Türkçe dersinde kompozisyon uygulanmış ve puanlamanın objektif olmadığı gerekçesiyle sınav sonucuna itiraz eden öğrenci sınav kağıdını başka öğretmenlerin de değerlendirmesini talep etmiştir. Başka öğretmenler de öğrenciye benzer puanlar verince öğrenci itirazını geri çekmiştir.
Bu sonuca dayanarak kompozisyon sınavının aşağıdaki özelliklerden hangisini sağladığını söylemek daha doğru olur?
Öğrencilerin akademik tutumlarını öğrenmek isteyen bir rehber öğretmen, hazırladığı tutum ölçeğine ilişkin aldığı uzman görüşleri sonucunda, maddelerin hepsinin akademik tutumu ölçen özellikte olduğunu gözlemlemiştir.
Buna göre rehber öğretmenin hazırladığı bu ölçme aracının aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olduğunu söyleyebiliriz?
Bir "özgüven" ölçeğinin geçerlik düzeyi istatistiksel teknikten yaralanarak belirlenmiştir.
Özgüven ölçeği için hesaplanacak geçerlik kat sayısının alabileceği minimum ve maksimum değeri hangi seçenekte verilmiştir?
Aynı konuları kapsayan 20 soruluk bir test ile 40 soruluk bir test uygulanmıştır. İkinci testin geçerliğinin daha yüksek olduğunu savunan bir kişi aşağıdakilerden hangisini söylerse bu iddiasını doğru bir şekilde desteklemiş olur?
Aşağıdaki durumlardan hangisi tesadüfi hataya örnektir?
Bir ölçme aracının geçerli olmasını aşağıdakilerden hangisi daha iyi açıklar?
Bir sınavda kullanılacak Ölçme aracına karar verirken araçta aranması gereken özellikler hangi seçeneklerde öncelik sırasına göre verilmiştir?
Bir ölçme aracının güvenirliğini belirlerken KR-21 formülü kullanılıyorsa aşağıdakilerden hangisi bir varsayım olarak kabul edilemez?
Yazılı yoklamalar, kısa cevaplı testler, çoktan seçmeli testler ve doğru-yanlış sınavlarırıın hangilerinde puanlama daha kolay ve çabuktur?
Yukarıdaki soru tümcesi ölçme aracının hangi özelliğini vurgulamaktadır?
Bir öğretmen "paralel testler" yaklaşımı ile bir testin güvenirliğini belirlemek istemektedir. Bu amaçla ikinci bir test hazırlayıp öğrencilerine uygulamak istiyor. İkinci testi hazırlarken aşağıdakilerden hangisine dikkat etmesi gerekmez?
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri iç tutarlık anlamındaki güvenirlik belirleme tekniklerinden değildir?
I. Cronbach Alfa
II. Eşdeğer formlar
III. Yarıya bölme
IV. KR-20
V. Puanlama
Aşağıdakilerden hangisi güvenirliği düşüren hata türünden değildir?