testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

13 Haziran 2022 Temel Bilimler Deneme Sınavı

13 Haziran 2022 Temel Bilimler Deneme Sınavı Testi Temel Bilimler kategorisinde Soru Sayısı 48 Soru için toplam süre 72 Dakika

Sıralı Test Çöz
Soru 1

Thalamus ile nucleus caudatus arasından geçerek, amygdala’yı area septalis ve hypothalamus’a bağlayan en olası lif demeti aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 2

I. Alar (dorsal) plak
II. Bazal (ventral) plak
III. Tavan plağı
IV. Taban plağı

Medulla spinalis ön boynuz motor nöronları yukarıda verilen embriyolojik gelişimdeki plakların hangilerinden köken alır?

Soru 3

El, kol ve parmaklarındaki lezyonlar nedeniyle cildiye polikliniğine başvuran 46 yaşındaki erkek hastanın el sırtında büllöz lezyonlar, yüzünde tüylenme artışı ve idrar renginin koyu olduğu tespit ediliyor. İnşaat işçisi olan hastanın şikâyetlerinin güneşe maruz kalmakla arttığı ve amca çocuklarında da benzer şikâyetler olduğu öğreniliyor.      

Bu hastada idrar renginin koyulaşmasının en olası nedeni aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 4

I.  Mide tarafından sentezlenir ve salınır.            
II. Açlıkta sentezi artar.            
III. Kolesistokinin benzeri etki gösterir

Ghrelin ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 5

Büyüme geriliği, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, hepatomegali, transaminaz yüksekliği ve kolestatik tipte sarılığı olan hastanın serum protein elektroforezinde alfa1 bandının olmadığı görülüyor.       

Bu olguda aşağıdaki serum proteinlerinden hangisinin eksikliğinin olması en olasıdır?

Soru 6

İnfertilite şikâyeti ile kadın doğum polikliniğine başvuran ve 5 yıldır evli olan 35 yaşındaki kadın hastanın uyandıktan 2 saat sonra alınan kan örneğinde serum prolaktin düzeyi: 1.250 ng/mL (gebe olmayan kadında referans <20 ng/mL) olarak ölçülüyor. Bilgisayarlı beyin tomografisinde, sella tursica normal boyutlarda ve diğer ön hipofiz hormonları referans aralıkta bulunuyor.  

Bu hastada prolaktin yükseliğinin en olası nedeni aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 7

Hidrit iyonunu bağlayarak transferini sağlayan enzim sınıfı aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 8

Aşağıdaki bakterilerden hangisinin flora içeren klinik örneklerden izole edilme şansını arttırmak için

Soru 9

Seksen yaşındaki erkek hastada son 10 yıldır giderek kötüleşen hafıza kaybı mevcuttur. Fiziksel muayenesinde hiçbir motor nöron ve duyusal defisiti olmayan hasta 6 ay sonra bilinç kaybı ve koma sonrası kaybediliyor. Yapılan otopsi sonucunda beyinde mikroskobik olarak çok sayıda nöritik plak ve nörofibriler yumak izleniyor.  Bu hastalığın patogenezinden aşağıdaki şıklardan hangisinin sorumlu olması en olasıdır?

Soru 10

Uterin leiomiyom ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11

Hipertiroidi semptomları ve büyümüş tiroid glandı saptanan 32 yaşındaki kadın hastada tiroid stimüle edici immünoglobulin yüksekliği tespit ediliyor. Total tiroidektomi yapılıyor ve belirgin nodül oluşturmayan, 92 g ağırlığında, yumuşak kıvamlı tiroid parankimi izleniyor.       

Soru 12

Malign melanom için aşağıdaki şıklardan hangisi iyi prognoz göstergesidir?

Soru 13

Karaciğer hasarı durumunda aktive olarak kollajen sentezi yapıp fibrozis ve siroz gelişimine neden olan temel hücre tipi aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 14

Altmış iki yaşındaki erkek hasta, yemek yerken takılma hissi ve yutma güçlüğü şikâyetleriyle başvuruyor. Hastanın özofagus duvarında 3 cm büyüklüğünde düzgün sınırlı bir kitle saptanıyor. Kitlenin özofagus mukozasıyla bağlantısız olduğu, duvar içerisinde geliştiği tespit ediliyor.       

