniklerinin hangilerinden yararlanılmıştır?

Soru 29

-Besinler burada uzun süre bekler. -Proteinlerin sindirimi bu organda başlar. Yukarıda bazı görevleri verilen organ hangisi­dir?

Soru 30

Türkiye'de genel olarak batıdan doğuya doğru gidildikçe ortalama yükselti ve eğimin artması aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisinin potansiyelini artırmaktadır?

Soru 31

Bir yüzücü denizdeki dalgalara karşı 30 sn de 240 m açılabiliyor. Dönüşte ise aynı mesafeyi 20 saniyede tamamlıyor. Buna göre, bu yüzücünün saniyedeki hızı kaç metredir?

Soru 32

I. Hakkâri, Rize ve Muğla illerinde arıcılığın yapıl­ması II. Kırşehir'de küçükbaş hayvancılığın yaygın ol­ması III. Erzurum - Kars ve Ardahan'da mera hayvancılı­ğının gelişmesi IV. Ege Denizi koylarında kültür balıkçılığının gelişmesinde Yukarıda verilen hayvancılıkla ilgili ekonomik faaliyetlerden hangilerinin gelişmesinde beşerî faktörler daha belirleyici olmuştur?

Soru 33

Bir hastalığın ne kadar sıklıkla meydana geldiğinin hesaplanmasında kullanılan yöntemlerden biri de vaka ölçümüdür. Bu ölçüm, belli bir zamanda fakat genellikle bir yıl içinde bir hastalıkla ilgili yeni teşhis edilmiş vakaların sayısını gösteren bir ölçümdür. Vaka ölçümünde, toplam nüfus kullanılabileceği gibi, bazı hastalıkların cinsiyete bağlı olması nedeniyle toplam nüfus içinde, o cinsiyet kategorisinde yer alan toplam kişi sayısı da kullanılabilir. Örneğin, prostat kanserinin, cinsiyete bağlı hastalık olarak nüfus içinde yer alan toplam erkek sayısına oranlanması gerekir. Vaka ölçümlerinde her 100.000 kişiye düşen yeni teşhis edilmiş hastalık oranı verilir. Bu parçadan aşağıdakilerin hangisi çıkarılabilir?

Soru 34

I. Doğal uydular II. Uzay mekikleri III. Uzay sondaları IV. Uzay istasyonları Yukarıdakilerden hangileri uzay kirliliğine yol açabilir?

Soru 35

I. Kıyafette değişiklik II. Saltanatın kaldırılması III. Soyadı Kanunu’nun kabulü Yukarıdakilerden hangileri toplumsal yaşayışın düzenlenmesine yönelik inkılaplardan değildir?

Soru 36

Her adımda mevcut karelerden yalnız biriyle ortak köşeye sahip olacak şekilde kareler eklenerek oluşturulan şekil örüntüsünde kare sayısı ile toplam köşe sayısı arasındaki ilişkinin cebirsel kuralı nedir?

Soru 37

(I) Paketinden çıkmaya hazırlanan, içinde ne olduğunu kestiremediğimiz, el değmemiş bir yılbaşı hediyesidir yeni yıl. (II) Bu gizemli paketi açmaya hazırlanırken, bütün yaşamıyla hesaplaşmak istiyor insan. (III) Yüzyıllık bir savaşın, sadece yılbaşlarında mola veren askerleri gibi, akrebin ve yelkovanın durduğu o anda, bilançoyu merak ediyorsunuz. (IV) Acaba ne kadar yara aldınız bu savaşta; güçlenerek çıkabildiniz mi mağlubiyetlerinizden? (V) Geride kalan yılların ne kadarından gururlu, ne kadarından pişmansınız bir düşünün. Numaralanmış cümlelerin hangisinde "öznel bir tanımlama" yapılmıştır?

Soru 38

(I) Usta yazar, epey akıcı bir dille yazmış bu eseri­ni.
(II) Oradan buradan duyduklarıyla değil, kendi deneyimleri ve okudukları üzerine kurmuş eserin yapısını.
(III) Ama yararlandığı kaynakları tam ola­rak açıklamamış, yani kimse nelerden yararlandı­ğını bilmiyor.
(IV) Şüphesiz böyle akıcı bir eserin meydana gelmesine kaynaklık eden şeyler açıkla­nırsa bu durum okuru afallatır ama eserin sonuna bir kaynakça konsa hiç fena olmazdı.

(V) Böylelik­le bu usta yazarımızın eserlerindeki bilgilerin izleri­ni sürer, daha da zevkli ve renkli okumalara doğru yelken açardık.

Bir yazar ve eserinin anlatıldığı bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 39

(I) Tanzimat Dönemi’nden sonra sürekli roman yazan ve romanı her yönüyle ön plana çıkaran, içlerinde Namık Kemal ve Recaizade Mahmut Ekrem gibi isimler olmasına rağmen, sanatçımız azdır. (II) Bu dönemdeki sanatçılar daha çok siya­ setle ve düşünce sistemleriyle uğraşmış, bir kısmı da birer roman yazıp başka işlere yönelmişlerdir. (III) Mesela Samipaşazade Sezai, Nabizade Na­zım, Şemsettin Sami gibi yazarları bu kategoriye sokabiliriz. (IV) Bunların hemen hemen hepsi bi­rer romandan sonra dikkatlerini başka alanlara yönelttiklerinden Türk romanının bütün yükü Ah­met Mithat Efendi’ye kalmıştır. (V) Ahmet Mithat Efendi, yüze yakın öykü, roman ve tercüme roman yayımlamıştır. (VI) Zaten Ahmet Mithat’a da “yazı makinesi" denmesinin en büyük nedeni de budur. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?

Soru 40

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal yaşamı düzenleyen maddi yaptırımlı kurallar bütününe verilen addır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 40
Ek Bilgiler