Zeytin ağacı, meyvesinin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen, altın sarısı yağı olan, çok değerli bir ağaçtır. Uygun koşullarda yetiştirilirse dikimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır. Yaşlanınca da tabii ki verimi azalır.
Zeytin ağacı, bir yıl bol ürün verirken arkasından gelen yılda adeta dinlenir ve verimi azalır. Sonuçta bir yıl çok, bir yıl az ürün verir. Buna periyodisite denir. Bu durum, halk arasında var yılı ve yok yılı olarak adlandırılır.
Zeytin ağacı, çok özel bir ağaçtır. 1000 yaşına kadar yaşayabilir. 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğu, bazı araştırmacılar tarafından ifade edilir. Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki oleuropein maddesine dayanır.
Bu madde, zeytin ağaçlarını hastalıktan ve zararlılardan korur. Ayrıca yapraklarından çıkan kalsiyum elenolaten maddesi zararlı virüs, bakteri ve mantarları yok eder.
11-12. ve 13. soruları yukarıdaki metne göre cevaplandırınız.
Bu parçanın dil ve anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?