testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

TYT Sosyal Bilimler Deneme Sınavı 5

Sıralı Test Çöz
Soru 1
XVII. yüzyıl, değişen dünya dengeleri karşısında Osmanlı siyasetinin iç ve dış politikada büyük sorunlarla karşılaştığı bir
Soru 2
Tarım hayatı ve topraktan eşya yapımında Kızılırmak’ın suladığı Anadolu ve “iki nehir ortasındaki ülke” olan Mezopotamya, kolonici Yunan uygarlıklarına göre daha ileri durumdaydı.
Soru 3
Millî bir destan olan ve “Ya istiklal ya ölüm!” parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı’nda Türk halkı, düşmana karşı topraklarını topluca savunmuştur.
Soru 4
Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Yarımadası’nın yakın
Soru 5
Binlerce yıldır doğa ile uyum içerisinde yaşayan insanlar bu süreçte doğanın özelliklerini keşfederek yaşamı kolaylaştırmaya çalışmış, zamanla insan-doğa etkileşiminde insan daha baskın bir duruma geçerek doğal çevreyi değiştirmeye başlamıştır. Sonuçları iyi analiz edilmeden yapılan bazı değişimler afetlere neden olmaktadır.
Soru 6
Atoma dair ilk bilimsel görüşü ortaya koyan John Dalton’a
Soru 7
Zeus, eski Yunan mitolojisinde göklerin efendisi, tanrıların kralıdır. O gökyüzünün, şimşek ve gök gürültüsünün tanrısıdır. Poseidon ve Hades, biri deniz tanrısı diğeri yer altının tanrısıdır. Tanrılar öfkelendiklerinde ya da kendi aralarında savaştıklarında bundan insanlar da etkilenir. İlk Çağ’da yaşayan insanlar seller, volkanik patlamalar gibi doğal afetlerin tanrılar arasındaki öfkenin, savaşın bir sonucu olduğunu düşünürlerdi.
Soru 8

İnsan doğduğunda zihni, kayıt yapılmamış bir plağa veya diske benzer. Plak veya disk ne ile doldurulursa onu saklar. Eğer klasik şarkıları yüklerseniz çaldığınızda onu söyler, pop yüklerseniz türkü veya klasik değil, pop söyler. Bu bakımdan insanın da bütün bildikleri, ne kaydedilmişse odur.

Bu parça, aşağıdakilerden hangisine yakın görüşleri vurgulamaktadır?

Soru 9
Gazali'ye göre, bizim ateşle pamuk yanyana geldiğinde pamuğun yanmasının nedeninin ateş olduğuna ilişkin bilgimizin kaynağı, sadece onların bir araya geldikleri durumlarda söz konusu yakma veya yanma olayını deneysel olarak gözlemlemiş olmamızdır. Ancak bu gözlem bize ateşin yakıcı bir doğası olduğu ve pamuğun yanmasının nedeninin ateş olduğunu göstermez. O, sadece ateşle pamuk yanyana geldiğinde yanma olayının ortaya çıktığını gösterir. Olayların
Soru 10
Necranlı Hristiyanların canları, malları, inançları ve dinî yaşayışları Allah’ın himayesi ve Hz. Muhammed’in koruması altındadır. Hiçbir piskopos görevli olduğu kilisenin, hiçbir papaz da bulunduğu manastırın dışında bir yere gönderilmeyecektir. Onlardan biri alacağını talep ettiğinde eşit muamele görecektir. Onlardan biri, başkasının işlediği bir suçtan dolayı cezalandırılmayacaktır. Necranlılar, üzerlerine düşen görevleri yerine getirdikleri ve zulmetmedikleri müddetçe bu hususlar geçerli olacaktır.
Soru 11
18 Tevekkül, insanın kendine yüklenen bütün görevleri yaptıktan sonra işin sonucunu Allah'a (c.c.) bırakmasına, O’nun
Soru 12
Bir gün melek Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yanına geldi ve sordu: “Kul peygamber mi, melik peygamber mi olmak istersin?” Cibril kulağına fısıldadı: “Rabb'ine karşı mütevazı ol!” Ve, Allah Resulü cevap verdi: “Bir gün aç yatıp tazarru eden, diğer gün tok olup şükreden bir kul peygamber olmak isterim...”
Soru 13
Bir dinin bağlısı olan ve onun inanç sistemini benimseyen dindar bir kimsenin yapması gereken ödevleri ve görevleri vardır. Bunlar, inanılan ilahi ve kutsal varlığa itaati simgeleyen ve onunla canlı bir ilişkiye, onunla yakın olmaya, rızasını kazanıp, öfkesinden korunmaya imkan veren eylem ve etkinliklerdir.
Soru 14
Kepler’in yasaları gezegen yörüngelerine ilişkin yaklaşık sonuçlar vermekteyken, bunun neden böyle olduğu ancak
Soru 15
Einstein’a göre, insan evrenin sırlarını çözemez, sadece onu
Soru 16
Bir eylemin ahlaki açıdan doğruluğu ya da yanlışlığı, eylemin sonuçlarından bağımsızdır. Buna göre bir eylemin ahlaki olup olmadığını, eylemin getireceği mutluluk değil, bireyin birtakım ahlaki davranış kurallarını yerine getirip getirmemesi ve eylemin temelindeki ilke belirler. Bu ahlaki ilke ve davranış kuralları, insanın akıllı bir varlık olarak yerine getirmek durumunda olduğu sorumluluklarından kaynaklanır.
Soru 17
Husserl’e göre, mutlak varlık, duyularımızla algıladığımız rastlantısal özelliklerin belirlediği nesneler değildir; tersine onların özleridir Örneğin, bir “ev”i ele aldığımızda, duyularla algıladığımız mekanın belli bir yerinde bulunan bir nesneyi değil, tersine “ev”in bütün duyusal niteliklerini yok farz ettiğimizde, onu, günlük yaşam içinde ona yüklediğimiz değerlerden arındırdığımızda geriye kalan şeyi anlarız ki, işte bu evin mutlak olan özüdür.
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 17
Ek Bilgiler