Kemal Öğretmen sınıfa girer ve trafik kazasıyla ilgili bir gazete haberi okur. Öğrencilere “Trafik kazalarını nasıl önleyebiliriz? Trafik kazaları devam ederse insanlar gelecekte bundan nasıl etkilenirler?” sorularını sorar. Bu sorulara cevap bulmak amacıyla öğrenci çalışma grupları oluşturur. Her grup kendi hipotezini ortaya koyar ve bu hipotezleri test edecek çözüm yollarını geniş bir zaman diliminde araştırır. Öğrenciler gözlemlerini ve bulgularını sınıf arkadaşlarıyla tartışırlar ve trafik kazalarının sonuçlarına ve önlenmesine ilişkin yeni fikirlerini raporlaştırırlar ve sunum yaparlar.
Proje tabanlı öğrenmenin kullanıldığı bu derste aşağıdaki işlemlerden hangisine yer verilmemiştir?
Seda Öğretmen, sınıfında öğrencilerinin kendilerini güvende hissetmelerine, derslerde katılımcı ve enerjik olmalarına, kendi çalışmalarını yönetebilecekleri öz denetime sahip olmalarına, arkadaş grubuna ait olmayı hissetmelerine, her zaman meraklı, dikkatli ve çaba göstermeye duyarlı olmalarına ve kendi kararlarını vermelerine önem vermektedir.
Buna göre, Seda Öğretmen’in öğrenme ortamlarını düzenlerken hangi öğrenme yaklaşımı ilkelerini temel aldığı söylenebilir?
Bir öğretim sürecinde fiziksel olarak ayrı mekânlarda bulunan kişilere zaman zaman etkileşimli ortam sağlamak amaçlanmaktadır. Bunun için ortam, öğretici, öğrenci ve ders içeriğini bir araya getirecek bir sistem planlanır. Eğitimi alacak her bireyin kendi ihtiyacı dikkate alınır ve kişiye özel ders süreleri planlanabilecek modüler bir sistem uygulanır. Bireyler eğitimlerini eş zamanlı ve eş zamanlı olmayan şekillerde alabilirler.
Bu örnekte hangi tür eğitim/öğretim uygulamasından söz edilmektedir?
Başak Öğretmen, sosyal bilgiler dersinde “ülkemizin kaynakları” ünitesini işlemeden önce bir planlama yapar. Bu planlama sürecinde önce ünitenin kazanımlarını inceler. Bu ünitenin ön koşul davranışlarını belirlemek için bilişsel giriş testi hazırlar. Bu testin sonuçlarına göre öğrencilerde eksik olan ön koşul davranışlarla ilgili tamamlama öğretimi planlar. Öğrencilerin tamamının aktif katılımını sağlayacak etkinlikler düzenler ve ünitenin işlenmesi bittikten sonra öğrencilere uygulanacak izleme testi hazırlar. Herhangi bir öğrenme eksikliğine ya da yanlışlığına yönelik ek öğrenme-öğretme etkinliklerinin neler olacağına karar verir.
Bu örnekte, Başak Öğretmen’in hangi öğrenme yaklaşımının işlem basamaklarını izlediği söylenebilir?
İsmail Öğretmen, iş birliğine dayalı öğrenmeyi kullanmak üzere öğrencileri gruplara rastgele dağıtarak kartallar ve şahinler adlı iki grup oluşturmuştur. İki gruba da her hafta vereceği etkinlikler için kendi gruplarıyla birlikte çalışacaklarını söyler. Başarıyı izlemek için İsmail Öğretmen, kartalları takım puanları bakımından; şahinleri de bireysel puanları bakımından her hafta değerlendirip puanlarını ne kadar artırdıklarını not eder.
Bu uygulamada dönem sonunda aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?
Bir ilköğretim öğretmeni, öğrencileri gruplara ayırmış ve her gruba aynı ünitenin farklı konularıyla ilgili kapsamlı bir problem durumu vererek bu problemlerle ilgili çalışmalar yapmalarını istemiştir. Ancak ünite sonunda yaptığı sınavda her grubun sadece kendi çalıştıkları konuyla ilgili soruları cevaplayabildiğini, diğer sorularda oldukça düşük başarı gösterdiklerini görmüştür.
Öğretmen, bu uygulamada başarıyı artırmak için aşağıdakilerden hangisini yaparsa daha etkili sonuç alır?
