testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

03 Temmuz 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı

03 Temmuz 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı Testi Klinik Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 45 Soru için toplam süre 67.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Aşağıdaki şıklardan hangisi gerçek dirençli hipertansiyon sebebi değildir?

Soru 2

Aşağıdaki şıklardan hangisi multipl endokrin neoplazi tip 1 ilişkili tümörlerden değildir?

Soru 3

Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 4

Bilinen hastalığı olmayan 25 yaşındaki kadın hasta, bel ağrısı yakınması ile acil servise başvuruyor. Fizik muayenesinde, paravertebral lomber bölgede hareketle artan hassasiyet tespit ediliyor. Vital bulguları normal olan hastaya intramusküler ağrı kesici yapılıyor. Enjeksiyonun çok ağrılı olduğunu söyleyen hasta birkaç dakika içinde bulantı ve baş dönmesini takiben kendini kaybederek oturduğu yere yığılıyor. Hastanın yeniden alınan vital bulgularının normal olduğu ve ortostatik hipotansiyon olmadığı tespit ediliyor. Elektrokardiyografide patolojik bir bulgu saptanmıyor. Nörolojik muayenesi ve yatak başı kan şekeri normal değerlendirilen hasta, 25-30 saniye içinde kendine geliyor.

Bu hastanın acil servis yönetimi için aşağıdaki şıklardan hangisi en uygundur?

Soru 5

Beş günlük bebek; emmede azalma, uyuklama ve hareket azlığı yakınmaları ile acil servise getiriliyor. Anne baba arasında akrabalık olduğu, bebeğin 3.400 gram ağırlığında doğduğu öğreniliyor. Üçüncü günden itibaren beslenmesinin azaldığı, her beslenme sonrası kustuğu ve bebeğin garip koktuğu belirtiliyor. Vücut ağırlığı 2.900 gram olan bebeğin fizik muayenesinde yenidoğan reflekslerinin alınamadığı ve tonik kasılmalarının olduğu tespit ediliyor. Sepsis belirteçleri negatif, kan gazı ve amonyak düzeyleri normal olan hastanın idrar tahlilinde (+++) ketonüri görülmesi üzerine tarama amaçlı kontrol edilen dinitrofenilhidrazin (DNPH) testi (+++) pozitif olarak sonuçlanıyor.

Bu hastada en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 6

Miadında 3.200 gram doğan, ilk muayenesinde sorun olmayan bebek, bir hafta sonra genel durumunda kötüleşme ve nöbet geçirmesi nedeniyle getiriliyor. Öyküsünden emmesinin zayıf olduğu ve günde bir kez kaka yaptığı öğreniliyor. Getirildiğinde 2.700 gram ağırlığında olan dehidrate bebeğin, laboratuvar incelemelerinde sodyum değeri 160 mEq/L olarak saptanıyor.

Bu bebekteki tabloya aşağıdaki şıklardan hangisinin neden olması en olasıdır?

Soru 7

Hipokalemiyle ilgili aşağıdaki şıklardan hangisi yanlıştır?

Soru 8

Aşağıdakilerden hangisi periferik sinir bloklarının kontrendikasyonlarından biri değildir?

Soru 9

Aşağıdakilerden hangisi akciğer kanserinde görülebilen paraneoplastik sendromlardan biri değildir?

Soru 10

Tedaviye dirençli demir eksikliği anemisi nedeniyle izlenen 5 yaşındaki kız çocuğun iki yıldır ara ara cıvık dışkılamasının ve karın ağrısının olduğu, son zamanlarda hâlsizlik yakınmasının belirginleştiği öğreniliyor. Vücut ağırlığı ve boyu %3-10 aralığında olan hastanın fizik muayenesinde soluk ve karnının şiş olduğu saptanıyor.

Bu çocuğun tanı yaklaşımında aşağıdaki testlerden hangisinin öncelikle seçilmesi en uygundur?

