5 yaşındaki Gülsüm, ilköğretim yedinci sınıf öğrencisi olan 13 yaşındaki ablası ile evde aynı odayı paylaşmaktadır. Bir gün ailesi, kendisine öğretilmek için özel bir çaba gösterilmemesine ve daha önce gözlenmemiş olmasına rağmen Gülsüm’ün bazı İngilizce kelimelerin anlamlarını öğrendiğini fark eder.
Yukarıda verilen örnek Tolman’ın öğrenmeye ilişkin görüşlerinden hangisini en iyi şekilde açıklar?
Günlük yaşantımızda yüzlerce kişiyle karşılaşır, onlara kimi zaman otobüste yer verir, kimi zaman yol sorarız. Ancak çoğu zaman bu etkileşimler, yaşantı eşiğini aşmadığından kalıcı bir iz oluşturmaz. Bu durumda yaşantı meydana gelmediğinden öğrenme de gerçekleşmez. Bu nedenle öğrencinin, öğretme – öğrenme ortamının öğeleriyle olan etkileşimleri yaşantı eşiğini aşmalı ki, öğrencide bir iz, yani yaşantı meydana gelebilsin ve bunun sonucunda da öğrenme oluşabilsin.
Yukarıda verilen bu bilgiler temel alındığında öğrenmeyi sağlayan “yaşantı” kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Bireylere, anlamsız heceler gibi alışılmamış bilgi sunulduğunda ve zihinsel tekrar imkanı verilmediğinde, deneklerin bu bilgiyi aşağı yukarı üç saniye hatırlayabildikleri görülmektedir ve onu izleyen on beş saniye içinde bilgi hatırlanamaz hale gelmektedir.
Bu deneyin sonucu aşağıdaki hipotezlerden hangisinin doğru olmadığını göstermektedir?
Sigara içenler için nikotinin o anda meydana getirdiği etki, sigarasız uzun bir ömür yaşamaktan daha pekiştirici olabilir.
Bu örnek aşağıdaki sonuçlardan hangisini doğrulamak için ileri sürülebilir?
Köylerinde bir köpeğin kemiğini toprağa gömdüğünü gören bir çocuk da daha sonra misketlerini toprağa gömerek saklamıştır.
Bu örnek hangi bilim insanının hangi teorisini örneklendirmektedir?
Murat Bey öğrencilerine karşı demokratik ve hoşgörülü davranışlarıyla tanınmakta olan bir öğretmendir. Ancak müfettişlerin geldiği ve okulun teftişten geçirildiği günlerde Murat Bey’in daha gergin ve cezaya daha sık başvuran bir farklılaşma sergilediği gözlenmiştir. Söz gelimi normalde sorulan sorulara doğru cevap verilemediğinde öğrencilere herhangi bir ceza uygulamasına başvurmazken, teftiş zamanlarında öfke, kızgınlık gibi tepkiler vermiştir. Aynı değişim sınav zamanlarında da gözlenmiştir.
Murat Bey’in öğrencilerin bir davranışına sadece teftiş ve sınav zamanları gibi belirli uyarıcıların olduğu zaman ve ortamlarda ceza uygulaması hangi ceza türünü örneklendirmektedir?
Resim yaparken sulu boya kullanan 8 yaşındaki Kazım, boyaların bulunduğu kutuda turuncu renk boya olmadığını anlar. Elinde bulunan farklı boyaları karıştırarak turuncu elde etmeye çalışan Kazım bunu başaramaz ama bir süre sonra birden kırmızı ve sarı renkleri uygun şekilde karıştırdığında bu rengi elde edebileceğini fark eder. Sonra karıştırır ve elde eder.
Kazım’ın kırmızı ve sarı renkleri uygun şekilde karıştırdığında sonuca ulaştıracak çözümü bulması aşağıdaki problem çözme türlerinden hangisine bir örnektir?
İlhan, amcasının bilgisayarını kullanırken bilgisayarı bozmuştur. Bunun üzerine amcası bir daha bilgisayarını kullanmasına izin vermemiştir.
Amcasının İlhan’ın bilgisayarı kullanmasına izin vermemesi aşağıdakilerden hangisine örnek olarak verilebilir?