(I) Kaside; belli bir amaçla yazılmış şiir demektir. (II) Divan edebiyatı nazım şekillerinden olup daha çok din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla kaleme alınır. (III) Kaside, Arap edebiyatının ilk döneminde doğmuştur. (IV) Türk şiirinde kaside 15. yy.da kendini gösterir. (V) Şeyhi ve Ahmet Paşa’nın ünlü kasideleri vardır.
Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde tanım yapılmıştır?
(I) Divan şairleri, şiiri gönülde duyup fikirde hummaya dönüştürerek bu güzellikleri altı asır yaşadılar, (Il) Onlar, yürekleri ürpertmekten ziyade, gönülleri hoş etmek için şiirler yazarlardı. (III) Ne yazık ki bu şairler kullandıkları dille, okuyucularından ne kadar uzaklaştıklarının farkında değillerdi. (IV) Bu şairler dönemlerine ışık tutarak yaşadılar. (V) Bu güçlü kalemler bilimin, sanatın, felsefenin temelini oluşturdular.
Numaralanmış cümlelerden hangisinde olumsuz bir eleştiriye yer verilmiştir?
Okul kitaplarında şiirleri de bulunmasa, "Fikret yaşamış mıydı?" diye insanın soracağı geliyor.
Bu cümleden, Tevfik Fikret hakkında çıkarılabilecek sonuç aşağıdakilerden hangisidir?
(I) Vuslat denilen şey, sonunda ayrılık ihtimali olduğu için aşığın pek de istediği bir şey sayılmaz. (II) Çünkü bir aşık, vuslatı isteyeceğine ayrılığın artan acısını isteyerek aşk mesleğinde yükselir. (III) Aşkta vuslat istemek acemilik, kendini bilmezlik ve hamlık göstergesidir. (IV) Çünkü vuslata giden yolun uzunluğu veya kısalığıdır ki aşkın ömrünü belirler. (V) Bugünkü aşk anlayışına baktığımızda ise eskisinden çok farklı ve çok daha ucuz, yüzeysel bir aşkla karşılaşırız.
Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?
Şiir kitapları az gittiler uz gittiler, bir arkalarına baktılar ki bir arpa boyu yol gittiler; bir türküye atlayan şiirlerimiz ise çoktan sınırlarımızı aşıp gittiler.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede anlatılmak istenene en yakındır?
Anlatım iç dünyamıza yetişemez, duygu dilden zengindir.
Ne kadar bilirsen bil, anlatabileceğin karşındakinin anlayacağı kadardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?
Geçen hafta yeni bir film girmişti gösterime. Pek övdüler. Ben de gittim, gördüm; lâkin ........-
Bu sözler en uygun biçimde aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülebilir?
Aklı kıt olan insan, bir defa hoşuna gitmiş olan şeye benzettiği nesneyi, gerçekte ona benzemese de elde etmeye can atar.
Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yukarıda sözü edilen durumu ifade eder?