Histolojik görüntüsü verilen bu tümörün aşağıdaki hücre tiplerinin hangisinden köken alması en olasıdır?

Soru 15

Şiddetli diyare ile seyreden irritabl bağırsak hastalığı tanısı konulan 40 yaşındaki kadın hastanın tedavisi için en uygun ilaç aşağıdaki şıklardan hangisidir?

Soru 16

Sodyum glukoz kotransporter 2 (SGLT-2) inhibitörlerinin aşağıdaki şıklardan hangisine neden olması en az olasıdır?

Soru 17

On yıldır tip 2 diyabet tanısıyla izlenen 54 yaşındaki erkek hastanın 3 ay önce tedavisine yeni bir antidiyabetik ajan ekleniyor. Yeni başlanan ajanla kilo verdiğini, glukoz ölçümlerinin normale geldiğini söyleyen hastanın kontrol tetkiklerinde açlık glukoz değeri 112 mg/dL, tokluk glukoz değeri 138 mg/dL ve glikohemoglobini %6,9 bulunuyor. Hastanın idrar tahlilinde 1.000 mg/dL glukozüri saptanıyor. Bu hastaya aşağıdaki antidiyabetik ilaçlardan hangisinin başlanmış olması en olasıdır?

Soru 18

Hem omentum minus hem de omentum majus’un yapıştığı organ ve organ bölümü aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?

Soru 19


I.    Parietal hücreleri uyarır ve asit yapımını arttırır.
II.    Enterokromafin benzeri (ECL) hücreleri uyarır ve asit yapımını azaltır.
III.   D hücrelerini uyarır ve asit yapımını arttırır.
IV.  G hücrelerini gastrin serbestleştirici peptid (GRP) aracılığıyla uyarır ve asit yapımını arttırır.

Nervus vagus’un asit yapımı üzerindeki etkisi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Soru 20

I.    Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz
II.    Gliseraldehit 3-fosfat dehidrogenaz
III.   Sitozoloik malik enzim

Yukarıdaki enzimlerden hangileri NADPH oluşumunun gerçekleştiği bir basamağı katalizler?

Soru 21

Konjenital adrenal hiperplazinin en az görülen ancak tüm steroid hormonlarda eksiklikle seyreden en ağır formu aşağıdaki defektlerden hangisi sonucunda ortaya çıkar?

Soru 22

Aşağıdaki şıklardan hangisi intraselüler sinyal iletiminde görev alan bir fosfolipiddir?

Soru 23

Kan kültüründe aşağıdaki bakterilerden hangisinin üremesi durumunda hastanın karbapenem grubu antibiyotikle tedavi edilmesi uygundur?

Soru 24

Dört yaşındaki kız çocuk abdomende kitleyle getiriliyor. Kitlenin histopatolojik incelemesinde blastemal özellikte selüler alanlar, gevşek stromal alanlar ve tübül benzeri yapılar görülüyor. Kromozom 11’in 11p15.5 bandında (WT2) genetik hata saptanıyor.

Bu hastada aşağıdaki şıklardan hangisinin saptanması en olasıdır?

Soru 25

Aşağıdaki akciğer kanserlerinin hangisinde yaygın nekroz görülmesi en olasıdır?

Soru 26

Aşağıdaki meme karsinomlarından hangisinde, lenfosittik doku reaksiyonu daha yoğun olup desmoplazinin azlığı nedeniyle yumuşak kıvamlı kitle görülmesi en olasıdır?

Soru 27

Aşağıdaki hastalıkların hangisinde splenomegali görülmesi en az olasıdır?

Soru 28

Gastrointestinal kanalda aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha sık görülür?

Soru 29

Aşağıdaki beta adrenerjik reseptör blokörlerinden hangisinin oral biyoyararlanımı en düşüktür?

Soru 30

Dislipidemi tedavisinde kullanılan ilaç ve bu ilacın plazma lipid düzeyleri üzerindeki etkisi ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 31

Klorokin direncinin endemik olduğu bir bölgeye seyahat edecek bireylere sıtmadan korunma amacıyla aşağıdakilerden hangisinin kullanılması en uygundur?

Soru 32

Aşağıdaki ilaçlardan hangisi sirozun neden olduğu portal hipertansiyonlu hastalarda varis kanamasını önleyerek etki gösterir?