Soru 11

Anestezi indüksiyonu için aşağıdaki ilaçlardan hangisinin intravenöz olarak kullanımı en az uygundur?

Soru 12

Kırk sekiz yaşındaki kadın hasta, bir senedir süregelen sık ve yoğun menstrüel kanama şikâyetiyle başvuruyor. Hastanın endometrial biyopsi sonucu endometrial intraepitelyal neoplazi olarak rapor ediliyor.

Aşağıdakilerden hangisi bu patolojiye neden olabilecek risk faktörlerinden biri değildir?

Soru 13

Aşağıdakilerden hangisi erişkin tetanozunda kötü prognoz kriteri değildir?

Soru 14

Aşağıdakilerden hangisi astım kılavuzlarında yer alan astım semptomları kontrol parametrelerinden biri değildir?

Soru 15

Kan basıncı yüksekliği nedeniyle başvuran 33 yaşındaki kadın hastanın ambulatuvar kan basıncı takibinde gündüz ölçümlerinin ortalaması 165/110 mmHg, kalp hızı ortalaması 90/dakika olarak kaydediliyor. Sekonder hipertansiyon nedenleri dışlanıyor. Gebelik planladığı öğreniliyor. Yaşam tarzı değişikliğiyle birlikte antihipertansif ilaç başlanmasına karar veriliyor.

Bu hasta için aşağıdaki antihipertansif ilaçlardan hangisinin tercih edilmesi en uygundur?

Soru 16

Bilinen hastalığı olmayan 25 yaşındaki kadın hasta, bel ağrısı yakınması ile acil servise başvuruyor. Fizik muayenesinde, paravertebral lomber bölgede hareketle artan hassasiyet tespit ediliyor. Vital bulguları normal olan hastaya intramusküler ağrı kesici yapılıyor. Enjeksiyonun çok ağrılı olduğunu söyleyen hasta birkaç dakika içinde bulantı ve baş dönmesini takiben kendini kaybederek oturduğu yere yığılıyor. Hastanın yeniden alınan vital bulgularının normal olduğu ve ortostatik hipotansiyon olmadığı tespit ediliyor. Elektrokardiyografide patolojik bir bulgu saptanmıyor. Nörolojik muayenesi ve yatak başı kan şekeri normal değerlendirilen hasta, 25-30 saniye içinde kendine geliyor.

Bu hastanın acil servis yönetimi için aşağıdakilerden hangisi en uygundur?

Soru 17

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun ayırıcı tanısında aşağıdakilerden hangisinin değerlendirilmesi öncelikli değildir?

Soru 18

Dokuz yaşındaki erkek çocuk akşam yemekten sonra ortaya çıkan çarpıntı şikâyetiyle getiriliyor. Öyküsünden, daha önce benzer bir şikâyeti, ilaç veya farklı besin alımı, travma olmadığı öğreniliyor. Fizik muayenesinde deri rengi doğal, bilinç açık, sorulara verdiği yanıtlar olağan olup hafif huzursuz olduğu gözleniyor. Vücut sıcaklığı 36,6 °C ölçülüyor, periferik ve santral nabızları palpe edilebiliyor, nabız 180/dakika ve düzenli, solunum sayısı 28/dakika, kapiller geri dolum zamanı 1 saniye ve kan basıncı 100/65 mmHg bulunuyor. Her iki akciğerin solunuma katılımı eşit ve yeterli, solunum sesleri bilateral doğal, kardiyak oskültasyonda üfürüm yok, karın muayenesi normal olarak saptanıyor. Hastanın elektrokardiyografisi yukarıda verilmiştir.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19

Vajinal yolla, 3.500 gram doğan erkek bebeğin postnatal 20. saatte siyanoz ve takipne fark edilmesi üzerine bakılan transkutanöz O2 satürasyonu %85 ölçülüyor. Fizik muayenede nabız 165/dakika, femoral nabızlar normal palpe ediliyor, S1-S2 normal, üfürüm duyulmuyor. EKG sağ aks ile yenidoğan için normal sınırlarda tespit ediliyor. Telekardiyografisinde kalp gölgesinin yan yatmış yumurta görünümünde ve pulmoner vaskülaritenin normal olduğu saptanıyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20

