testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

13 Temmuz 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı

13 Temmuz 2022 Klinik Bilimler Deneme Sınavı Testi Klinik Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 25 Soru için toplam süre 37.5 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Kırmızı hücre dağılım genişliği (red cell distribution width, RDW) parametresiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2

Aşağıdakilerden hangisi pelvik organ prolapsusu için olası risk faktörlerinden biri değildir?

Soru 3

Altmış altı yaşındaki erkek hasta, burun kenarında iki yıl önce başlayan ve yavaş yavaş büyüyen bir lezyon nedeniyle başvuruyor. Dermatolojik muayenede burnun sol lateraline yerleşen, 1 cm çaplı, üzerinde telanjiektazilerin olduğu, ortası çökük ve ülsere, kenarları daha kabarık, yarı saydam, kubbe şeklinde, endüre bir nodül görülüyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 4

Aşağıdakilerden hangisi, yaşlanma ile birlikte böbrekte görülmesi beklenen yapısal ya da fonksiyonel değişiklerden biridir?

Soru 5

Tourette sendromu ile birlikte görülme olasılığı en az olan bozukluk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6

Aşağıdakilerden hangisi periferik sinir bloklarının kontrendikasyonlarından biri değildir?

Soru 7

Aşağıdakilerin hangisinde periferik sinir tuzak nöropatisi gelişmesi olasılığı en düşüktür?

Soru 8

Aşağıdakilerden hangisi ovulasyon indüksiyonunda kullanılan ajanlardan biri değildir?

Soru 9

Kırk yedi yaşındaki erkek hastanın toraks bilgisayarlı tomografisinde, yama tarzı buzlu cam alanları ve alveolit ile uyumlu görünüm saptanıyor. İnterstisyel akciğer hastalığı düşünülerek yapılan tanısal bronkoskopide alınan bronkoalveoler lavaj örneğinde belirgin eozinofili tespit ediliyor.

Bu hastadaki bulgular ile aşağıdakilerden hangisi dışlanabilir?

Soru 10

Kistik fibrozisli çocuklarda aşağıdaki mikroorganizmalardan hangisinin akciğerde kronik kolonizasyon ve enfeksiyona yol açması en az olasıdır?

Soru 11

Periyodik ateş, aftöz stomatit, farenjit ve adenit (PFAPA) sendromu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 12

Sirozlu hastalarda yapılacak cerrahi girişimlerin riskini belirlemede kullanılan Child-Turcotte-Pugh sınıflandırmasında aşağıdaki kriterlerden hangisi kullanılmaz?

Soru 13

Altmış yaşındaki erkek hasta; yaklaşık üç aydır 100 metre yürümekle baldırında ağrı olduğunu, dinlenmekle geçtiğini ve tekrar aynı mesafeyi yürüyebildiğini, ağrının pozizyonla bir ilgisi olmadığını ifade ediyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14

Hiperparatiroidili hastalarda aşağıdakilerden hangisinin görülmesi en az olasıdır?

Soru 15

Soru 16

Ateş ve bacakta şişlik yakınmalarıyla getirilen 9 yaşındaki erkek çocuğun öyküsünden bir hafta önce bacağına çivi battığı, iki gün sonra batma bölgesinde şişlik, kızarıklık ve akıntı geliştiği ve bu yakınmalarla başvurduğu sağlık kuruluşunda kültür alınarak antibiyotik içeren bir krem verildiği, ama tedaviye rağmen yakınmalarının arttığı öğreniliyor. Hastanın sağlık kayıtlarından yara kültüründe metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ürediği görülüyor.

Bu hastanın tedavisinde aşağıdaki antibiyotiklerin hangisi tercih edilmez?

Soru 17

On iki yaşındaki kız çocuk bir aydır devam eden aralıklı baş ağrısı, son günlerde olan bulanık ve alanın yarısını görme yakınmalarıyla getiriliyor. Boy kısalığı olan çocukta pubertenin başlamadığı saptanıyor. Beyin tomografisinde hipofiz bölgesinde kalsifikasyon ve kistik alanlar içeren kitle tespit ediliyor.

Bu hasta için en olası tanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18

Yirmi sekiz yaşındaki kadın gebelik öncesi danışmanlık için kadın doğum polikliniğine başvuruyor. Öyküsünden, hastanın epilepsi tanısıyla günlük valproik asit aldığı ve kronik hipertansiyon nedeniyle nifedipin kullandığı öğreniliyor. İlave vitamin destek tedavisi almayan hastanın kan basıncı 120/80 mmHg ölçülüyor ve nifedipin ile kontrol altında olduğu anlaşılıyor. Hastaya reçete düzenlenerek gebeliğini ertelemesi öneriliyor.

Yukarıda tariflenen hasta hemen gebe kaldığı takdirde hastada aşağıdaki fetal anomali veya hastalıklardan hangisinin ortaya çıkma olasılığı en yüksektir?

Soru 19

I. SRY’nin SOX9 ekspresyonunun sağlaması

II.  SRY’nin WNT4’ün ekspresyonunu aktive etmesi

III. SRY’nin steroidogenezis faktörünü (SF1) uyarması

Yukarıdaki moleküler olaylardan hangileri gonadların testis yönünde farklanmasında rol oynar?

Soru 20

Aşağıdakilerden hangisi, fenilalaninin R yan zincirinin suda çözünürlük özelliğini tanımlamak için kullanılır?

Soru 21

Konjenital adrenal hiperplazinin en az görülen ancak tüm steroid hormonlarda eksiklikle seyreden en ağır formu aşağıdaki defektlerden hangisi sonucunda ortaya çıkar?

Soru 22

I.  Periferal zonda gelişen nodüller ile karakterizedir.
II. Proliferasyondan sorumlu başlıca hormonal stimulus dihidrotestosterondur.
III. Epitel hücrelerinde proliferasyon yaygınken stromal hücrelerde genellikle proliferasyon görülmez.

Benign prostat hiperplazisi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

 

Soru 23

Metanol zehirlenmesi tedavisinde kullanılan fomepizol aşağıdaki enzimlerden hangisi inhibe ederek etki gösterir?

 

Soru 24

Daha önce geçirdiği çeşitli enfekisyonlar nedeniyle antibiyotik tedavileri aldığı öğrenilen 65 yaşındaki kadın hasta, yüksek ateş ve titreme yakınmalarıyla hastaneye yatırılıyor. Hastadan alınan kan kültüründen oksidaz negatif, DNaz pozitif, non-fermenter bir gram negatif basil izole ediliyor. İn vitro duyarlılık testinde etken bakterinin sefalosporinlere, karbapenemlere, aminoglikozitlere ve florokinolonlara dirençli, trimetoprim-sulfametoksazole yüksek tedavi dozunda duyarlı olduğu tespit ediliyor.

Bu tabloya yol açması en olası bakteri aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 25

Aşağıdaki sefalosporin grubu antibiyotiklerden hangisi metisiline dirençli Staphylococcus aureus enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılabilir?

 

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 25
Ek Bilgiler