Soru 33

Thalamus ile nucleus caudatus arasından geçerek, amygdala’yı area septalis ve hypothalamus’a bağlayan en olası lif demeti aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 34

Geçirilen pelvik operasyon sonrasında hastanın uyluk medial yüzünde his kaybı ortaya çıkıyor.Bu hastada aşağıdaki sinirlerden hangisinin hasar görmüş olması en olasıdır?

Soru 35

Travma sonrası yapılan radyografik görüntülemede apertura pelvis superior’u oluşturan yapılardan birinde kırık olduğu tespit ediliyor.

Aşağıdakilerden hangisinin bu anatomik yapı olması en olasıdır?

Soru 36

Yukarıda verilen böbrek biyopsisi elektron mikroskop görüntüsünde, oklarla işaretli alanlar aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 37

Protein sentezinde yer alan aminoaçil-tRNA sentetaz ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

 

Soru 38

Aşağıdaki şıklardan hangisi agregat birikimiyle seyreden protein katlanma bozukluklarından biri değildir?

 

Soru 39

Aşağıdaki amino asitlerden hangisinin yan zinciri, oluşturduğu kovalent bağ ile proteinlerin tersiyer yapısının stabilizasyonunu sağlar?

 

Soru 40

I.  Mide tarafından sentezlenir ve salınır. 
II. Açlıkta sentezi artar.
III. Kolesistokinin benzeri etki gösterir

Ghrelin ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

 

Soru 41

İnfertilite şikâyeti ile kadın doğum polikliniğine başvuran ve 5 yıldır evli olan 35 yaşındaki kadın hastanın uyandıktan 2 saat sonra alınan kan örneğinde serum prolaktin düzeyi: 1.250 ng/mL (gebe olmayan kadında referans <20 ng/mL) olarak ölçülüyor. Bilgisayarlı beyin tomografisinde, sella tursica normal boyutlarda ve diğer ön hipofiz hormonları referans aralıkta bulunuyor.

Bu hastada prolaktin yükseliğinin en olası nedeni aşağıdaki şıklardan hangisidir?

 

Soru 42

Göğüs Hastalıkları polikliniğinde bronkopnömoni tanısı alan hastanın balgam örneğinden yapılan Gram boyalı preparatta her alanda >25 polimorfonükleer lökosit, <10 yassı epitel hücresi ile hücre içi ve dışı yerleşimli gram negatif diplokoklar görülüyor.

Bu hastanın balgam kültüründe aşağıdaki bakterilerden hangisinin üremesi en olasıdır?

 

Soru 43

Akut brusellozdan şüphelenilen hastadan istenen standart aglütinasyon testi (SAT) 1:80 titrede pozitif olarak raporlanıyor.

Bu hastada geçirilmiş akut enfeksiyon tanısını koyabilmek için konvalesan dönemde alınan serum örneğinde tespit edilmesi gereken en düşük antikor titresi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 44

Malign melanom için aşağıdakilerden hangisi iyi prognoz göstergesidir?

Soru 45

Aşağıdaki kalıtsal kanser sendromlarının hangisinin patogenezinde, E-kaderin proteinini üreten gende fonksiyon kaybı tipinde germline mutasyonun rol oynaması en olasıdır?

Soru 46

Mide adenokarsinomu nedeniyle opere edilen bir hastada, patolojik incelemede tümörün histopatolojik evrelemesi için;

Soru 47

I.     Paroksetin

I.    Duloksetin

III.   Milnasipran

Yukarıdaki ilaçlardan hangileri hem major depresyon hem de fibromiyalji tedavisinde kullanılabilir?

Soru 48

On yıldır tip 2 diyabet tanısıyla izlenen 54 yaşındaki erkek hastanın 3 ay önce tedavisine yeni bir antidiyabetik ajan ekleniyor. Yeni başlanan ajanla kilo verdiğini, glukoz ölçümlerinin normale geldiğini söyleyen hastanın kontrol tetkiklerinde açlık glukoz değeri 112 mg/dL, tokluk glukoz değeri 138 mg/dL ve glikohemoglobini %6,9 bulunuyor. Hastanın idrar tahlilinde 1.000 mg/dL glukozüri saptanıyor.

Bu hastaya aşağıdaki antidiyabetik ilaçlardan hangisinin başlanmış olması en olasıdır?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 48
Ek Bilgiler