Meckel divertikülü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 21

Makattan kanama şikâyetiyle acil servise gelen 68 yaşındaki erkek hastanın kolonoskopisinde kanama odağı tespit edilemiyor. Nazogastrik sondada normal mide içeriği görülüyor. Hastaya 4 ünite eritrosit süspansiyonu verilmesine rağmen hemoglobin değeri yükselmiyor. Hipotansiyonu ve taşikardisi olan hastanın öyküsünden 5 yıl önce abdominal anevrizma ameliyatı olduğu öğreniliyor.

Hastadaki kanamanın en olası nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 22

Otuz yaşında, daha önce bir vajinal doğum yapmış ve son âdet tarihine göre 35 hafta 2 günlük gebeliği olan kadın vajenden su gelmesi nedeniyle acil servise başvuruyor. Öyküsünde folik asit kullanımı dışında ek bir özelliği bulunmayıp genel durumu iyi ve vital bulguları normal değerlerde saptanıyor. Ultrasonografik incelemede amniyon sıvısı hafif azalmış ve fetus baş gelişi olarak izleniyor. Spekulum muayenesinde göllenme görülen ve nitrazin testinde bazik değerler tespit edilen hastaya, grup B streptokok profilaksisi için antibiyotik tedavisi başlanıyor ve antenatal kortikosteroid uygulanıyor.

Bu hastanın yönetiminde aşağıdakilerden hangisi en uygundur?

Soru 23

Prematür ovaryan yetersizlik tanısı alan genç bir hastada etiyolojiyi anlamak için aşağıdakilerden hangisinin ilk basamakta yapılması uygun değildir?

Soru 24

Ateş ve bilinç bulanıklığı nedeniyle acil servise getirilen kadın hastada hemoglobin 9,5 g/dL, MCV 95 fL,trombosit 35.000/mm3 ve LDH 1.500 U/L bulunuyor. Periferik kan yayması aşağıda verilen hastanın koagülasyon testlerinde protrombin zamanı (PT), parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), fibrinojen ve D-dimer düzeyi normal saptanıyor. Coombs testleri negatif bulunuyor.

Plazma değişimi yapacak uygun ekipmanın bulunmadığı bir hastanede, bu hasta için ilk yapılması gereken en uygun tedavi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 25

Aşağıdakilerden hangisi, erişkin bir hastaya nefrotik sendrom tanısı koymak için kullanılan klinik veya laboratuvar bulguları arasında yer almaz?

Soru 26

Yaşlanmaya bağlı fizyolojik değişiklikler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 27

I. Histopatolojisinde en sık adenokarsinom görülür.

II. Eş zamanlı kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi başarısı yüksektir.

III. Patogenezinde en sık Epstein – Barr virus (EBV) rol oynar.

IV. Kadınlarda daha sık görülür.

Anal kanal kanserleriyle ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 28

Ayakta direkt karın grafisinde “

Soru 29

Etiyolojilerine göre aşağıdaki akut pankreatitlerden hangisi diğerlerine göre daha sık görülür?

Soru 30

Aşağıdakilerden hangisi insanda doğum eyleminin başlamasına katkıda bulunduğu düşünülen mekanizmalar arasında değildir?

Soru 31

I.    BRCA 1 mutasyonu

II.   BRCA 2 mutasyonu

III.   Lynch sendromu

Yukarıdakilerden hangileri over kanseri gelişme riskini arttırır?

