testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Paragrafta Yapı Test

Sıralı Test Çöz
Soru 1

(I) Bir sanat yapıtı, ancak kendisine bakıldığı zaman vardır. (II) Örneğin, masada duran bir kitap açtığınız an, size bir şeyler söylemeye başlamıştır artık. (III) Sadece bir şeyler söylemekle kalmaz bir sorumluluk da yükler bize. (IV) Başlangıçta hiçbir anlam ifade etmeyen bir nesne olarak karşımızda duran kitap, bu anlamlandırmayla birlikte işlevsel bir nitelik kazanır. (V) Ete kemiğe bürünmüş canlı bir varlık olarak çıkar karşımıza.

Düşüncenin akışına göre, "Bu sorumluluk onu anlamayı, hatta anlamlandırmayı da beraberinde getirir." cümlesinin yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine getirilmesi uygun olur?

Soru 2

(I) Şiir de diğer sanatlar gibi gerçeği arar. (II) Duygu yolundan geçse de şiirin ulaşacağı tek menzil, gerçektir. (III) Ne var ki, şiire özgü düşünce, biliminki kadar akla dayalı değildir. (IV) Akıl kimi zaman insana doğruyu göstermez, insanı yanıltır. (V) Bir yönüyle duyguya yaslanır bu düşünce. 

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

Soru 3

(I) 20. yüzyılda gelişen ve modern bir anlatı biçimi olan hikaye, anlatılan bir kahramanın yaşamının kısa bir bölümünü, bazen sadece bir anını belli bir.. sorunsal çerçevede ele alır. (II) Hikaye.biter, işlenen sorun ise bir son noktaya, bir çözüme ulaşmadan kalır. (III) Ondan sonrası okurun belleğinde hikayenin ötesinde sürer gider adeta. (IV) Mutlu sonla bitirmek istiyorsa ona göre bir yol belirler; acı verici bir son istiyorsa ona uygun bir yol seçer. (V) Bütün bunların sonunda da yazarın hiç de hayal etmediği sonlarla biten okur sayısınca hikaye çıkar ortaya.

Düşüncenin akışına göre, "Öyle ki her okur, kendi gönlünce tamamlar hikayeyi." cümlesinin yukarıdaki parçada numaralanmış yerlerden hangisine getirilmesi uygun olur?

Soru 4

I. Ama o, hiçbir zaman yerinde sayan bir şair olmadı.

II. Elbette bu şairimiz de herkes gibi ilk şiirlerinde dil yanlışları yaptı.

III. Her şiirinde bir öncekinde yaptığı dil yanlışlarını yapmamak için çaba harcadı.

IV. Eleştirmenlerin bu konudaki önerilerine kızmak yerine, onlardan yararlanma yoluna gitti.

V. Otuz yıllık bir şair olmasına karşın bazı yanlışları devam ettirmekte adeta ısrar etti.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerle bir paragraf oluşturulmak istense hangisi dışarıda kalır?

Soru 5

(I) Mürekkep balığı, öncelikle vücudunu, arka tarafından aldığı bir miktar su ile doldurur. (II) Ardından karın kaslarını büyük bir şiddetle kasar. (III) Çok güçlü kaslara sahiptir mürekkep balığı. (IV) Bu kasılma neticesinde sıkıştırdığı suyu büyük bir süratle, yine vücudunun arka tarafından dışarı püskürtür. (V) Dışarı püskürttüğü bu su, büyük bir hızla ileri doğru hareket etmesini sağlar.

Bu parçada numaralı cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

Soru 6

(I) Eskiden bir yazının işlevinin güzellik yaratmak ve okurda bir coşku uyandırmak olduğuna inanılırdı. (II) Bu eski görüş, bugün büyük oranda benimsenmiyor artık. (III) Onun yerine okuru yazı üzerinde düşünmesi, çözümlemeler yapması, o yapıtın yazılış nedenini anlamaya çalışması gibi fikirler ağırlık kazanıyor. (IV) Yazar başka insanlara seslenen, onlara kendileri ile nesneler arasındaki ilişkileri anlatan kişidir. (V) Bu hiç kuşkusuz, okurun yapıt karşısında aktif bir duruma geçmesi anlamına da geliyor. (VI) Çünkü eskiden yapıt, okurda güzellik duygusu uyandırıp onu duygulandırırken, bu yeni durumda okur yapıta yönelik çıkarımlarda bulunuyor.

Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

Soru 7

-- Kimimizde çarpıcı bir etki oluşturan; konusu, kişileri, anlatımıyla bizi büyüleyen bir roman; kimimize sıkıcı, usandırıcı, yavan ve tatsız gelebilir. Birimizin hoşuna giden, yüreğini kanatlandıran bir şiir, bir başkası için okunmaya değmez olabilir. Bu, güzel ve çirkin kavramlarının göreceliğinden kaynaklanan bir durumdur.

