testyazılı sorularıçıkmış sorularkonu anlatımsoru bankası

Cümlede Anlam Test VII

Sıralı Test Çöz
Soru 1

(I) Gündüzler daha uygun olduğundan gezegen gözlemi yapmak için havanın temiz olduğu günler seçilmelidir. (II) Nem oranının fazla oluşu, güneş ışınlarının daha fazla saçılmasına neden olacağından, görüşü engeller, (III) Ay, gündüzleri Güneş‟ten sonra en kolay gözlenebilen gök cismidir. (IV) Sabah saatleri, gündüz gözlemleri için daha uygundur. (V) Henüz Güneş, atmosferi fazla ısıtmadığından gözlem daha rahat olur.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?

Soru 2
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğeni duygusu dile getirilmektedir?
Soru 3

(I) Onu, hayatımın en önemli eserlerinden biri olarak düşünüyorum. (II) Senelerdir, tamamlamanın uzun yıllar alacağını düşündüğüm bir kitap üzerinde çalışmaktayım. (III) Bu kitaba gördüğüm bir rüyanın verdiği esinle başlamıştım. (IV) Bir gün, eğer yazmayı bitirebilirsem, böyle bir kitabın insanlara son derece yararlı olacağını düşünür dururdum. (V) Bu kitapla tüm bilgilerimizin, tüm öğretilerimizin kaynağı olduğuna inandığım bir yeri anlatmaya çalışıyorum.

Bu parçada, anlam akışına göre “Halen de öyle düşünmekteyim.” cümlesi, numaralanmış cümlelerden hangisinin yerine getirilmelidir?

Soru 4

(I) Mark Twain Kurulu‟na bir Türk yazarın aday gösterilmesi istenmişti. (II) O zaman Türk Yazarlar Derneği‟nin başkanı Halide Edip Hanım‟dı. (III) Bu istek onu çok güç durumu düşürmüştü. (IV) Yeni yazarların çoğunu hiç mi hiç tanımıyordu. (V) Eskilerden aday göstermeyi de nedense istememişti. (VI) Sonunda Sait Faik‟in aday gösterilmesine karar verildi.

Bu parçada, Halide Edip’in güç duruma düşmesinin nedenleri numaralanmış cümlelerin hangisinden itibaren söylenmeye başlanmıştır?

Soru 5
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “yakınma” vardır?
Soru 6

(I) Ben eskiden kalıbına, kıyafetine, konuşmasına, yürüyüşüne bakarak, şu Nişantaşılı, bu Kadıköylü, bu Kasımpaşalı diye teşhisler koyardım. (II) Bu teşhis ve tahminlerim yüzde seksen de tutardı. (III) Şimdilerde bu yeteneğim kalmadı. (IV) Daha doğrusu bu semtlerde oturanlarda bu ortak nitelikler kalmadı. (V) Çünkü o nitelikleri insanlara, çevresinin dekoru, yani evleri, sokakları, bahçeleri; o semtin yerleşmiş eski kuşakları sindirirdi.

Bu parçadaki numaralı cümlelerden hangisi kendinden önceki cümleyi açıklamaktadır?

Soru 7
“Güzel, ustaca yazı yazmak —.” sözleri aşağıdakilerden hangisiyle bitirilirse, cümle genel bir yargı belirtmiş olur?
Soru 8

(I) Son 4-5 yıla kadar, ölen beyin hücrelerinin yerine yeni hücrelerin oluşmadığı savunuluyordu. (II) Bugün bu görüş değişti ve beyin hücrelerinin artabileceği anlaşıldı. (III) Beyin hücrelerinin artması, beynin daha verimli kullanılmasını sağlar. (IV) Her insanda milyarlarca adet bulunan beyin hücrelerinin, her gün ortalama 10 bini ölüyor. (V) Beyin fonksiyonları 18-23 yaşlarında artar, 40 yaşından sonraysa hızla azalır.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinden itibaren var olan bir görüşün değiştiği anlatılmıştır?

Soru 9
“Başka kültürlerle alışveriş —.” cümlesi aşağıdakilerden hangisiyle bitirilirse “başka kültürlerden etkilenmenin önemi” vurgulanmış olur?
Soru 10

(I) Yarın... Bir acayip ve sihirli bir kapıydı. (II) Birdenbire yirmi yedi yaşına açılan bir kapı ki, bu gece eşiğinde yatıyordu. (III) Bu kadar telâşlı olmasına hiç de şaşılmazdı. (IV) Çünkü bu kapının arkasında sevdiği insan vardı. (V) Onunla oturup güzel şeylerden bahsetmişlerdi.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi, kendisinden önce gelen cümlelerin nedenidir?

Soru 11
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde söyleyen kişi kendi düşüncelerini katmıştır?
Soru 12
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir kişi tanıtılırken karşıt özellikleri bir arada verilmiştir?
Test Bilgileri ve Sonuçlarım
  • Toplam Soru : 12
Ek Bilgiler