“Koro” adlı filmde, öğretmen sınıfındaki tüm öğrencilerden bir koro oluşturmak amacıyla onlara tek tek şarkı söyletip ses özelliklerini ve müzik yeteneklerini değerlendirir. Bu öğretmen koroyu çalıştırırken müzik yeteneği olmadığını düşündüğü bir öğrencisine nota defterini elinde tutma ve sayfaları çevirme görevi verir.
Öğretmenin bu davranışının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Bireylerin örgün eğitim kapsamında edindiği bilgilerin, meslek yaşamlarında ve sosyal hayatlarında başarılı olmalarını sağlayacak düzeyde olması, bilginin ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde pek mümkün olmamaktadır. Bunun için toplumdaki bireylerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi ve beceriyi daha verimli ve sistemli bir şekilde elde edebilmesine olanak sağlayan yaklaşımlardan yararlanması önem taşımaktadır.
Bu yaklaşımları sağlayan öğrenme- öğretme süreci aşağıdakilerden hangisinin temelinde vardır?
Zeynep Öğretmen, öğrencilerinin özyeterlik algılarını geliştirmeye çok önem vermekte ve öğrenme-öğretme sürecini buna göre düzenlemeye çalışmaktadır. Bu süreçte öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını dikkate almakta ve iş birliğine dayalı öğretim yapmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi Zeynep Öğretmen’in sınıfında özyeterlik algısı gelişmiş öğrencinin yapacağı davranışlardan değildir?
Eğitim uzmanları, sosyal bilimler alanında eğitim yönlendiricileri için bir “probleme dayalı öğrenme (PDÖ) oturum rehberi” hazırlar. İlk aşamada amaçlara uygun hedefleri belirlerler. Daha sonra,
I. Her oturum için ayrı süre planlarlar.
II. Öğrencilerden her oturuma uygun senaryo yazmalarını isterler. III. Öğrencilere bu süreçte kullanabilecekleri kaynakların listesini verirler.
IV. PDÖ öncesi ve sonrası öğrencilere değerlendirme formları hazırlarlar.
V. Ayrıca eğitim yönlendiricisine de bir değerlendirme formu verirler.
Yukarıda verilen PDÖ sürecinde hangi basamaktaki işlem hatalı yapılmıştır?
Yasemin Öğretmen, sınıfındaki öğrencilerden bir grubun gribe yakalanması üzerine “Sağlığını koruma sorumluluğunu üstlenir.” kazanımını gerçekleştirmek için bir çalışma yapmaya karar verir. Öğrencilerinden gribin sebepleri, yayılması, tedavisi ve gripten korunma yolları hakkında araştırma yapmalarını, bulgularına eleştirel düşüncelerini de katarak sınıfta paylaşmalarını ister.
Yasemin Öğretmen’in, öğrencilerden yapmasını istediği çalışma aşağıdakilerden hangisine örnektir?
Selçuk Öğretmen derslerinde rol oynama, münazara, örnek olay incelemesi yöntemlerini kullanarak öğrencilerinin derse katılmalarını sağlamaktadır. Özellikle düşün-paylaş etkinliği öğrencilerinin çok ilgisini çekmiştir. Ayrıca derste kısa süreli sınavlar yaparak öğrencilerin ne kadar öğrendiklerini belirlemeye çalışmıştır.
Selçuk Öğretmen’in derslerinde yaptığı çalışmalar aşağıdakilerden hangisine göre düzenlenmiştir?
Mevsimler konusunu işleyecek olan fen ve teknoloji dersi öğretmeni, öğrencilerine mevsimlerle ilgili poster, şiir, makale, bulmaca, pandomim gösterisi gibi etkinliklerden bir tanesini seçebileceklerini söyler. Öğrencilerin seçim yapmalarının ardından çalışmalarını bir sonraki derste sunmalarını ister.
Bu öğretmen, aşağıdaki öğrenme-öğretme kuramlarından hangisini kullanmıştır?
Dersinde maddelerin ısı iletkenliği ve yalıtım konusunu işleyen öğretmen, öğrencilere evde kaynayan çorbayı karıştırırken elin yanmaması için metal veya tahta kaşıktan hangisinin tercih edilmesi gerektiğini sorar ve nedenlerini grup arkadaşlarıyla paylaşmalarını sağlar.
Bu etkinlik, yapılandırmacı öğrenmenin 5E modelinin hangi aşamasını en iyi ifade eder?