Bu parçanın başına, düşüncenin akışına göre aşağıdaki cümlelerden hangisi getirilmelidir?

Soru 8

(I) Çocuğu sokağa salardınız; dut dallarına, incir ağaçlarına, tozlu top sahalarına, ırmak boylarına ... (II) Çocuk evde değil, sokakta kedilerle, köpeklerle, çiçeklerle, böceklerle büyürdü. (III) Düşer dizini kanatır, kendi oyuncağını yapar, uçurtma uçururdu. (IV) Günümüzde bilgisayarın, çocukların eğitimindeki yerini de yadsımamalı. (V) Çocuklar birbirlerine abarta abarta yaptıklarını anlatır, mahallenin harabelerinde maceradan maceraya koşarlardı. (VI) Macerayı sadece kitapta okumaz, kendileri yaşardı. (Vll) Çocukluğunu doya doya yaşayarak büyürdü.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır?

Soru 9

(I) İş yapma ile zeka arasında doğrudan bir ilişki vardır. (II) Her işin bütün koşul ve sonuçlarını hesaplayan üstün zekalı bir kişi, karar vermekte güçlük çeker. (III) Orta bir zekaya sahip kişi de işlerini eksiksizce yapar. (IV) Söz değil icraattır önemli olan. (V) İşini iyi yapanlar pek konuşmazlar, yaptıkları iş konuşsun isterler. (VI) Kimileri de bir işi doğru dürüst yapamadıklarından sürekli konuşurlar. (Vll) Konuşarak hatalarını kapatmak isterler onlar.

Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense, ikinci paragraf numaralanmış cümlelerden hangisiyle başlar?

Soru 10

Ömer Seyfettin, edebiyatımızda küçük öykü türünün tutunup yaygınlaşmasını sağlayan bir sanat anlayışını milliyetçi düşünceleriyle büyük bir ustalıkla kaynaştırmış bir yazarımızdır. Eserlerinde sanat yolu ile topluma bir şeyler kazandırma, toplumun dertlerine çözüm getirme, halkı uyandırma amacını taşır. Ona göre --. Bu anlayışın gereği olarak söyleyiş biçiminden çok, savunulan düşünce önemlidir.

Bu parçada boş bırakılan yere, düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

Soru 11

Yüzyıllar önce bir şair: "Ben bütün konularda şiir yazdım, bundan sonra gelecek şairlere yazılacak konu bırakmadım. Benden sonra kimse şiir yazamaz." demiş. Ne var ki o şair bu dünyadan göçüp gitmiş ve onun ele aldığı konularla ilgili nice şiir yazılmıştır. Hem de o şairin şiirlerini gölgede bırakan güzel sunumlu şiirler... Demek ki --.

Bu parçanın sonuna düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

Soru 12

İnsanın, ancak kaybettiğinde değerini anladığı bir şeydir servet. Kendi kazanmayıp ailesinden intikal eden servet sahibi insanların çoğu, alın terleriyle, emekleriyle biriktirmedikleri için, servetlerinin bitmeyeceğini zannederler. Onun için de ----

Bu parça aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülebilir?

Soru 13

(I) Bir yazarın; hele Kafka'nın, Baudalaire'in dünyasına yönelirken; yazdığı mektuplarla yol almak gerekir. (II) Bu, onu anlayabilmek için farklı bir kanal açar önünüzde. (III) Kafka'ya ilgim, farklı bir düzlemde, her geçen gün iyice artıyordu. {iV) Yazdığı evrenin içinden ona yaklaşırken, yaşadıklarımıza da dönüp bakıyordum. (V) Yazının ondaki dilini çözmeye çalışıyordum. {VI) Her çalışmamda onun başka bir yönünü keşfediyordum. (VII) Luckas'ın kitabında, Kafka'ya dair sözlerle karşılaşmaksa bu ilgimi daha da artırmıştı.

Bu parça iki paragrafa bölünmek istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerin hangisiyle başlar?

Soru 14

----. Onsuz, kesinlikle yazı yazamam. Yazı yazarken olsun, şiir yazarken olsun; ilk müsveddeleri bile, daktiloda gün ışığına çıkarırım. Bu bağlamda gerek düşünme, gerek hayal kurma ve gerekse algılama, sezinleme yetilerimin, yazı_ve şiir hayatım boyunca daima daktilo başında harekete geçtiğini ifade etmeliyim. Örneğin, bir şiir için, daktilosuz bir ortamda notlar almam, çok nadirdir. Zaten, çoktandır, benim için daktilomun harflerinin karakteri, elyazım gibidir. Kendi adıma, örneğin elyazısıyla metne dökülmüş bir şiirin gerçekliğinden daima kuşku duyarım; mutlaka daktilo edilmiş olacak!

Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 14
Ek Bilgiler