Soru 32

Herediter geçişli olan, kalsitonin düzeyini yükselten ve feokromositomanın eşlik ettiği en olası durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 33

Çocukluk çağı zehirlenmeleri ile ilgili aşağıdaki zehirlenme etkeni – antidot eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

Soru 34

Üç aylık bebek postnatal 2. haftada başlayan sarılık yakınmasıyla getiriliyor. Öyküsünden ebeveynlerinde akraba evliliği olduğu ve akolik dışkılamasının olmadığı öğrenilen hastanın fizik muayenesinde sarılık ve hepatomegali; laboratuvar testlerinde direkt hiperbilirubinemi ve transaminaz düzeylerinde yükseklik saptanıyor. Karaciğer biyopsisinde periportal hepatositlerde Periyodik asit-Schiff pozitif diastaz dirençli globüller görülüyor.

Bu bebeğin tanısında aşağıdaki hastalıklardan hangisi öncelikle düşünülmelidir?

Soru 35

Elli beş yaşındaki postmenopozal kadın hastanın tarama mamografisinde sağ meme üst dış kadranda 2 cm alanda yeni gelişen pleomorfik kalsifikasyonlar tespit ediliyor. Tru-cut biyopsisi sonucu “atipik duktal hiperplazi” olarak raporlanıyor.

Aile öyküsü olmayan ve ek risk faktörü bulunmayan bu hasta için bu aşamada en uygun yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 36

Vajinal doğum indüksiyonu;

Soru 37

Çocuk sağlığı ve hastalıkları polikliniğine getirilen 9 aylık bir bebeğin fizik muayenesinde; güneşe maruz kalan deri alanlarında hiperpigmentasyon, ülseratif deri lezyonları ve premalign değişiklikler saptanıyor. Yapılan genetik analizler sonucunda nükleotid eksizyon onarım defekti tanısı konuluyor.

Aşağıdakilerden hangisi bu semptomlara yol açabilecek en olası DNA hasarıdır?

Soru 38

Dört yaşındaki kız çocuk abdomende kitleyle getiriliyor. Kitlenin histopatolojik incelemesinde blastemal özellikte selüler alanlar, gevşek stromal alanlar ve tübül benzeri yapılar görülüyor. Kromozom 11’in 11p15.5 bandında (WT2) genetik hata saptanıyor.

Bu hastada aşağıdaki şıklardan hangisinin saptanması en olasıdır?

 

Soru 39

Feokromasitoma ve renal hücreli karsinom birlikteliği olan 43 yaşındaki hastada aşağıdaki tümörlerden hangisinin bunlara eşlik etmesi en olasıdır?

 

Soru 40

Romatizmal kalp hastalığının patogenezi aşağıdaki şıklardan hangisiyle en çok ilişkilidir?

 

Soru 41

Aşağıdaki antiepileptik ilaçlardan hangisi kendi metabolizmasını indükler?

 

Soru 42

Yirmi yaşındaki erkek hasta intihar amaçlı yüksek doz ilaç alımı nedeniyle acil servise getiriliyor. Ambulansta nöbet geçirdiği bildiriliyor. Fizik muayenesinde sinüs, taşikardisi olan hastanın pupilleri midriyatik, cilt ve muköz membranları kuru saptanıyor. Karın muayenesinde glob vezikale görülüyor.

Bu hastada aşağıdaki gruplardan hangisine ait bir ilacın yüksek doz alımı en olasıdır?

 

Soru 43

Aşağıdaki şıklardan hangisi intravenöz yolla uygulanan bir antikoagülandır?

 

Soru 44

Bir deney hayvanına karbon partikül içerikli vital boya uygulamasından beş saat sonra karaciğerden alınan doku kesiti, hematoksilen-eozin ile boyanıp ile ışık mikroskobunda inceleniyor.

Bir deney hayvanına karbon partikül içerikli vital boya uygulamasından beş saat sonra karaciğerden alınan doku kesiti, hematoksilen-eozin ile boyanıp ile ışık mikroskobunda inceleniyor.

 

Soru 45

Aşağıdaki şıklardan hangisi migrenin profilaktik tedavisinde kullanılan ilaçlardan değildir?

 

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 45
Ek Bilgiler